LG G Pad va reuși să repună compania sud-coreeană în topul producătorilor de tablete, de unde lipseau pînă acum. Am remarcat tableta încă de la lansare. De data asta au folosit rețețeta utilizată pe zona smartphone, unde au crescut enorm de mult în ultimii ani: ecran excelent, hardware puternic, dotări peste medie și un preț bun. LG G Pad confirmă toate așteptările: are cel mai bun display, un procesor foarte puternic, este subțire și ușor de folosit și cu o mână. Iar prețul este foarte ok: 1.449 lei. În 2013 este cea mai bună alegere când vorbim de Android și dimensiunea de 8 inch. 

LG G Pad
LG G Pad

Pro și contra LG G Pad

Mi-a plăcut foarte mult:

– ecranul IPS Full HD de 8.3 inch (1920 x 1200 pixeli, 273 ppi);
– puterea de procesare mare (Snapdragon 600 + Adreno 320);
– autonomia bună oferită;
– prețul foarte bun;

Rămâne de discutat:

– dacă dimensiunea de 8 inch e cea mai bună (dezbatem mai jos asta);
– nu-mi plac gadgeturile pe alb și tabletee rotunjite (ține de gusturile fiecăruia);

Impresii generale în utilizare

LG G Pad este rezultatul unui efort al celor de la LG de a reveni pe piața tabletelor, iar de data asta au reușit un produs cu adevărat interesant. Cred că display-ul este eclusiv LG și nu există al model de dimensiunile astea. Chiar dacă densitatea nu este foarte mare, display-ul IPS permite o imagine excelentă și culori foarte bune, spre deosebire de AMOLED. Tableta nu e prea mare ca să trebuiască să o ții cu două mâini, dar nici mică precum modelele de 7 inch, așa că ecranul este generos. Este suficient de puternică pentru orice joc video, procesare foto/video, filme Full HD sau alte aplicații intensive, fără să aibă procesorul vârf de gamă, care ar fi dus prețul mult în sus. Autonomia oferită de bateria de 4.600 mAh este foarte bună. Pe scurt: este o tabletă pentru luat mereu la drum, fără teama că vei rămâne fără baterie sau că nu vei putea face exact ceea ce îți dorești. Faptul că este ușoară, dar are ecranul mare (+30% la suprafață comparat cu tablete de 7 inch), ajută per-total la o experiență bună. Și nu numai: un display Full HD are 2 milioane de pixeli, dar cel 1920×1200 are 2,3 milioane de pixeli.

LG G Pad display 8.3 " 1920x1200 pixeli IPS
LG G Pad display 8.3 ” 1980×1200 pixeli IPS

Succesul tabletelor de 8″

După succesul inițial al tabletelor de 9.7/10.1 inch, a fost meritul dezvoltatorilor Android că au venit cu ideea tabletelor de 7 inch. După cum știm Steve Jobs și cei de la Apple au criticat dur această dimensiune, apreciind-o ca inutilă și așa mai departe. Tableta de 7 inch avea la acel momment însă niște atuuri clare: display mult peste smartphone, autonomie mare, fără să fie masivă precum tabletele mai mari. Aceste modele au avut succes și au transformat tabletele Android într-un hit iar apoi au schimbat și industria smartphone (generând modelul phablet). Anii au trecut și cei de la Apple au descoperit că ar putea încerca și ei varianta “Mini”. Și pentru că exista deja discuția despre 7 inch, au mărit un pic display-ul, ca să nu fie identic cu produsele pe care le criticaseră. Și surpriză: au reușit. Versiunea de 8 inch se impune pentru că oferă un spațiu mare de vizualizare, fără greutatea mare a produselor de 10 inch. Iar acum LG reformează acest segment cu un produs excelent. LG G Pad are ecran de 8.3 inch – mai mare decât orice competitor, dar fără ca tableta să fie masivă, datorită formatului 16:10, mai bine gândit pentru filme și jocuri video. Este ok formatul clasic 4:3 pentru texte și site-uri web, dar noile tablete sunt gândite pentru multimedia. Iar 2014 se pare că va fi anul tabletelor de 8 inch, toată lumea va urma acest trend, fiind și nișa cu probabil cea mai mare creștere.

LG G Pad
LG G Pad

G Pad – teste de performanță

LG G Pad vine cu procesorul Snapdragon 600, al doilea ca nivel din oferta Qualcomm, performant, dar mai accesibil. Mai exact este sub ultima generație de terminale smartphone – printre care și G2. Dar în rest este peste orice.  Eu folosesc de obicei trei teste benchmark, dar LG G Pad l-am testat și cu 3D Mark de la Futuremark, plus obișnuitele Antutu, Quadrant, Passmark. Tableta obține scoruri de top, chiar dacă sunt două sau trei terminale smartphone care iau peste (în general Note 3, G2 sau Xiaomi mi3, toate având tehnologie hardware mai puternică). Și ce diferență de preț… O singură tabletă iese peste G Pad în teste, odată că e un produs de 10,1 inch, iar în al doilea rând s-a scris despre marketingul prin teste trucate. Așa că eu personal nu mi-aș face probleme.

G Pad benchmark
G Pad benchmark

Concluzii

LG G Pad domină segmentul de 8 inch. Nu comparăm cu iOS și cu dotările iPad Mini Retina, care și costă cel puțin dublu. Dar comparat cu tabletele Android pe dimensiunea asta nu are rival. Galaxy Note 8.0 are o performanță mult mai slabă și autonomie mai mică. Iar Galaxy Tab 3 de 8 inch este și mai slabă (dual-core). Asus sau Acer au tablete de 8 inch, dar în gama de nivel mediu/dotări medii nu în gamele de top. Lenovo Yoga de 8″ este cu totul altceva, o tabletă proiectată pentru scris, pentru combinația cu tastatură și așa mai departe. Productivitate, nu divertisment. LG G Pad combină astfel un ecran foarte bun, procesor și hardware bun, dar și un preț excelent, care practic scoate din joc multe produse ieftine. Nu văd de ce ai plăti 1.000-1.500 de lei pe un produs no-name când poți lua un produs excelent precum G Pad.

Galerie foto