iPhone 5S a ajuns la mine săptămâna trecută (via Qwerty) și am apucat să în folosesc ca smartphone personal timp de 3 zile, așa că nu este un review complet, ci un preview. Am avut varianta argintie, care arată bine. Mi s-a părut ca experiență excelent, se mișcă foarte repede, dar iOS 7 parcă arată un pic mai aiurea. Sunt utile noile funcții, dar culorile din meniuri sunt prea țipătoare pentru stilul clasic al Apple. În fine, ecranul îl consider în continuare mic, dar camera foto mi s-a părut mai bună. Trebuie să precizez că am folosit iPhone 3GS, iPhone 4 și iPhone 4S, dar iPhone 5 m-a dezamăgit atât ca design, cât și ca dotări – în special ecranul mic… Acum folosesc HTC One și cred că voi trece la Note 3 în curând.

iPhone 5s - hands on
iPhone 5s – hands on

Pro și contra i5S

 

Vești bune:

– procesorul pe 64 de biți îl face să fie foarte rapid;
– interfața și meniurile sunt relativ ok;
– camera foto e foarte bună;
– au crescut autonomia (!);
– e foarte ușor și frumușel;

Vești proaste ( de discutat):

– ecranul mic și rezoluția 1136×640 sunt depășite;
– autonomia a crescut de la 6 la 7 ore, nu e ca un zbor în cosmos;
– telefonul rămâne gros comparat cu modelele premium;
– camera foto nu e cu mult peste 4S/5 , e cam la fel;
– dual-core versus quad – octa-core;

iPhone 5S - grosime
iPhone 5S – grosime

Impresie generală

Pentru cei care cred că 4 inch este “dimensiunea perfectă”, iPhone 5S este cel mai bun terminal la ora actuală. Niciun alt mare jucător nu mai face flagship-uri pe 4 inch, modelele gen “Mini” sunt ediții cu dotări hardware mediocre. Cred că pentru mânuțe fine este un model foarte bun. La mine nu este cazul 🙂

Din punct de vedere design și materiale rămâne același terminal premium, dar sunt foarte mici diferențe față de iPhone 5. Totuși, e clar că Apple vrea să păstreze ciclul de upgrade de doi ani. Când a fost lansat 4S cei cu iPhone 4 nu aveau un motiv real sau o necesitate să treacă la cel mai nou model. Când a apărut iPhone 5, da, au fost suficiente schimbări… Acum în cazul celor care foloseau un iPhone 4S, cred că acum e momentul să treacă la 5S. Sunt multe schimbări, la toate nivelurile… Dimensiune, viteză, baterie, cameră foto. Desigur, poți folosi vechiul terminal atât timp cât mai ține, nu este obligatoriu să treci la modelul nou.

Ecranul iPhone, deși mi se pare mic și are aceeași rezoluție ca acum doi ani, este unul bun. Densitatea mare îl face să afișeze imaginile ok, să pară totul natural. Filmele, jocurile, aplicațiile – grafica a fost totdeauna un punct forte al Apple.

iOS 7 este controversat. Este foarte colorat, comparat cu versiunile anterioare, mai “serioase”. Totuși, sunt noutăți interesante. Dacă glisezi de jos în sus apare un meniu de control (WiFi, luminozitate, chestii de gen) – una din cele mai utile chestii și care a crescut popularitatea Android-ului acum câțiva ani. Au băgat chiar și lanternă în meniu, ai calculator la îndemână. Dacă dai cu degetul pe ecran de sus în jos apare noul centru de notificări, cu apeluri ratate, mesaje, diverse alte notificări. O chestie pozitivă.

iPhone 5S - iOS7 - meniu
iPhone 5S – iOS7 – meniu

Alegerea unui smartphone va fi întotdeauna subiectivă, este la fel ca și alegerea unei mașini sau a unei case. Fiecăruia îi place altceva, e obișnuit cu ceva, greu se adaptează la altceva diferit. Eu aș trece la iOS doar cu un terminal cu ecran mai mare. Sper ca zvonurile cu 4,8/5 inch să se valideze. Sper să pună în el un senzor foto mare și o barie și mai mare. Cred că va va fi un hit așa. Nu aș putea trece azi la un smartphone cu același design și dotări precum cel de acum doi ani. Mi se pare aiurea, ne întoarcem în timp… Totuși, mai sunt mulți utilizatori care nu au renunțat la i3GS sau i4. Cred că mai ales ei vor putea face trecerea la un device cu adevărat mai bun, din toate punctele de vedere.

Sunt și eu curios cum este iPhone 5C. Cum se simte plasticul în mână, cum se mișcă telefonul per-total. Cred că unii utilizatori vor alege plasticul pentru prețul mai mic și confortul de a nu avea un telefon scump – să stai cu ochii pe el ca pe butelie și cu stress permanent. Deși sincer, iPhone 5C este scump rău. Pentru o reeditare de iPhone 5 tras în plastic mi se pare prea scump.

Cam atât deocamdată. Dacă o să am ocazia să folosesc iPhone 5S mai intens am să revin cu un review complet.

Video

Am pus pe youtube un benchmark comparativ în care iPhone 5S bate S4 și HTC One. Dar mi s-a reproșat că One era în modul Eco Friendly, că iPhone nu are ecran Full HD și multe altele. Fiecare ia informațiile așa cum crede de cuviință. Din păcate nu am putut repeta testul.

Galerie foto

La final sunt și poze făcute cu iPhone 5S.