Am testat câteva zile un laptop/hibrid Lenovo IdeaPad Yoga 2, cu display de 11,6 inch, Windows 8 și procesor Intel Pentium. Destul de compact și ușor, cu o tastatură decentă, poate fi folosit ca tabletă pe masă într-o poziție ciudată. Dar eficientă pentru citit, uitat la poze, pierdut vremea pe Facebook. Autonomia este bună, dar prețul mi s-a părut mare pentru ce oferă.

Lenovo Ideapad Yoga 2 11
Lenovo Ideapad Yoga 2 11 “

Pro și contra Lenovo Yoga 2

Mi-a plăcut la acest sistem:
– faptul că este compact, portabil, dar are performanță decentă;
– touchscreen și posibilitatea de a-l utiliza ca tabletă;
– autonomia bună;

Dezavantaje pentru laptop:
– dotări mediocre din punct de vedere hardware = experiență slabă;
– preț mare de 3.100-3.500 de lei nejustificat;
– ecranul e micuț la 11,6 inch;

Experiența cu Lenovo IdeaPad Yoga 2

Laptopul în sine nu este rău. Numit ultrabook de producător, nu prea este așa ceva, doar un laptop mai subțirel, cu design mediu și o experiență mediocră. Am nimerit și un echipament gri cu negru, total netractiv, am văzut și eu pozele cu cel roșu sau portocaliu care arată excepțional. Nu am avut model cu SSD, ci stocare hibridă, 16GB SSD și 500GB HDD. Poate de-asta se mișca mai slab decât alte modele tesate. De asemenea, procesorul ales de Lenovo a fost un Intel Pentium, un quad-core la 2,1 GHz, procesare pe 64 de biți, ajunge la 2,42 GHz, dar nu suportă mai mult de 8GB de RAM și are un profil low-energy. Evident, doar Intel HD Graphics, fără TurboBoost, fără Hyper-Threading, fără alte chestii care ajută la performanță.

Dincolo de stocare și display, sistemul avea 4GB de RAM, destul de ok pentru Windows, dacă nu te apuci și de alte aplicații, altfel s-ar putea să nu meargă atât de bine. Pe de altă parte, da, recunosc, am nevoie de un sistem mic, ușor, compact, iar cu utilizarea touchscreen-ului m-am obișnuit în timp, acum chiar mă deranjează când laptopul nu are așa ceva. Ca la telefon sau tabletă, te obișnuiești cu asta folosind tehnologia.

Lenovo IdeaPad Yoga 2 are doar 1.27 kilograme, iar grosimea este de 1,8 centimetri, așa că îl puteți ține la fel ca pe tabletă. Desigur, va fi cu mult mai greu decât orice tabletă Android sau iOS, dar nu uitați că este și laptop, deci faci și treabă cu el, scrii cu tastatură, ai acces la periferice, printezi fără băti de cap, poți folosi mouse sau orice altceva vrei tu. Este un sistem cu Windows complet.

Are două porturi USB , din care doar unul era USB 3.0, iar de asemenea Lenovo au pus o mufă Micro HDMI, deci vei avea nevoie de adaptor pentru a utiliza asta. Mie tastatura mi s-a părut decentă, nu este cel mai perfect aranjament, dar ai toate butoanele de care ai nevoie în mod frecvent, au destul spațiu pentru a nu apăsa greșit și își face treaba ok. Cu touchpad-ul este altă discuție, mic, înghesuit și se apasă greu, dar na, este pentru atunci când ești pe drum, ai nevoie de așa ceva, te descurci.

Dacă Lenovo spune că bateria ține 8 ore, adevărul este că rezistă vreo 6 ore, iar cei care au scris în teste că rezistă doar 4,5 ore au exagerat sau au rulat multe chestii simultan ca să golească mai rapid bateria. La mine a rezistat aproape 6 ore, cred că depășeam și asta cu puțină atenție, oricum, a rezistat bine, mai bine decât multe alte sisteme.

Laptopul se descurcă absolut decent în orice altă aplicație, business sau consumer, cu excepția jocurilor foarte avansate sau a aplicațiilor care necesită mult RAM sau procesare grafică – nu este pentru așa ceva. Este pentru utilizare de zi cu zi pe drum, pentru călătorii, delegații, alte deplasări. Când nu ai altă treabă decât să citești, să te uiți pe Facebook, dar să și scrii câteva ceva. Sau să lucrezi la tabelele XLS pentru birou.

Lenovo IdeaPad Yoga 2 11 are un scor de performanță în Novabench de circa 450 de puncte, similar cu un laptop normal de 13 inch cu procesor Core i3 din generația a treia, 4GB de RAM și card grafic de 1GB. Adică se descurcă bine datorită avansului tehnologiilor. Un sistem cu procesor Intel Atom scoate 200 de puncte, iar un sistem Core i7 scoate 900 de puncte. Este tocmai la mijloc, iar așa este și experiența. Nu este rea, doar mediocră.

Concluzii

Ultraportabilul Lenovo este bun pentru călătorii dese și pentru cei care vor să lucreze puțin și să citească mai mult. Performanța e medie, experiența slăbuță. Prețul mie mi se pare mare față de ce oferă. Nu mai zic că orice căutare online relevă un preț de 599 dolari, care numai în 3100 de lei nu se convertesc. Dar asta este mereu un motiv de cârcoteală, așa că trecem peste.
Pe scurt: nu recomad acest sistem.

Galerie foto