Xiaomi Mi 11 Ultra mi se pare un experiment tehnologic: au pus acolo cam tot ce putea mai bun pentru a concura S21 Ultra. Terminalul este foarte bun, dar în același timp a reușit să ajungă mult mai scumpă decât competitorul de la Samsung. probabil vor fi entuziaști care îl cumpără, dar nu cred că sunt foarte mulți. Poate când se va ieftini pe viitor.

Pro și contra Xiaomi Mi 11 Ultra

Avantaje:

  • tehnologii interesante într-un format inedit;
  • camere foto excelente;
  • procesor de mare putere;
  • ecran excelent;
  • autonomie decentă;

Dezavantaje:

  • prețul rămâne foarte mare;
  • este un dispozitiv masiv, nu prea merge în buzunar;
  • a căzut testele legate de umiditate, se strică rapid;

Detalii tehnice Xiaomi Mi 11 Ultra

Ecran: WQHD+ 6.81” AMOLED Quad-curved, 120Hz, 900 nits – 1.700 nits peak brightness
Procesor: Qualcomm Snapdragon 888
GPU: Adreno 660 GPU
Memorie: 12 GB RAM LPDDR5
Stocare: 256GB UFS 3.1
Camera: 50+48+48 megapixeli 120x zoom + 1.1” AMOLED Display
Selfie: 20 megapixeli
Dimensiuni: 164.3mm x 74.6mm x 8.38mm
Greutate: 234g
Baterie: 5,000mAh + 67W fir / 67W wireless
OS: Android 11
Tehnologii: Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E / Wi-Fi 65, USB Type-C, IR blaster, NFC
Preț: de la 6.999 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 4 Media: 4]

Acest review computerblog.ro este posibil datorită Mi-home.ro.

Impresii după testare

Am urmărit proiectul Ultra al celor de la Xiaomi încă de la primele zvonuri neoficiale. Am văzut telefonul la lansarea oficială. Am spus tot timpul că Mi 11 părea cumva neterminat. Avea mai multe lipsuri exact cum Samsung lasă diverse portițe la un S21+ ca să justifice apoi modelul Ultra super-dotat.

Pentru compania chineză este un pas înainte. Este clar acum că nu mai sunt „chinezii care produc telefoane ieftine”. Nu mai fac doar flagship-uri ieftine. Pot face și produse super-premium, la fel cum făceau Huawei înainte sau cum face liderul industriei. Este o lovitură de imagine importantă pentru ei. Cred că vor continua în zona asta și vom vedea curând pliabile și telefoane rulabile Xiaomi. Nu știm însă ce vânzări au avut, nu sunt convins că au fost mari și nu văd nicăieri utilizatori mulțumiți de acest device.

Flagship foto/video

Xiaomi răspunde cel mai bine anul acesta cel mai bine la conceptul de flagship foto/video. Așa cum vă spuneam deseori, nu mă încălzește tare o cameră de 108 megapixeli, dacă restul senzorilor sunt de 5 sau 2 megapixeli. Un smartphone foto trebuie să aibă camere bune la toate capitolele. Apple insistă cu 12 megapixeli, la fel ca Sony. Samsung are maxim 2 camere bune, în rest senzori de umplutură. Ei bine, Mi 11 Ultra are 3 senzori masivi pe spate. De aici și modulul foto uriaș și care nu mergea lăsat doar pe o parte, ar fi arătat complet aiurea. Așa că s-au gândit la ecranul de selfie pus acolo. Este foarte mic, aproape inutilizabil, dar merge atunci când te pozezi. Înțeleg că va fi o actualizare când va merge folosit și pe video. Dar repet, trebuie să ai „ochi de vultur” să vezi ceva pe acel display de 1.1 inch.

Cea mai mare problemă pentru acest model o constituie autonomia. Telefonu este deja cât o cărămidă și destul de greu la 234 grame. Înțeleg toate rațiunile din spatele deciziei. Însă ROG Phone 5 a reușit să integreze o baterie de 6.000 mAh, care ar fi fost esențială pentru acest model. E bună și cea de 5.000, dar având în vedere ecranul și camerele foto, ea nu va ține niciodată suficient pentru un utilizator mai pasionat.

Vestea bună este că are încărcare ultra-rapidă. V-ar trebui practic pe lângă încărcător acasă și cel de mașină, o baterie externă cu încărcare rapidă. La o căutare rapidă am găsit una cu 50W încărcarea proprue și 45W pentru alimentarea telefonului. Cum vă spuneam, ar fi ideal să îl conectezi 10 minute și apoi cu cât a încărcat îl folosești normal. Încărcare rapidă dăunează integrității bateriei.

Teste benchmark și autonomie

Am realizat pe el principalele teste de putere și un test de autonomie. Totul este la superlativ. Nu prea ai ce să-i reproșezi. Scorul Antutu a fost de aproape 770.000 de puncte, mult peste rivalii principali. Doar telefonul de gaming al Asus scoate mai mult. Am văzut de asemenea în top Antutu Realme GT sau iQoo 7, dar sunt telefoane mai slabe la alte capitole.

În Geekbench 5 nu stă senzațional, dar nici rău. Single-core a scos 1.118 puncte și multi-core peste 3.100 de puncte. Sunt terminale axate tot pe jocuri video care obțin 1200/3700 de puncte. Probabil ține foarte mult de optimizarea software și de sistemele de răcire. Iar cum Mi 11 Ultra nu este gândit pentru gaming, mi se pare că stă destul de bine.

Stocarea este cea mai rapidă la ora actuală. Am făcut și un test de gaming care a scos 120fps, spre deosebire de multe alte device-uri de tip flagship. Am avut chiar și o actualizare de MIUI.

Autonomia a ieșit de 14 ore cu Power Saving activat și fără localizare, Bluetooth, NFC și alte lucruri care consumă energie. Fără astfel de setări probabil 10 ore de utilizare. Deși un om obișnuit probabil se descurcă cu autonomia asta, cei care folosesc mult timp telefonul (gen Youtube, TikTok, Instagram, comunicare Whatsapp/Messenger) vor fi dezamăgiți. Pleci la 8 dimineața la muncă și deja e 85%, iar la ora 16-00 începe să ajungă la 25%, pleci de la muncă mai târziu aproape fără baterie. Este frustrant. Cum spuneam, soluția ar fi să încarci rapid câte 10 minute.

Camere foto și filmare

Da, Huawei Mate 40 Pro rămâne deocamdată un lider în fotografie, iar Sharp a scos primul smartphone cu senzor de 1 inch. Totuși, Xiaomi Mi 11 Ultra are cel mai bun sistem foto/video disponibil la ora actuală. Camera principală are cel mai mare senzor dinaintea lansării celui de 1 inch. Senzor de 50 de megapixeli are 1/1.12″, foarte aproape de dimensiunea maximă. Pixelii sunt de 1.4 nanometri, mai mari decât până acum (0.8 nm la cel de 108 megapixeli). Folosește tehnologii precum Dual Pixel PDAF, dar și laser autofocus. Evident, cu stabilizare optică integrată.

La acest super-senzor principal se adaugă camera ultra-wide de 48 de megapixeli și cameră de zoom optic periscop 5x cu 48 de megapixeli. Este cu adevărat un setup de flagship foto/video. Încă de la Mi 11 au prezentat o serie de funcții foto/video avansate. Evident, că foarte multe vin și pe Mi 11 Ultra.

Camerele foto suportă Night Mode 2.0, Ultra Night Photos, dar şi video de acţiune. Avem filmare 8K la 24 FPS, suport HDR10 şi chiar HDR10+ la filmare, plus Slow Motion la 1920 FPS. Există şi acel mod Cinematic, cu opţiuni speciale văzute pe Mi 11 (Movie Effects). Inclusiv cele cu „lumile alternative” în stilul filmului Inception. Primim şi mod Pro Video şi Pro Photo, Long Exposure, Supermoon pentru captura cu Luna, dar şi Multicam, care îţi permite să faci captura cu câte două camere simultan.

Camera frontală este de 20 de megapixeli și cred că va rămâne cam nefolosită ținând cont de cele de pe spate și ecranul special. Mi-a plăcut calitatea și claritatea imaginilor realizate. Sunt convins că un pasionat de fotografie va face imagini de o calitate mult mai bună. Vedeți mai jos o serie de cadre, dar sunt micșorate / comprimate pentru a le putea urca pe blog.

Protecție pentru Mi 11 Ultra

La acest nivel de preț aveți nevoie de folie de protecție cât mai avansată. Sau de o husă care să fie rezistentă la căderi și la apă. Tocmai am văzut o serie de mesaje de la oameni care au stropit telefonul. Deși este prezentat ca având rating IP68 sunt deja mai multe cazuri în care telefonul s-a stricat de la apă. La modul că nu mai pornește. Sau nu mai merg camerele. Sau apare abur pe ecran sau pe camerele foto. Vă recomand să folosiți huse și carcase Mi 11 Ultra . Partenerul Mobile Direct livrează rapid și din stoc astfel de accesorii mobile. Sunt de încredere și au prețuri bune. Toate comenzile mi-au ajuns a doua zi prin Fan Courier.

Concluzii

Xiaomi MI 11 Ultra este o demonstrație tehnologică, un experiment. Xiaomi vrea să treacă de nivelul de furnizor de terminale ieftine, la cel de super-brand. Au multe produse care ieșeau din tipare, dar Ultra este cam primul care se dovedește un succes de nivel internațional. Cel puțin pe partea foto/video este singurul flagship alternativ la liderul industriei. Singura problemă rămâne prețul destul de mare până la ora actuală. Sunt curios cât timp vor păstra acest nivel de preț și când va intra modelul la reduceri agresive după modelul tradițional al Xiaomi.

Galerie foto