Lenovo Moto G4 aduce toată tehnologia de care aveți nevoie la un preț foarte bun. Este un telefon simplu, fairplay, dar care îți permite să faci tot ce-ai face cu un dispozitiv de top. Dacă vă căutați cel mai bun smartphone accesibil, recomand Moto G4.

moto-g4_-6

Modelul Moto G4 a ajuns la mine prin intermediul Orange România, care au acest smartphone la ofertă aici.

Pro și contra Lemovo Moto G4

Atuurile acestui model:
– ecran bun, cu imagini de calitate;
– performanță și autonomie decentă;
– cameră foto decentă;
– preț bun;
– construcție solidă și fiabilitate;
– fără aplicații inutile preinstalate;

Rămâne de discutat:
– este un model masiv (5.5 inch și nu foarte slim);
– nu are NFC pentru conectare instant la accesorii;
– aplicația de cameră e foarte limitată;

Experiența cu Moto G4

Seria Moto G a fost lansată oficial pe când Motorola era încă divizie Google. Pe atunci încă se mai spera în relansarea Motorola ca un mare jucător, dar pînă la urmă divizia a fost vândută către Lenovo. Mi-a plăcut faptul că Lenovo nu a încercat să schimbe complet seria Moto, ba chiar se străduiesc să mențină același concept de design și funcționalitatea bună a produsului. Nu au încercat să reducă costurile sau să adauge un cost “premium” la acest model.

Moto G4 este bine făcut, are feeling-ul unui produs bine făcut, materialele sunt alese bine, nu alunecă din mână, stă foarte comod. Partea frontală este doar ecran, nu are butoane fizice, ele sunt touch. Pe spate are niște striații foarte fine, dar necesare tocmai ca să nu alunece atunci când îl ții în mână. Butoanele sunt bine plasate pe partea dreaptă, iar cel de poer are striații ca să îl recunoști ușor, cel de volum este imediat sub el. Are are mufă de căști 3.5 mm jack, mufă microUSB normală, camera foto bine poziționată. Android 6.0.1 este aproape curat, da, are interfața Motoblur, dar asta nu îngreunează sistemul și nu instalează zeci de aplicații inutile cum fac alți producători. Este o interfață simplă, curată, rapidă.

Ecranul de 5.5 inch este Full HD. Pentru unii pare prea mare, iar telefonul nefiind subțirel arată cam masiv. Nu este greu, dar în buzunar este relativ incomod. În schimb ecranul este foarte bun și va fi apreciat pentru cei care se uită la filme, care sunt pasionați jocuri video sau de altele asemenea. Procesorul este Qualcomm Snapdragon 617, un octa-core cu patru nuclee Cortex-A53 la 1.5 GHz și alte patru nuclee Cortex-A53 la 1.2GHz. Sunt construite să ruleze economic, deci autonomia este bună, doar că jocurile intensive nu vor rula la fel de performant ca pe un smartphone care are procesor puternic (Cortex-A57 e făcut pentru putere). Include accelearatorul grafic Adreno 405, nu tocmai puternic. Moto G4 are doar 2GB de RAM, nu am simțit nevoia de mai mult, dar știu că există aplicații care consumă toată memoria.

Stocarea internă este de 16 sau 32 GB, eu am testat varianta de 16GB. Are însă slot de carduri de memorie, suportă chiar și modele de 256GB. Bateria integrată este de 3.000 mAh, cum spuneam, nu este cel mai subțire smartphone. Camera foto principală are senzor de 13 megapixeli, aplicația de cameră foto este foarte slabă și are puține opțiuni. Vă recomand Open Camera pentru a realiza fotografii de calitate mai bună, mai ales dacă aveți cunoștințele necesare pentru setări manuale. Camera frontală pentru poze selie este de 5 megapixeli, nu tocmai cea mai reușită, dar nici rea nu e.

Am rulat câteva din testele de performanță folosite de majoritatea celor care fac astfel de review-uri. Scorurile sunt fix la jumătatea clasamentului, cu excepția celor pentru grafică avansată sau 3D, unde telefonul stă slab. Telefonul este 4G și am rulat și un test pe rețeaua Orange, cu rezultate la fel de bune ca de fiecare dată.

Aplicația Moto Actions permite o serie de interacțiuni interesante. Dacă miști telefonul stânga-dreapta poți vedea notificările pe Active Display. Nu este ca la generațiile anterioare, nu mai poți trece mâna peste display ca să apară, dar este un fel de display Always-On pe care apar principalele notificări. De asemenea, poți aprinde led-ul de pe spate ca o lanternă, pentru momentele în care ești pe întuneric.

Aș mai menționa și aplicația de radio FM, o funcție care este pe cale de dispariție la modelele de top, dar care la Moto merge ok.

Husă pentru Moto G4

Am găsit la MobileDirect.ro o serie de huse pentru Moto G4. Telefonul este rezistent, are ecranul protejat de Gorilla Glass 3, dar o astfel de husă îți permite să stai liniștit chiar dacă cade pe jos. Are 155 de grame, iar la impactul cu solul, mai ales pe ciment, se poate strica serios. Dar cu husa de silicon limitezi urmele vizibile. Am testat o husă transparentă de la Case Mate, care protejează telefonul fără să îl facă să arate ciudat. Desigur, există și huse mai rezistente, dar asta transformă telefonul într-o adevărată cărămidă.

Lenovo Moto G4 preț

Moto G4 păstrează linia și tradiția Motorola, nu aduce nimic de la Lenovo și nici nu are vreun adaos de preț. Este un terminal smartphone care oferă aproape toate tehnologiile moderne fără să coste de 3 ori cât face. Este solid, bine realizat și nu am auzit să aibă mari probleme. Dacă întâmpinați vreo problemă cu Moto G4, vă rog să o semnalați în comentariile la acest articol.
Modelul de test a funcționat perfect și chiar nu am ceva special să-i reproșez, pentru un telefon de 200 de euro este foarte ok. Sigur, avem câteva modele din China care promit performanțe mai mari la 200 de euro, dar pentru a beneficia de preț trebuie să le comandați din China și să renunțați la garanție. Eu nu pot să vă recomand asta, fiecare face ce vrea cu banii luni. Dar aici poți să repari sau să schimbi telefonul, deși există și aici riscul să fie refuzată garanția, există și foarte multe cazuri în care au fost rezolvate problemele.
Moto G4 are un preț foarte bun și dacă vreți un telefon accesibil care se descurcă în orice situație, acesta este cu siguranță.

Galerie foto