Moto G200 a ieșit în evidență încă de la lansarea oficială, datorită procesorului Snapdragon 888+. Modelul este impresionant și în teste. Are puterea unui telefon de gaming, camere foto decente și o baterie mare cu încărcare relativ rapidă. Dar autonomia s-a dovedit slabă pentru un telefon Motorola. Alegerea unui ecran LCD este ok pentru modele ieftine, dar acesta părea un adevărat flagship, merita un ecran mai bun.
Sumarul articolului:
Pro și contra Moto G200
Avantaje:
- design bun și dotări decente;
- procesor de top și performanțe de gaming;
- camere foto peste medie;
- ;
Dezavantaje:
- autonomia a fost limitată;
- nu are card microSD;
- au renunțat la mufa de căști;
Detalii tehnice Moto G200
Ecran: 6.8 inch, IPS LCD, FHD+, HDR10, 144Hz, 1.100 nits
Procesor: Snapdragon 888+ 5G (5 nm)
GPU: Adreno 660
Memorie: 8GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB UFS 3.1
Camera: 108 + 8 + 2 megapixeli
Selfie: 16 megapixeli
Dimensiuni: 168.1 x 75.5 x 8.9 mm
Greutate: 202 g
Baterie: 5.000 mAh + 33W
OS: Android 11
Tehnologii: NFC, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, USB Type-C 3.1
Preț:
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Modelul vine în serie după excelentul Moto G100. Totuși, și acolo au folosit tot LCD spre disperarea unor fani. Desigur, există acum alternativa cu ecran OLED superb: Motorola Edge 20 Pro. Dar rămâne un model mai scump, greu de ales în competiția cu alte modele. Dar totuși, o demonstrație bună. Mi se pare că Motorola s-a activat puternic după ani de zile în care erau doar un player la categoria „Alții”. Mi se pare că au modele tot mai bune, tot mai accesibile și că vor deveni rapid concurent pentru Xiaomi.
În cazul lui G200 au atras atenția de la lansare cu procesorul Snapdragon 888+, cel mai puternic din 2021. Apoi stocare UFS 3.1 de nivel flagship. Iar cu Android aproape curat, totul arată și se mișcă foarte bine. Camera foto de 108 megapixeli atrage și ea atenția celor care se axeaxă pe specificații. Telefonul are și baterie de 5.000 mAh, cu o încărcare aproape rapidă de 33W. Oricum, peste mulți concurenți la capitolul specificații. Prețul de 450 de euro a fost chiar surprinzător.
Însă, alegerea unui ecran LCD este discutabilă. Da, probabil aduce un mic câștig de preț. Dar nu este foarte mare, iar terminalul pierde la prestigiu. Da, are HDR10 și are rata de refresh 144Hz, ceea ce va atrage mulți gameri. Însă majoritatea clienților ar prefera Super AMOLED. Sigur, Motorola a decis că seria Moto G va merge pe LCD, iar la EDGE au ales un ecran OLED. Culorile sunt mult mai bune, imaginea este mai puternică pe OLED, dar nu are luminozitatea necesară. De-asta cred că AMOLED rămâne varianta cea mai bună. Însă rămâne de văzut pe viitor.
Surpriza negativă n-are legătură nici cu lipsa cardului microSD, nici cu absența mufei de căști. Problema mare este că acest procesor puternic consumă energia rapid. Un test de 9 ore este puțin, foarte puțin. Niciodată Motorola nu a stat atât de slab. Am repetat testul să nu fi fost vreo problemă. El este făcut cu Power Saving activ și servicii limitate (închis localizare, Bluetooth și altele). Totuși, este mult sub așteptări. Chiar și telefoanele de gamig Nubia, ROG Phone sau flagship-uri precum Mi 11 Ultra sau S21 Ultra țin mult mai mult. Între 12 și 15 ore în testele mele. Departe.
Ca design arată bine, însă este un terminal masiv și greu. Nu este făcut pentru cei care caută telefoane finuțe. La acest nivel de preț nu ai foarte multe opțiuni și este o alegere destul de bună. Totuși, cumpără și o baterie externă împăreună cu el, pentru că vei avea nevoie.
Teste benchmark
Terminalul stă bine la gaming și orice aplicație intensivă. Scorul pentru AnTuTu este 819.000 de puncte, un adevărat record. Sunt puține terminale care ajung acolo. Cum spuneam, mai ales cele de gaming. Testul Geekbench nu este însă extraordinar. Cu 1.100 single-core sunt aproape convins că nu a rulat pe nucleul principal de putere (cel dus la 2.99 GHz). Redmagic 6 de la Nubia a scos 1.136 spre exemplu, ceea ce mie îmi arată că se poate mai mult. Iar la multi-core a scos abia 3.211, un scor mult peste medie, dar sub cele mai puternice terminale.
Experiența bună este dată și de stocarea ultra-rapidă UFS 3.1. De asemenea, are multe tehnologii noi, precum Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 și USB Type-C 3.1. Mulți bagă la încărcare varianta 2.0 care transferă datele foarte lent.
Vedeți mai jos scorurile realizate, unele teste le-am repetat.
Camere foto
Au realizat un modul foto cu trei obiective, care arată foarte bine. Din păcate însă s-au limitat la camera principală de 108 megapixeli. Cel de 8 megapixeli ultra-wide este ok, dar numai pentru peisaje pe soare. În rest ies slăbuț imaginile. Senzorul de adâncime de câmp e util la portrete și cam atât. N-avem telefoto, n-avem cameră macro, n-avem alte chestii care puteau fi utile. Camera selfie este de 16 megapixeli, probabil se descurcă ok. Am pus telefonul la treabă și pe lumină slabă. Se vede decent, dar departe de liderii industriei pe partea de foto.
Vedeți mai jos imagini din testările mele. Sunt micșorate pentru a le putea urca aici.
Protecție pentru telefon
Telefoanele noi, chiar dacă sunt la 2000 de lei, merită din plin să fie protejate față de zgârieturi, praf, apă sau căderi. Ca de fiecare dată, vă recomand să luați huse Motorola de la partenerul Mobiledirect.
Orice telefon nou merită să fie protejat. El va fi afectat mai ales atunci când stă în buzunar sau în poșetă, alături de chei sau monezi de exemplu. Uneori poate să și cadă spectaculos. Mi-a căzut S9 când coboram din mașină. A căzut între scaunele de la mașină. Note 9 mi-a căzut în magazin, când m-am aplecat să iau ceva de pe raft de jos. Alt telefon mi-a căzut când eram la doctor. Cred că am schimbat la ecrane și sticle pe spate de puteam să cumpăr alte trei telefoane. Mai bine aveți grijă de el.
Da, Motorola oferă în continuare husa transparentă de silicon din cutie. Dar nu este totdeauna suficientă. Cel mai bine este să fie și ecranul acoperit de folie. Există și huse sau folii speciale contra căderilor, contra zgârieturilor, deci rezistă mai bine. Astfel, pe viitor, când vreți ceva nou, veți putea să îl vindeți pe OLX la un preț mai bun. Nimeni nu comentează dacă aspectul este 10/10, fără zgârieturi sau lovituri.
Concluzii
Moto G200 este și el un flagship-killer care va fi ales datorită raportului bun calitate/preț. Este foarte puternic și ecranul cu refresh rapid îl va face favoritul celor care joacă shootere și nu au buget pentru modele mai performante. Ecranul este bun, nu mi-aș face mari probleme că este LCD. Certificarea HDR10 arată că are culori ok, iar luminozitatea este bună. Însă surpriza neplăcută a fost la autonomie. Aici aștept măcar vreo actualizare de la Motorola care să mai dreagă busuiocul.
Îmi place,e reușit.Păcat de autonomie( la mine contează )
 
O să vină baterii noi, procesoare cu autonomie mai mare. Dar mai durează.