Am testat Lenovo Moto Z2 Play, modelul mid-range premium de la Lenovo, care permite utilizarea Moto Mods, accesoriile externe care pot fi conectate la telefon. Deși aș prefera oricând varianta de top – Moto Z2 Force – modelul testat este bun, se descurcă în orice situație și permite accesul la module. Cred că am putea numi familia Z de la Moto telefonul perfect pentru familie. Dacă mai mulți membri ai familiei au un astfel de device, achiziția de module devine simplă și le sunt folositoare la toți.
Găsiți mai multe informații despre acest telefon pe site-ul Lenovo Moto, iar toate specificațiile tehnice sunt pe GSMArena.
Sumarul articolului:
Pro și contra Moto Z2 Play
Mi-a plăcut la acest model:
– calitatea construcției;
– experiența generală cu telefonul și mod-urile;
– autonomia decentă;
– camera foto decentă;
– are mufa de căști 3.5mm jack;
Rămâne de discutat:
– are un preț destul de mare pentru dotări (2.200 lei);
– Moto Mods sunt destul de scumpe (doar proiectorul este 1.500 de lei)
Experiența cu telefonul
După ce am testat Moto Z cu Moto Mods și am văzut pe fugă Moto Z Play, noua generație lansată în 2017 mi se pare că se menține pe aceeași linie și am o impresie foarte bună despre proiect. Singurul lucru care afectează acest telefon este prețul. Eu sper să mențină acest telefon și modurile pe piață pentru ca la un moment dat să devină destul de accesibile. Așa mi-a venit ideea cu telefonul de familie. Dacă părinții ar avea telefoane de top, iar pentru copii există modelul mai accesibil, atunci toată familia ar utiliza un singur set de accesorii. Tot e scump și așa, dar oricum pot folosi fiecare accesoriile, pe rând, iar achiziția parcă pare mai justificată. Rămâne acum să găsim o familie în care toți să-și dorescă telefoane Motorola.
Altfel este foarte greu de crezut că cineva va plăti 2.200 de lei pe telefon și apoi vreo 5.000 de lei pe accesorii, doar ca să aibă parte de experiența oferită de Moto Mods. În general oamenii fie caută un telefon de top pe care pot da și 5.000 de lei, fie caută o experiență cu un telefon accesibil, dar cu accesorii la fel de accesibile. Greu de găsit o cale de mijloc.
Experiența cu Moto Z2 Play este una bună. Telefonul este bine realizat și stă plăcut în mână, îmi plac husele realizate care acoperă spatele cu conectorii pentru Mods, îmi place modul de conectare al modulelor. Acest model este însă un pic afectat de alegerea procesorului Qualcomm Snapdragon 626. Înțeleg, s-a dorit un model mai ieftin și probabil cel cu Snapdragon 835 va fi foarte scump, pe la 3.500 de lei. Dar 626 nu este cea mai bună alegere, mai ales că s-au lansat deja modelele 630 și 660, ambele mai performante, deși accesibile.
Moto Z2 Play se mișcă bine în interfață și majoritatea aplicațiilor, dar nu este un smartphone pentru jocuri, pentru video sau alte operațiuni care rulează perfect dacă ai în spate un procesor mai puternic. Merg jocurile, totul ok, merg aplicațiile, dar nu veți avea aceeași experiență ca pe un smartphone puternic.
Mi-a plăcut că recunoaște instant modurile și de asemenea, deși este foarte subțire, bateria integrată este de 3.000 mAh, având o medie de utilizare cu ecranul aprins de peste 12.5 ore. Ecranul este de 5.5 imch Full HD, experiența a fost plăcută, totul se vede ok, nu am nimic de reproșat aici. Vine cu Android 7.1.1, iar terminalul are 4GB de RAM și 64GB de stocare, plus slot dedicat de carduri de memorie microSD. Camera foto de pe spate este de 12 megapixeli, iar frontala de selfie de 5 megapixeli. Telefoanele Motorola se descurcă întotdeauna mai bine pe partea foto. Z2 Play are inclusiv Radio FM, o funcție care lipsește tot mai des din modelele de ultimă generație.
Experiența cu Moto Mods
Moto Mods sunt accesorii oficiale, dezvoltate împreună cu companii cunoscute, care extind universul acestui telefon. Îmi place că sunt standard și se conectează rapid, cum spuneam, sunt instant recunoscute de către telefon, astfel că știe că dacă ai pus boxa JBL va reda sunet prin ea, dacă ai pus modul de cameră foto va realiza imagini, dacă pui videoproiector va extinde imaginile de pe ecran pe perete. Pentru multe alte accesorii conectarea e fie dificilă, fie durează, fie nu face tocmai ceea ce ai vrut tu.
De data asta am testat modulul Soundboost 2 de la JBL, care costă vreo 449 de lei, Style Shell, o protecție pentru spate care protejează telefonul și îl face să nu alunece din mână, costă doar 89 de lei, plus Syle Shell cu încărcare wireless (un cover care activează Wireless Charghing dacă aveți un astfel de device de încărcare). Cel mai interesant anul acesta mi s-a părut 360 Camera, un modul cu o cameră duală care permite realizarea de filme la 360 de grade, care costă vreo 1200 de lei. Am văzut și TurboPower, acumulator extern care costă vreo 300 de lei.
Cum spuneam, experiența a fost super, se conectează instant, stau perfect pe spatele telefonului, te poți aștepta să-și îndeplinească funcțiile perfect. Muzica se auzea bine, destul de puternic (au 6W), pentru cameră este perfect. De baterie externă nu trebuie să vă spun, e cel mai bun accesoriu pentru călătorie, iar camera 360 permitea realizarea unor filme în care poți vedea tot ce se întâmplă în jurul subiectului. Perfect pentru peisaje, natură, dar și clătiri interesante, mall-uri și așa mai departe.
Repet, modulele Moto sunt de nota zece, dacă ai un astfel de telefon e chiar păcat să nu ai și accesoriile suplimentare.
Performanțe hardware
Cum spuneam, pentru acest model este păcat că au adoptat Snapdragon 626, un procesor octa-core cu toate nucleele bazate pe arhitectura Cortex-A53, modelul economic energetic. E bine, nucleele urcă pînă la 2.2GHz, fiind capabile astfel de performanțe medii. Acceleratorul grafic Adreno 506 este tot mid-range, dar versiunea de la Snapdragon 625, nu au optimizat deloc aici. Pe scurt, performanțele sunt dezamăgitoare, cam 60.000 de puncte în Antutu, cel mai cunoscut test pentru smartphone. Adică în treimea de jos a clasamentului, dat fiind că modelele de top trec acum de 200.000 de puncte. Mult sub jumătatea clasamentului ca performanță.
Am pus aici o parte din testele realizate, se pare că unele au rămas pe telefon, am uitat să le transfer. Dar puteți confirma și voi dacă aveți acest model că nu este performanța punctul lui forte.
Camera foto Z2 Play
Camera foto Moto Z2 Play este bună, mi-a lăsat o impresie bună. Merită menționat senzorul de 12 megapixeli, cu pixelii de 1.4nm, plus lentila f/1.7. Are o lentilă de mari dimensiuni, care permite să intre mai multă lumină. Fotogafiile au ieșit foarte curate, cu detalii foarte bune, având uneori însă mici probleme de autofocus. De asemenea, cu cât scade lumina, detaliile încep să devină neclare. Per-total este una din camerele foto foarte bune de pe piață. Imaginile de mai jos sunt micșorate și comprimate, dar tot puteți vedea calitatea culorilor și a detaliilor.
Concluzii
Moto Z2 Play este un smartphone bine făcut și vă deschide calea spre accesoriile Moto Mods, care sunt super-interesante. Dar nu trebuie uitat că este un telefon mid-range și nu veți avea cea mai bună experiență cu toate aplicațiile. Nu este însă nici foarte slab, așa că unii utilizatori vor fi mulțumiți cu acest model. Calitatea realizării este principalul atuu și faptul că modulele funcționează impecabil. Conceptul este unul interesant și de viitor. Probabil Z2 Force este modelul de top care ar trebui să fie cumpărat de fanii Motorola, iar Z2 Play este de luat pentru utilizatorii care nu sunt chiar heavy-users.