Lenovo Yoga Tablet 10 combină conceptul de “transformer” cu o realizare bună pe partea hardware, dar dezamăgitoare pe partea de software, deși vine la pachet cu Android 4.2.2. Astăzi se lansează în România oficial această tabletă, după cum știți eu am fost la lansarea oficială în Europa, împreună cu Radu. Am folosit-o intens în ultima perioadă și sunt per-total mulțumit de tabletă, o recomand cu căldură, dar nu este un produs obișnuit. Am utilizat-o împreună cu o tastatură Qwerty care se poate monta ca husă, prinzându-se magnetic peste display. Astfel tableta devine un adevărat ultrabook, un sistem portabil destul de complex pentru munca de zi cu zi. Dar cu mici probleme.

Lenovo Yoga Tablet
Lenovo Yoga Tablet

Pro și contra Yoga Tablet

Mi-a plăcut tare mult:

– conceptul de “transformer” și design-ul adoptat, chiar dacă nu sunt originale;
– realizarea exterioară, design-ul metalic și protecția bună pentru ecran;
– mânerul include sigur baterie, autonomia este 18 ore;
– experiența de utilizare bună;
– tastatura bine realizată;
– prețul decent;

Ce probleme sunt de rezolvat:

– interfața realizată este egală cu zero, nu aduce nimic, ba strică și ceea ce oferea Android curat;
– nu se pot ordona corect aplicațiile, sunt la grămadă;
– rezoluția mediocră (mă rog, 1280×800 pixeli) a ecranului face ca meniurile să arate aiurea;
– tastatura trebuie încărcată doar cu firul ei cu mufă proprietară;
– husa nu stă perfect peste tabletă și dacă o ții în rucsac s-ar putea zgâria;
– așteptam măcar o actualizare a platformei la 4.3;

Impresii în utilizare

Lenovo Yoga Tablet 10 este prima tabletă care îmi dă senzația că pot renunța la laptop pentru deplasările de scurtă durată. Am avut probleme cu transferul fotografiilor de pe camera foto pe tabletă, dar acum am găsit cum să procedez pe viitor, voi utiliza un Micro SD cu adaptor pentru cameră și apoi slotul Micro SD din tabletă pentru a transfera fotografiile. Tastatura e surprinzător de bună, foarte ușoară și dă senzația că e foarte rezistentă. Mânerul suplimentar al tabletei, care la început mi se părea ridicol, este de fapt un lucru foarte bun, îi conferă stabilitate și în mână și pe masă, permite folosirea pe post de stand și de asemenea a făcut loc pentru bateria mai performantă. Pentru prima oară n-a trebuit să încarc tableta peste noapte, a doua zi a mai ținut încă 9 ore, mi s-a părut excelent.

Lenovo Yoga Tablet - stand
Lenovo Yoga Tablet – stand

Tableta este destul de ușoară pentru a fi ținută cu o mână. Am văzut multe tablete de 10 inch, în special cele accesibile ca preț, care au greutate mare și obosești cu ea în mână. Cu tableta Yoga poți lucra lejer și ai o priză mai bună, nu o scapi pe jos. De asemenea poți poziționa ecranul în două feluri – ca în poza de mai sus, pentru scris cu tastatura sau pentru vizionat filme sau culcat pe masă cu piciorul ridicat, astfel încât să poți fac browsing sau să joci jocuri touch și așa mai departe.

Lenovo Yoga Tablet stand
Lenovo Yoga Tablet stand

Mi-a plăcut mai mult la lansare Yoga Tablet 8. Este mai compactă și are specificații similare, ecranul nu este foarte mic, din contră. Totuși, dacă vreți să lucrați, ecranul de 10 inch este mai bun. Se pare că ecranul este bine protejat, nu s-a zgâriat deloc de la tastatura care vine pe deasupra.

Hardware și performanță

Prețul pentru versiunea de 10 inch este 299 euro, iar pentru cea de 8 inch de 229 euro. Update: cea de 10″ este 1549 lei in Romania. Un preț ok zic eu.

Astăzi vom afla prețul în România, revin asap. Rezoluția ecranului este 1280×800 pixeli, nu ai imaginea perfectă de la un Full HD. Tableta are un procesor Mediatek MT8125 – quad-core la 1,2Ghz, memoria RAM este de 1GB (DDR2). Stocarea internă este de 16GB, dar are slot pentru carduri microSD. Camera foto are senzor de 5 megapixeli, iar bateria este de 9000 mAh la cea de 10 inch.

Are performanța de nivel mediu pe care o aștepți de la o tabletă accesibilă. Nu s-a blocat niciodată deși am instalat o mulțime de aplicații și jocuri pe ea. Am văzut filme și am ascultat muzică de pe un stick USB prin cablu OTG. Conectarea cu tastatura se face prin Bluetooth, a mers de fiecare dată fără erori, cu maxim 3 secunde de lag. Se deconectează singură și intră în stand-by, iar bateria nu a fost afectată de tastatură. Accesoriul are baterie internă, care trebuie încărcată separat. Ține și ea foarte mult, singura problemă fiind că trebuie încărcată doar cu propriul cablu, cu o mufă proprietară. Dacă în pierzi sau îl uiți ai un accesoriu inutil.

Am pus pe tabletă Swiftkey la sugestia lui Radu, este excelentă pentru scris în limba română, cu diacritice. Îți completează automat cuvintele și are sugestii de bun simț (de exemplu scrii “bună” iar ea îți sugerează următorul cuvând “ziua”). po’i scrie un text corect destul de rapid folosind tastatura fizică și dicționarul de cuvinte. Mi-a plăcut experiența, chiar dacă eram sceptic la început.

0022

Concluzii

Lenovo Yoga Tablet 10 are toate atuurile unui hit, preț bun, design bun, hardware bun, precum și accesorii interesante. Totuși, aș vrea să văd o versiune cu interfața mai bună, cu ecran Full HD, cu o tastatură care se poate încărca pe Micro-USB, cu aplicațiile pe care le ai pe Windows deja incluse. Dacă asta ar ajunge pe piață la un preț decent probabil că ar avea mega-succes. Problema ar fi aceeași, că tableta/transformer începe să concureze ultrabook-urile și laptopurile ieftine, iar asta afectează tot veniturile companiilor producătoare.

Galerie foto