Am testat Lenovo Yoga Book, dispozitivul hibrid a cărui lansare am prins-o toamna trecută la IFA Berlin. Rămăsesem plăcut impresionat la evenimentul oficial, mai ales după ce am pus mâna pe gadget și m-am jucat cu el. Este incredibil de subțire și ușor, parcă ar fi un caiet studențesc. Scoți creionul și iei notițe sau desenezi, lucrezi liber pe el. Dacă ai nevoie de browsing și acces la e-mail o poți face rapid. Iar autonomia s-a dovedit foarte bună.

 

Sincer, mă așetptam să fie un device foarte foarte scump, dar nu este. E chiar accesibil și este unealta perfectă pentru generația tânără și oamenii creativi care încă nu au bugetul unui artist confirmat. Prețul Yoga Book în România este de circa 2.899 lei. Există o variantă și mai ieftină, la 2.499 lei, care vine cu Android 6.0.

Pro și contra Lenovo Yoga Book

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul și conceptul noului dispozitiv pentru artiștii în domeniul digital;
– oferă o experiență plăcută de utilizare, e ușor și are autonomie mare;
– are un preț bun;
– este perfect pentru elevi, studenți sau profesori, dar și pentru companii;

Rămâne de discutat:
– în ciuda experienței bune, puterea hardware rămâne limitată;
– lipsa tastelor fizice se poate dovedi un obstacol;

Experiența cu Lenovo Yoga Book

Experiența cu Lenovo Yoga Book este atât de pozitivă încât putem spune că au creat o nouă categorie de laptopuri. Este ceea ce Galaxy Note a adus pentru smartphone-uri, o experiență nouă, fără rival, pentru artiști digitali și oameni creativi, pentru cei care preferă creionul digital în loc mouse sau touchscreen. Sigur că nu este un Macbook Air și nici nu poate concura cu ultraportabile precum Zenbook, dar este un dispozitiv ultraportabil și ultraușor și în același timp este un caiet de desen și de luat notițe, este un laptop utilizabil, este o tabletă pentru vizionat filme, este un dispozitiv modern multifuncțional. Dacă ar fi avut procesor Core i3 sau i5 ar fi fost perfect. Dar procesorul Atom este singurul lucru care mă face să nu recomand cu căldură dispozitivul. Sigur, înțeleg perfect de ce au mers pe acest gen de procesor. Autonomia mare, design-ul fără fante de răcire, toate cereau un procesor low-power care să asigure doar funcțiile minime.

Să fim bine înțeleși, modelul Intel Atom x5-Z8550 nu este absolut deloc un procesor slab. El rulează Windows 10 fără probleme, experiența de desen și grafică este excelentă, poți folosi Word, Excel, Powerpoint. Poți accesa mailul ok și poți vizita site-urile favorite. Este un dispozitiv perfect pentru studenți, pentru tineri, pentru cei care nu au bugete mai mari de achiziție. Dar orice power-user va fi nemulțumit, cei care au nevoie și de editare grafică mai avansată, procesare video, de ce nu și jocuri video, nu vor putea folosi așa ceva. Avantajul de a fi ușor se pierde atunci când nu poți face tot ce vrei cu el.

Procesorul este quad-core la 1.44 GHz și poate urca la 2.4Ghz când este nevoie, cum spuneam, în utilizarea normală nu simți nicio diferență. Stocarea este de 64GB eMMC și are 4GB de RAM. Este un netbook premium, cu inovația tehnologică a tabletei grafice / zonă de desen / keyboard. Practic, zona unde ar fi fost pe vremuri tastatura unui laptop este acum o tabletă grafică de tip Wacom, care are un mod în care tastele apar desenate pe ea. Când pe mod tabletă, scrii cu creionul pe ea sau desenezi și imaginile sau textele sunt automat transferate pe ecran cu un soft special. Poți pune pe ea hârtie și să scrii normal, cu transferul textului sau desenului direct pe laptop. Ecranul este similar celor de tabletă, 10.1 inch Full HD. Pe modul tastatură, butoanele apar luminate pe zona gri, poți scrie pe ele fără să ai un feedback extraordinar, dar în timp te poți învăța. Dacă folosești dispozitivul pentru browsing, social media și mail, este perfect.

Camera foto de pe spate este 8 megapixeli, iar cea frontală de 2 megapixeli. Are două difuzoare integrate 2X1.5W, are cititor de carduri microSD și o mufă microUSB, plus micro HDMI. Autonomia sistemului este de pînă la 13 ore, mult peste portabilele care au procesoare decente. Modelul testat a venit cu Windows 10 Pro 64-bit. Există și o variantă cu Android, cu aceleași specificații, dar nu are mufă HDMI și este mai ieftină.

Concluzii

Lenovo deschide o categorie nouă cu Yoga Book, este un dispozitiv ultra-portabil și suficient de puternic pentru task-uri comune, poți scrie cu un stylus și poți desena, dar ai și tastatură la nevoie. Are autonomie foarte mare și ata îl face perfect pentru cei care călătoresc des. Cântărește cu totul vreo 660 de grame, mult mai ușpr decât un laptop ultraportabil. Dar trebuie ținut cont și de faptul că este mai mult un netbook, nu puteți lucra la chestii avansate, nu poate înlocui laptopul decât pe drum. Probabil este un dispozitiv ideal pentru elevi și studenți, dar asta dacă le place să lucreze cu acel stylus. Prețul este bun, de de circa 2.899 lei, iar cum spuneam versiunea cu Android costă la 2.499 lei.

Galerie foto