iPhone13 Pro este un smartphone foarte bun, dotat, dar cu un preț pe măsură. Ca în fiecare an, el este eclipsat de Pro Max, însă este prima alegere pentru cei care vor un terminal ceva mai compact. Pentru că Pro Max este pentru cei cu mâna grea, ca mine.

Pro și contra iPhone13 Pro

Avantaje:

  • hardware extrem de puternic;
  • design și materiale premium;
  • software imbatabil;
  • autonomie foarte bună;

Dezavantaje:

  • mici lipsuri cunoscute: microSD, mufă de căști, IR, amprentă și altele;
  • senzori tot de 12 megapixeli;
  • prețul rămâne o barieră;

Detalii tehnice iPhone13 Pro

Ecran: 6.1 inch, OLED, 120Hz, HDR10, Dolby Vision, 1200 nits, ceramic glass
Procesor: Apple A15 Bionic (5 nm)
GPU: Apple GPU (5-core)
Memorie: 6 GB RAM
Stocare: 128 / 256 / 512 GB / 1 TB
Camera: 12+12+12 megapixeli
Selfie: 12 megapixeli
Dimensiuni: 146.7 x 71.5 x 7.7 mm
Greutate: 204 g
Baterie: 3095 mAh + 23 W (neoficial)
OS: iOS 15
Tehnologii: NFC, WiFi 6, Bluetooth 5, Lightning, IP68
Preț: de la 5.699 lei la momentul testării;

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 6 Media: 5]

Mai multe specificații și oferte găsiți și pe site-ul Istyle România.

Impresii după testare

Trebuie să spun înainte de toate că nu mai sunt un utilizator de iPhone. Am fost fan și utilizator, am avut modelele 3GS, 4, 4S și apoi 7 și 8 Plus. Cam pe-acolo am renunțat de tot la iPhone. Desigur, am testat iPhone 11 Pro Max sau modelele 12 Pro și Pro Max. Dar nu m-au convins. De când am trecut pe Samsung și până acum nu am regretat. Însă tesele cu iPhone 13 Pro și Pro Max mă fac un pic gelos. În special la capitolul autonomie sunt departe. La putere hardware peste. Design-ul îmi place, dar mă scoate de minți acel notch. Și lipsa unei autentificări cu amprentă. M-am obișnuit acum cu Face ID, dar tot mă enervează.

La fel, admir camerele foto și procesarea iPhone, însă mă disperă limitarea la 12 megapixeli. Știu la fel de bine teoria că nu contează numărul total de pixeli. Însă eu am cameră de 108 megapixeli și poate face poze de 12 megapixeli prin tehnologia Nona-binning. Cu softul Apple și procesarea A15 Bionic ar ieși super-imagini. În fine. În fiecare an sper că vor depăși acest moment, dar ei rămân la 12 megapixeli standard. Camera de zoom optic oferă 3x, iar digital poți face maxim 15x. Arată mai bine decât ce faci pe unele modele Android, dar aș fi preferat oricând 10x optic și 100x digital făcut de Apple. Dacă înțelegeți ce vreau să zic. Aș vrea ca la acest preț să fie cea mai bună cameră posibil.

Procesorul este super-puternic, are scoruri peste majoritatea telefoanelor Android. Până acum, doar Nubia Redmagic 6S Pro are un scor mai mare. Desigur, cu o mulțime de tehnologii de răcire, chiar un ventilator foarte zgomotos. Dar el a reușit să aibă mai mult în Antutu. Acuma sigur, nu prea există comparație între ele. Dar tocmai asta este frumusețea: iPhone ar fi bătut toate modelele cu Android, dar tot niște chinezi le-au depășit cifrele. Cu toate astea, nu aș cumpăra un telefon Nubia.

Îmi place design-ul iPhone, dar nu a evoluat deloc. Este același de mai mulți ani. Notch-ul tot urât mi se pare, iar să pun sus o bandă neagră mi se pare complet defazat. În 2021 vreau ecran cu margini cât mai subțiri. Probabil mai am de așteptat până apare un iPhone fără notch, doar au adus acest design și pe Macbook Pro. Marginile lucioase, la fel. Din alt film. Însă aș folosi sigur ceva husă și scap de griji.

Bateria este cea mai plăcută surpriză la modelele 13. Au o gestiune foarte bună a consumului, bateria chiar ține. Nu se încarcă însă foarte repede, trebuie să ai răbdare. Rămâne varianta cu MagSafe, eu nu am avut, deci nu am testat așa. Cablul cu care vin în cutie este cu USB Type-C într-o parte și Lightning în cealaltă. Deci am încărcat telefonul doar la laptop.

Prețul rămâne o barieră. Da, mai există telefoane de 5.700 de lei. Da, este un model premium, chiar nu se aștepta nimeni să îl vândă pe gratis. Dar este mult. Tehnic, însemană 1.341 dolari pentru iPhone 13 Pro. În condițiile în care Apple îl anunță la “999 dolari”. Și asta cam știam de la început, ne-am obișnuit așa.

Oricum, dacă vrei un smartphone super-premium ai doar câteva opțiuni. Fie iPhone 13 Pro / Pro Max, fie Fold 3, fie un Android precum Mi 11 Ultra sau Xperia 1 III. Alte opțiuni au cam dispărut. Pixel 6 Pro abia anunțat poate fi cumva comparabil. Dar cam atât.

Teste benchmark

Am făcut o serie de teste benchmark pe iPhone 13 Pro, sunt impresionat de rezultate. În continuare unele teste sunt doar contra-cost pe iOS. Cum eu fac testele fără să câștig ceva concret (doar experiență), am decis să nu cheltui bani cu cele premium. Așa că am făcut Antutu, alte teste au dat rezultate “Maxed-out”, altele le găsiți mai jos.

A15 Bionic s-a dovedit a fi cu 62% mai rapid decât competiția. „Apple A15 nu este cu 50% mai rapid așa cum susținea Apple, ci mai degrabă cu 62% mai rapid. Deși nucleele mai mari ale Apple consumă ceva mai multă energie, sunt totuși mult mai eficiente din punct de vedere energetic”. Raportul afirmă că Apple a depășit memoria cache a sistemului la 32 MB, adică dublu față de memoria cache de 16 MB găsită pe cipul A14. Acest lucru joacă un rol cheie în eficiența energetică a cipului. Memoria cache L2 este de 12 MB pe Apple A15.

În ceea ce privește GPU, raportul afirmă că rezultatele sunt peste afirmațiile făcute de Apple. Raportul afirmă că designul termic este „printre cele mai greșite”. Așa este, se încinge de la primele teste.

Pentru autonomie am rulat doar video de pe Youtube. De la 100% am rulat 8 ore de video, iar apoi, deși a fost ecranul deschis și conectat la WiFi și alte servicii, bateria a scăzut abia cu 25%. De obicei se ducea peste 50% la acest test. Însă desigur, cu Facebook, cu mesagerii, conexiune 5G și altele, se va duce mai rapid.

Camere foto

Se descurcă foarte bine pe partea foto. Senzorul princpa de 12 megapixeli are apertura f/1.5, pixeli de 1.9 nanometri, autofocus dual pixel PDAF și tehnologia de stabilizare sensor-shift OIS introdusă anul trecut. Camera telefoto are zoom optic 3x și maxim 15x, are lentila de 77mm și apertură f/2.8 și beneficiază de stabilizare OIS. Camera ultra-wide are lentila de 13 mm și o deschidere de 120 de grade. Are f/1.8, iar autofocusul este PDAF. La ele se adaugă senzorul TOF 3D LiDAR pentru recunoașterea mai bună a scenei.
Camera frontală este de 12 megapixeli și are alături sistemul Face ID cu SL 3D.

Vedeți mai jos câteva imagini realizate cu el. Am prins vreme proastă, dar am testat și seara, să vedeți cum ies imaginile.

Protecție pentru iPhone13 Pro

La un terminal cu asemenea preț, pe lângă o asigurare la operator sau magazinul favorut este recomandat să aveți husă și folie de protecție pentru a evita neplăcerile. Mai ales dacă vă știți că ați mai scăpat și alte telefoane anterior. Unii oameni nu au astfel de probleme și n-au pățit niciodată. Alții, ca mine, au câteva dispozitive vechi cu ecran spart sau schimbat. Oricum, nici husa nu este infailibilă, dar este mult mai bună decât nimic.

Concluzii

iPhone 13 Pro este bine dotat, foarte performant. Se descurcă bine la toate capitolele, chiar și la autonomie. Performanța este maximă. Camerele foto sunt foarte bune. La partea de video nu prea are rival. Design-ul premium este foarte bun, iar materialele bine alese. Cu alte cuvinte, este un nou hit al Apple. Rămâne de rezolvat partea cu prețul cam mare. Dar bănuiesc că doritorii vor găsi soluții.

Galerie foto