Merită un laptop de gaming?

V-am spus întotdeauna, un laptop de gaming este de asemenea cel mai eficient laptop pentru muncă. Pentru că totul se mișcă mai rapid, aplicațiile Office merg mai bine, conferințele și ședințele se văd mai bine. Nu este la fel de plicticos precum un laptop de birou. Se aude mai bine. În schimb, pierde pe partea de mobilitate, nu are autonomie foarte mare. Este mai portabil, are doar 2,2 kilograme. Este mai subțire și mai comod de ținut. Dar autonomia este sub 2 ore.

Modelul testat are numărul de cod Acer PT315-52. Procesorul este Intel Core i7-10750H, cu șase nuclee și 12 fire de execuție, care poate urca până la 5.0GHz. Dispune de 16GB de RAM și am văzut că există și variantă cu 32GB de RAM. Placa video este Nvidia GeForce RTX 2070 Max-Q. Stocarea este pe un SSD Western Digital de 1TB, destul de ok. Modelul testat avea un display de 15.6″ Full HD, cu rata de refresh de 240Hz. Astfel este perfect pentru jocuri de tip shooter.

Tastatura este comodă, cu butoane bine conturate, de mari dimensiuni, dar comod de apăsat. Deasupra tastelor normale are rândul obișnuit de taste F, iar în dreapta are setul de numere pentru cei care activează diverse fucții printr-o simplă apăsare. Dacă apeși pe tasta Predator se activează aplicația PredatorSense care optimizează sistemul pentru performanțe maxime.

Sistemul are conectivitate maximă de bună calitate. Pe partea de wireless aduce WiFi 6 și Bluetooth 5.0, iar pe partea de porturi are 3 mufe USB-A pe generația 3.2, un USB Type-C, mufă miniDP 1.3 și HDMI, mufă LAN și intrări pentru microfon și căști.

ads

Bateria nu este foarte mare, 58 Wh, iar în teste estima cam 2 ore de utilizare fără priză. Pe de altă parte, laptopurile de gaming în general nu sunt gândite pentru a fi folosite doar pe baterie. Sigur, poți intra să faci repetiții sau antrenamente când ești plecat. Poți juca însă cu el conectat și turat la maxim.

Teste hardware

Am făcut pe el câteva teste obișnuite, precum NovaBench, CrystalMark, PC Mark sau 3D Mark. Pentru mai multe teste vedeți review-uri pe Giz.ro sau NotebookCheck.

Rezultatele Novabench au crescut după ce am mutat Power Options de pe modul Acer pe modul “Ultimate Power”. Este un mod din Windows 10 care crește performanțele, dar și consumul de energie. La unele teste pare că nu a recunoscut placa Nvidia, la altele pare că nu a obținut scorurile maxime. Dacă vedeți în galerie rezultatele 3DMark, a depășit doar 52% dintre celelalte sisteme testate, deci nu cred că a fost folosit la puterea maximă. Deși ar fi trebuit să fie în modul de putere maximă. Este posibil să se fi încins.

Mai vedeți în galerie și o parte dintre specificații, detalii privind stocarea și așa mai departe. Am monitorizat procesorul să vedem dacă se încinge, dar nu părea să fie foarte fierbinte.