Am primit laptopul Maguay cu oarecare reticență pentru că am citit mai demult păreri nu tocmai entuziaste despre produsele prezentate de compania românească sub brandul MyWay. Cunosc firma și am scris despre ei de aproape 10 ani, dar este primul laptop Maguay pe care îl testez. La final, pot spune că a fost foarte bun, chiar m-a impresionat. Nu are cel mai extraordinar design, dar este un laptop mic și ușor cu puterea unui sistem de gaming și cu un preț foarte bun. Nici măcar nu se încinge ca alte sisteme brand-name. Este perfect pentru călătorii, nu numai pentru jocuri. 

Maguay MyWay H1101x
Maguay MyWay H1101x

Maguay MyWay H1101x

De la început trebuie spus că este un laptop ultraportabil – ecranul este cu diagonala de 11,6 inch, iar greutatea totală este 1,8 kilograme. Faptul că este un sistem de gaming nu este observabil imediat, dar grosimea iese în evidență într-o epocă în care laptopurile au un centimetru grosime. Totuși, e o dimensiune justificată, veți vedea mai jos. Important este că nu este greu.

Laptopul este disponibil în diverse configurații și cu prețuri de la 3.000 pînă la 10.000 de lei în funcție de componentele hardware alese. Sistemul testat de mine ajunge la vreo 4.000 de lei, mi se pare un preț foarte bun pentru dotările oferite. Scorurile obținute în testele benchmark sunt similare unui Sony Vaio cu dotări de top și care costă de trei ori mai mult. Display-ul nu este Full HD, iar autonomia este medie, acestea sunt singurele probleme pe care le-ai putea avea cu acest sistem. În rest mi s-a părut foarte rapid, cu performanțe peste medie. Doar un singur sistem de gaming a ieșit mai bine ca H1101x la testele de performanță, dar acela cântărea 5,5 kilograme.

Tasatatura mi s-a părut ok, medie, te obișnuiești cu ea fără probleme. Într-adevăr, există sisteme cu tastaturi mai confortabile, dar nu cred că decizia de achiziție stă în tastatură. Chiar pentru mine nu e importantă, repet, te obișnuiești cu ea. La birou lucrez cu tastatură și mouse separat, iar tastatura încorporată o folosesc doar pe drum.

Design-ul exterior este sobru, maro cu striații, practic nu iese în evidență. Este un sistem pentru un geek, pentru un inginer de sisteme sau tehnician grafic, nu este un laptop stilat care să fie afișat la cafenea. Dotările sistemului testat au fost următoarele: Core i7-3720Q – procesor quad-core / 8 threads, tactat la 2.6 Ghz, dar capabil să urce la 3.6 GHz la nevoie (Turbo Boost). Are 6 MB de memorie cache și e făcut pe 22 de nanometri. Cu 16GB de RAM și placa video Nvidia GeForce GT650M, cu 2GB de memorie video dedicată. Arhitectură Kepler cu performanțe foarte bune în DirectX 11.

Ca dotări de conectare, nu duce lipsă de nimic. Are USB, HDMI, mufă LAN, cea pentru monitoare adevărate, intrare audio și de microfon. Evident, cele două mufe USB de pe stânga sunt prea apropiate, dacă bagi un stick prea mare acoperă cealaltă intrare. Dar e aceeași situație și la Macbook, așa că nu dramatizați 🙂 Are cititor de carduri SD și alte formate, modelul testat nu avea unitate optică, dar o puteți adăuga opțional, contra cost.

A venit cu Windows 8 Pro pe 64 de biți, un OS regândit pentru viteză care s-a mișcat excelent, chiar dacă era fără licență, e de înțeles la un sistem de test. Odată ce treci de problema adaptării la Windows 8, cu care și eu m-am luptat o vreme, începi să vezi că e mai bun ca Win 7 în ciuda celor spuse de mulți experți. Este un OS rapid, foarte stabil, ușor de înțeles și utilizat, doar să nu fii leneș. Nu trebuie să folosești deloc funcțiile touch, poți porni cu desktop-ul clasic, cu buton de Start clasic și așa mai departe. Și da, e de vreo trei ori mai rapid și în pornire, și în revenirea din stand-by și în aplicații. Și nu se blochează deloc. Doar instalarea greșită, un hardware cu probleme sau la update-urile nereușite la aplicații, în special antivirus, pot genera erori. În rest, Win8 e foarte bun. Iar pe sistemul de test a mers excelent.

Maguay Myway H1101x
Maguay Myway H1101x

În testele de performanță a ieșit cam de 2.5 ori mai puternic decât un laptop obișnuit cu Core i5, 4 GB de RAM și placă video dedicată cu 1GB. Față de un ultrabook de exemplu este de 3.5 ori mai puternic. Însă, puterea este cam la jumătate față de un laptop de gaming din seria RoG de exemplu, cu dotările de top. Dar în mod clar nici un alt laptop de 1,8 kilograme nu are performanțe apropiate. Nu din cele testate de mine. Sorry, dar Alienware este și mai scump și mai greu, dar și mai gros 🙂

În orice caz, Maguay MyWay H1101x a reușit să iasă foarte bine în teste, să ruleze grafică 3D, să se miște perfect în Crysis 2 și multe altele. Cred că puterea de procesare te ajută și la muncă, nu doar la distracție. Multă lume râde de utilizatorii care caută cele mai puternice detalii tehnice la un laptop. Dar, în realitate, puterea de procesare se simte și în aplicațiile de editare foto/video și în multe aplicații business pe care ești obligat să le accesezi când ești angajat. Puterea de procesare te ajută să fii mai eficient, așa că anumiți angajați chiar au nevoie de astfel de laptopuri.

Pro și contra MyWay H1101x

Mi-a plăcut foarte mult la acest sistem:
– puterea de procesare într-un sistem compact/ușor;
– prețul destul de ok;
– design-ul sobru și materialele striate folosite;

Rămân de discutat:
– autonomia destul de limitată – maxim 2 ore;
– tastatura și ecranul puteau fi mai bune;

De asemenea, o întrebare rămâne privind fiabilitatea pe termen mai lung. A avut cineva un laptop Maguay mai mult de câteva luni? Dați-mi de veste în comentarii 🙂

Concluzii

În mod normal la 4.000 de lei aș recomanda un laptop portabil brand-name, dar Maguay a reușit să mă surprindă pozitiv cu performanța oferită și dimensiunile compacte. Cred că este genul de laptop cu care m-aș înțelege la drum, chiar dacă nu sunt gamer. Sunt convins că s-ar descurca excelent cu toate task-urile, nu doar cu jocurile casual. Deși eu rămân pe varianta cu autonomie mai crescută, nu se știe niciodată. În fine, e un sistem care are nișa lui. Profesioniști sau gameri pasionați, e un sistem care se descurcă foarte bine la drum. Nu mai zic că și la birou. Îți trebuie doar o tastatură și un monitor Full HD și gata.

Galerie foto

Iar n-am reușit cu pozele, dar îmi recunosc vina. În fine, vă dați seama cum arată din imagini. Sau puteți vedea pozele oficiale la ei pe site.

Video – Crysis 2

Video – benchmark