Am testat Sony Xperia L1, cel mai ieftin telefon făcut de japonezi, un model care la ora asta costă sub 900 de lei. Mi se pare unul dintre cele mai bune modele care pot fi cumpărate cu atât de puțini bani. Atât ca design, cât și ca funcționalitate, nu se prea compară cu modelele normale care costă atât.
Sumarul articolului:
Pro și contra Xperia L1
Mi-a plăcut foarte mult:
– design și realizarea;
– experiența plăcută de utilizare;
– camera foto decentă;
– autonomia decentă;
– prețul bun;
Rămâne de discutat:
– performanțele rămân medii;
– lipsesc diverse tehnologii și funcții;
Experiența de utilizare
Sunt un mare admirator al terminalelor Sony Xperia, dar au nevoie de mai multă atenție la detalii, să reducă numărul de aplicații preinstalate și să lucreze mai mult la partea sofware a camerei foto. Nu mă așteptam, sincer, ca Sony să aibă în ofertă un telefon cu preț atât de bun. Îmi place că au păstrat linia de design Xperia și din punctul meu de vedere arată foarte bine, doar că se vede plasticul mai ieftin. Și se simte în mână. Dar nu este deloc deranjant și când îți amintești prețul, îți dai seama că e foarte bine.
Dotările hardware sunt destul de bune. Ecranul de 5.5 inch are rezoluție 720p, are un procesor Mediatek MT6737T, un quad-core bazat pe nuclee economice, Cortex-A53, la 1.45GHz, 2GB de RAM, stocare de 16GB de RAM și slot de carduri de memorie. Camera foto de pe spate are senzor de 13 megapixeli, dar cu lentilă f/2.2, iar camera frontală este de 5 megapixeli. Bateria integrată este de 2.620 mAh, destul de mică pentru un astfel de display mare, dar procesorul este economic, așa că autonomia e bună. Android este 7.0 Nougat, destul de curat, păstrând linia Xperia de pînă acum.
Se mișcă neașteptat de bine prin interfață și meniuri, asta arată cât a evoluat tehnologia. Desigur, la aplicații mai intense sau la jocuri video nu va fi un campion. Cum spuneam, este subțirel, doar 8.7 mm grosime, stă în mână foarte plăcut. Este un telefon 4G, are tehnologie Bluetooth 4.2, NFC, GPS, USB Type-C.
Nu are senzor de amprentă, nu are radio FM sau infraroșii pentru a fi folosit pe post de telecomandă.
Performanța Sony Xperia L1
Am rulat mai multe teste de performanță, dar procesorul economic și cei 2GB de RAM nu concurează cu telefoanele realizate pentru performanțe maxime. Totuși, nu stă nici rău în clasamentele de performanță. Este la egalitate cu multe telefoane care sunt scumpe, unele dintre ele de două ori mai scumpe. Am pus mai jos un rezumat al testelor, ca să vedeți ce și cum. De asemenea, găsiți detaliile tehnice în caz că vă interesează ceva în mod deosebit.
Design și realizare
Unii spun că este o realizare mediocră, dar mie mi-a plăcut format clasic de Xperia, seamănă mult chiar cu primul Xperia Z, dar este adevărat că pe spate se simte plasticul respectiv. Da, unii spun că este prea pătrățos, că arată ciudat în epoca telefoanelor curbate, dar eu zic că arată clasic, serios, ca un smartphone adevărat, nu ca o jucărie. Îmi place stilul minimalist, butoane aproape invizibile, mufe bine ascunse, totul la linie. Din punctul meu de vedere, designul Xperia a fost totdeauna un avantaj, doar că telefoanele erau prea groase. Ei bine, L1 este și subțirel și arată foarte bine. Vedeți și galeria de poze de la final.
Concluzii
Sony Xperia L1 este un telefon foarte bun pentru utilizare normală și trebuie să repet că acum are un preț sub 900 de lei. Este bine făcut, se mișcă bine și oferă aproape toate funcțiile de care aveți nevoie. Autonomia este decentă și rulează aplicațiile principale destul de bine. Chiar dacă nu veți fi campioni la jocuri video, merită un astfel de telefon atunci când nu vreți să cheltuiți prea mulți bani. Îl recomand cu căldură.