Lenovo Moto Z este singurul smartphone Android high-end pe care l-aș recomanda pasionaților de gadgeturi. Sigur, Galaxy S7 Edge rămâne cel mai bun. OnePlus 3T este cel mai exotic. LG G5 a adus prima oară modurile. Dar Moto Z este cel mai bine realizat din punct de vedere al modurilor. Chiar sunt două care merită cumpărate odată cu acest model.

Moto Z review
Lenovo Moto Z review

Am primit Moto Z la review de la Lenovo România. Se găsește exclusiv la Orange,  prețul fără abonament este 562 de euro, iar modul Hasselblad costă 326,26 euro. Destul de scump, dar spre deosebire de multe flagship-uri chiar merită banii. De exemplu cu modul foto puteți face fotografii cu zoom optic 10X pe care le consider de nivelul unei camere mirrorless. Aș recomanda și battery-pack, face telefonul să pară gros, dar te ține bateria mult și bine. Acest mod nu l-am găsit în magazinul online al Orange. Puteți lua telefonul și la ofertă cu un abonament nou.

Moto Z plus Moto Mods – pro și contra

Mi-a plăcut foarte mult:
– calitatea terminalului și realizarea impecabilă, inclusiv pentru mod-uri;
– ecranul foarte bun și performanța hardware puternică;
– camera foto și modul Hasselblad;
– bateria bună și modul de baterie;
– m-am distrat cu proiectorul special;
– are modul de boxe, dar și altele dezvoltate de parteneri;

Rămâne de discutat:
– nu există un pachet clar cu toate mod-urile care să fie accesibil;
– sunt și unele inutile, dar rămân o dovadă a creativității;

Dotări hardware și tehnologie

Lenovo Moto Z nu este deloc un terminal rău, nici fără să cumpărați vreun mod. Are un display de 5.5 inch, adică fix cât trebuie, cu rezoluție QHD (2560×1440 pixeli), precum modelele de top de la competiție. Are procesor Qualcomm Snapdragon 820, foarte bun și care nu va fi înlocuit ușor de noile modele. Chiar este foarte performant și cele care au au apărut acum, respectiv Snapdragon 821 și Snapdragon 835 nu aduc multe chestii în plus așa că rămâne un model foarte bun, care se descurcă excelent în orice situație practică. Moto Z dispune de 4 GB de RAM, arhisuficient pentru ce ai tu nevoie. Sigur că vor apărea anul acesta telefoanele cu 6GB de RAM și 8 GB de RAM, dar practic experiența este aceeași și nu ajungi să folosești niciodată toată memoria RAM.

Pentru stocarea internă sunt variante de 32GB / 64GB și pe slotul de card suportă pînă la 256GB. Camera foto are un senzor de 13 megapixeli cu stabilizare optică, cu lentilă f/1.8, frontala este de 5 megapixeli. Modul Hasselblad oferă un zoom optic de 10X, plus lentile speciale și un sistem care transportă lumina spre senzor, dar și control manual cu butoane – doar o baterie integrată îi lipsea să fie perfect. De-aia recomand modul separat battery, care aduce 2.200 mAh. Bateria integrată este de 2.600 mAh, dar optimizările software permit unui utilizator obișnuit să folosească telefonul aproape toată ziua. În schimb, folosind alte mod-uri împreună cu telefonul veți consuma mai rapid energia, deci trebuie să aveți grijjă la autonomie.

Moto Z nu are nici el mufă de căști 3.5 mm jack, are un adaptor în cutie pentru căști pe mufa de USB Type-C, are un mod cu boxe realizat de JBL și puteți folosi căști Bluetooth. Am testat modul foto, cel de boxe, modul cu baterie și cel cu videoproiector. Mi-a plăcut faptul că telefonul este ultrasubțire. Eu aș fi adăugat un milimetru ca grosime, dar să fie exclusiv pentru baterie și să adauge capacitate sporită. Dar mi-a plăcut că e atât de subțire, are în cutie un capac special care se pune pe spate să facă telefonul mai comod de ținut. Fără capac se pot conecta direct modurile.

Moto Mods – modulele explicate

Mi-a plăcut faptul că fiecare mod s-a conectat instant și a funcționat instant, așa cum se presupune că ar trebui să fie modulele, nu am avut deloc probleme. Nu a trebuit să repet conectarea sau ceva. Modurile se conectează perfect, nu rămân spații goale ca la alte telefoane modulare, nu cad de pe telefon, nu au momente în care să nu funcționeze. Ideal ar fi fost ca Lenovo să facă un pachet, să spunem toate mod-urile „la ofertă”, care să coste să zicem 1.000 de euro. Altfel luate separat ajungi la 1.500 de euro și sunt convis că nimeni nu va investi atât într-un telefon Motorola. Într-un Samsung sau iPhone, poate.

Boxele JBL sunt foarte ok, dacă vă place să ascultați muzică în birou sau mașină direct de pe telefon. Nu mai aveți nevoie de altceva, conectați acel mod și cântă direct. Videoproiectorul poate fi foarte simpatic pentru familiile cu copii, pentru a le proiecta desene animate sau întâmplările pozate și filmate în cursul zilei, mai ales în vacanță. Poate pentru cei din afaceri ar fi impresionant să puneți prezentarea de pe telefon direct, dar sincer nu are dimensiunea imaginii suficient de mare încât să țineți o prezentare business. De baterie externă nu cred că trebuie să vă mai spun, cred că pe viitor vom vedea multe inovații în sensul creșterii autonomiei, atât hardware, cât și software, pînă va veni o nouă tehnologie care să înlocuiască litiu-ion.

Dar, cel mai mult mi-a plăcut modul foto Hasselblad. Am testat și sistemul concurent de la LG G5, acolo am apreciat bateria inclusă, aici apreciez uneltele de fotografie. Practic, ceea ce lipsește de la un smartphone ca să înlocuiască de tot camera foto clasică este funcția de zoom optic. Când călătorești și când vizitezi ai nevoie în diverse situații de zoom optic, iar atunci telefonul este practic inutil, chiar dacă are cameră foto foarte bună. Aici intervine modul Hasselblad, iar fotografiile realizate s-au dovedit chiar foarte bune. Chiar puse pe un monitor mare, calitatea este incredibilă. În galeria de mai jos le-am micșorat puțin, orice asfel de editare reduce și din calitate. Dar se observă claritatea oricum.

Poze Lenovo Moto Z cu mod Hasselblad

Concluzii

Poate că este un smartphone scump, de exemplu cu modul foto împreună costă aproape 900 de euro. Dar cum spuneam este pentru pasionați de tehologie, de fotografie, pentru oameni care călătoresc mult și nu au disponibilitatea de a căra după ei camere foto. Cu acest mod chiar nu ai nevoie de altceva pe drum. Bateria va fi întotdeauna binevenită, dar nu este neapărat să aveți acel mod, puteți cumpăra o baterie externă normală. Dar ideea în sine mi se pare foarte tare, iar telefonul mi-a plăcut foarte mult. Recomand cu căldură Lenovo Moto Z.

Galerie foto