Am testat iPhone XR, cel mai ieftin dintre modelele Apple de anul acesta. Aduce toată tehnologia companiei americane într-un body relativ compact, cu design clasic, cu un preț mai bun decât celelalte două modele noi. Am testat și iPhone XS, dar și fratele mare XS Max.



Dați un play la video și subscribe 🙂
Am primit iPhone XR la test prin amabilitatea iStyle.ro.

Pro și contra, pe scurt

Avantaje pentru iPhone XR :
– aduce tehnologia de top Apple la un preț mai bun;
– același procesor super-purternic;
– autonomia cea mai mare dintre cele trei modele 2018;
– cameră foto decentă, mai ales pentru cei care filmează;
– este relativ compact și are design clasic;

Dezavantaje:
– doar 3GB de RAM – dar nu contează foarte tare;
– cameră single, nu ai efectele de pe cea duală;
– ecran IPS LCD, e mai slab decât la celelalte, chiar dacă nu se prea observă la modul real;
– rămâne overall un telefon scump, fanii Android vor găsi alternative atractive la acest nivel de preț;

Detalii tehnice

Display: 6.1 inch, IPS LCD, 17892 x 828 pixeli, 326 ppi
Procesor: Apple A12 Bionic, six-core
GPU: Apple quad-core
RAM: 3GB
Stocare: 64GB fără card
Camera foto: 12 megapixeli
Camera selfie: 7 megapixeli
OS: iOS 12
Baterie: 2942 mAh
Preț: 4.100 lei la ora publicării articolului

Experiența cu iPhone XR

Orice iPhone nou pe care-l scoți din cutie este un adevărat spectacol. La fel de impresionant este și iPhone XR, iar multe dintre calitățile sale îl recomandă ca telefon de top, nu doar “cea mai ieftină variantă” disponibilă la ora actuală. Carcasa este realizată dintr-un metal rezistent (șasiu din aluminiu 7000) și nu se îndoaie ușor, cum se întâmpla pe vremuri, iar sticla de pe spate este destul de rezistentă, chiar și la zgârieturi și lovituri. Chiar și camera foto, care iese în evidență și de obicei se strică are o lentilă protejată cu o ramă metalică și cu o sticlă minerală extrem de rezistentă conform testelor.

Desingul general este cel clasic de iPhone, chiar dacă carcasa nu mai este din metal, ci din sticlă, dar ca formă arată destul de aproape de modelele anterioare. Sigur, nu mai are butonul de Home, senzor de amprentă, mufă de căști și nici la geneația 11 nu au acceptat cardurile de memorie. Cu 64GB este ok, dar după o perioadă veți avea nevoie să transferați fotografiile și clipurile realizate pe un hard-disc pentru a elibera spațiu. De asemenea, dacă aveți multe jocuri video se cam umple spațiul destul de rapid. Puteți apela însă la modelele cu stocare mai mare (128GB sau 256 GB), desigur, mai scumpe.

Deși Uniunea Europeană obligă producătorii de telefoane de câțiva ani să aibă mufe USB, Apple o ține în continuare pe-a lui, deși situația s-ar putea schimba. Deja la evenimentul Apple din tomană s-au lansat primele iPad-uri cu mufe USB Type-C, iar pe viitor ar putea introduce și la telefoane. Totuși, iPhone XR nu are nici USB Type-C și nici mufă de căști normală. Nu are în cutie nici celebrul adaptor, doar căști care vin din fabrică cu mufa Lightning.

Mi-a plăcut că are performanțele unui iPhone XS, se mișcă foarte bine, dar pe de altă parte merită lăudat pentru autonomia foarte bună. Se pare că ecranul LCD consumă mai puțină energie decât cel Super AMOLED de pe XS. Dar este adevărat că ecranul este slăbuț, are rezoluția 1792×828 pixeli, de nivelul HD (departe sub Full HD). E adevărat că XR are bateria un pic mai mare, dar în același timp are și ecranul mai mare. Reușește totuși să aibă autonomie mult mai mare comparat cu celelalte două modele.

Camera foto de pe spate, deși este single, este foarte bună. Este practic una dintre camerele foto de pe XS, are senzor de 12 megapixeli, f/1.8, lentila de 26mm, dimensiuniea senzorului fiind relativ ok, respectiv 1/2.55″, cu pixeli mari de 1.4µm, include și stabilizare optică. Au ieșit imagini extrem de clare, chiar pe lumină slabă, se poate face zoom în ele. Am pus mai jos toate detaliile camerei foto. Camera frontală este tot cea de 7 megapixeli de pe toate modelele iPhone, destul de ok.

Bateria are încărcare rapidă, ar trebui să atingă 50% în 30 de minute, dar telefonul vine în cutie cu încărcător normal, dacă vrei încărcare rapidă trebuie să cumperi un încărcător dedicat. Mai merită menționată și diferența de preț față de iPhone XS, de aproape 300 de euro, mi se pare destul de mult, ceea ce îl poate face în anumite condiții atrăgător. Sigur că nu merită să treci la XR dacă ai iPhone 8 sau poate chiar 7. Dar dacă ai iPhone mai vechi și simți că nu mai merge bine și este acum momentul să faci upgrade, atunci este clar că poți alege XR în loc de XS.

Trecem mai jos prin fiecare capitol, am să repet unele informații, pentru că unii preferă să citească toate detaliile la un anumit capitol înainte să se decidă, astfel că nu mai citesc tot textul.

Performanța și autonomia

iPhone XR vine cu același procesor nou, Apple A12 Bionic, un chipset realizat pe 7 nanometri, cu procesor six-core și accelerator grafic quad-core. Două dintre nucleele procesorului sunt cele de mare putere (botezate Vortex), care rulează la 2,49 GHz. Celelalte patru nuclee sunt economice, botezate Tempest. Știm că are în total 6.9 miliarde de tranzistori și că poate face milioane de operațiuni pe secundă. Conform articolelor tehnice pe care le-am citit despre hardware, design-ul intern al Apple este superior arhitecturii standard ARM, care are acum modelul de top bazat pe nuclee puternice Cortex-A76 și nuclee economice Cortex-A56.

Modelul ieftin are doar 3GB de RAM și eu cred că din cauza asta are scoruri sub XS sau XS Max. Alții spun că nu este așa, că memoria nu prea contează. În unele teste, XR ar fi ieșit peste modelele de top de la Apple, de exemplu în GeekBench 4. La Antutu nu este așa, a ieșit circa 326.666 puncte, iar iPhone XS a obținut în testele mele 342.164 puncte, identic cu scorul obținut de iPhone XS Max. De aceea eu m-am gândit că memoria RAM este singura diferență. Am avut toate modelele de 64GB, cu același iOS instalat.

Pe testul GFXBench, considerat și el destul de relevant, iPhone XR are scoruri comparabile cu iPad Pro, dar scorurile par să fie sub iPhone 8, cel puțin așa a înregistrat aplicația. Nu are cum să fie, iPhone XR are putere hardware mult peste iPhone 8, fiind actualizat la mai multe capitole. Dar aplicația arată ce vrea ea.

Vedeți mai jos restul de teste efectuate de mine și ce rezulate am obținut.

Legat de autonomie, iPhone XR a rezistat timp de 14 ore cu Youtube deschis, mi se pare cel mai bun rezultat dintre cele trei modele testate. Celelalte două după 7 ore ajungeau la 20% baterie, dar XR a mers de la 90% pînă la 13 ore și 40 de minute terminând cu aproximativ 9% baterie. Adică îl puteți folosi normal 27 de ore cel puțin. Desigur pe jocuri video sau pe Google Maps este posibil să terminați mai rapid bateria. Cred că autonomia depinde mult de rezoluția ecranului și de aceea modelul cu ecran mai slab are autonomia atât de bună.

Camera foto iPhone XR

Camera foto single de pe acest model nu poate face două lucruri, nu poate face zoom optic ca la modelul de top și nu poate face unele efecte precum portretul acela cu blur pe fundal. Sigur că se poate face din aplicație software sau în procesarea ulterioară a imaginii, dar cum spune toată lumea nu este același lucru. Că de-aia sunt utilizate ambele lentile în modurile avasante. Dar diferențele la utilizarea reală a camerei sunt foarte mici. Din contră, mi se pare că iPhone XR este foarte bun pentru cei care fac fotografie și video. Mai ales video pentru că avem o cameră foarte bună și cu stabilizare.

Nu am avut extraordinar de mult timp pentru testele foto, dar unde am reușit să fac fotografii, au ieșit foarte bine chiar fără lumină bună. Detalii foarte bune, claritate foarte mare, fără problemele de lumină / culoare care apar la terminalele Samsung de exemplu. La fel mi s-au părut și micile clipuri realizate, imagini mai clare și culori mai naturale. Vedeți mai jos câteva imagini, doar să știți că sunt micșorate ca să le pot pune pe blog.

Huse și carcase iPhone XR

Dacă aveți buget pentru un telefon atât de scump, sfatul meu este să asigurați protecția lui prin orice accesorii: huse, folii, carcase de protecție. Eu nu mai țin telefoanele fără protecție, am trei modele de top cu ecranul spart și am reușit să lovesc multe altele, de fiecare dată am plâns după ele. Apoi când am vrut să le vând oamenii oferă cu 50% mai puțin dacă au semne sau urme de lovituri. Deci cel mai sigur este să fie protejat. Eu folosesc flip-cover, dar puteți pune o husă de silicon cu folie pe ecran sau orice altă combinație vi se pare interesantă. Ca de obicei am prezentat mai jos huse de la MobileDirect.ro.

Concluzii: merită cumpărat?

iPhone XR nu este un dispozitiv pentru care să îți cheltui tot salariul. Serios, dacă nu ai bani, nu are rost să te bagi la așa ceva. Este pentru corporatiștii care au depășit faza în care țineau de bani pînă la următorul salariu. Cei care pot pleca în vacanță în locuri exotice și deja și-au rezervat locurile de Revelion sau excursiile în țările calde. Dar care vor un smartphone de ultimă generație, cu hardware puternic. Doar că nu dau doi bani pe camera duală și vor să aibă autonomie. Cam aici intervine iPhone XR, care are aproape toată tehnologia lui iPhone XS, dar este cu 350 de euro mai ieftin. Iar bateria ține aproape de două ori mai mult. Este de asemenea un cadou smart, ca să luați un dispozitiv foarte mișto, dar să nu coste peste 1000 de euro precum este acum XS. Vă sfătuiesc și aici să nu mergeți pe varianta second hand sau refurbished, produse resigilate. Puteți avea surprize neplăcute și la acest nivel nu are rost să vă complicați. Pe scurt: iPhone XR este de cumpărat, are toată puterea lui XS, dar este mai ieftin. Faptul că nu are cameră foto duală sau are 3GB de RAM este complet ignorabil.

Galerie foto