Am testat și Motorola Edge 30 Neo, modelul „Lite” din seria nouă. Are dotări hardware relativ bune, are un design special și culori interesante. Nu este foarte scump, iar ecranul și camerele foto sunt peste medie. Dar din dorința de a-l face subțire au utilizat o baterie de 4.000 mAh, care nu prea rezistă la utilizarea normală. Nu conform renumelui Motorola.
Sumarul articolului:
Pro și contra Edge 30 Neo
Avantaje:
- design modern și culori bune;
- hardware destul de echilibrat;
- camere foto ok;
- display de calitate;
Dezavantaje:
- autonomia este limitată;
- prețul este măricel;
Detalii tehnice Edge 30 Neo
Ecran: 6.28″ pOLED, FHD+, 120 Hz
Procesor: Snapdragon 695 5G GPU: Adreno 619
Memorie: 8GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB UFS 2.2
Camera: 64 + 13 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 152.9 x 71.2 x 7.75 mm
Greutate: 155g
Baterie: 4020mAh + 68 W
OS: Android 12
Tehnologii: Bluetooth 5.1, Wi-Fi ac, USB 3.1, IP52
Preț: 1.999 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Se pare că Neo urmează rețeta primului Edge 30. Are design, are dotări, dar fiind subțirel și ușurel, pierde din vedere bateria și autonomia. Este pentru cei care au un focus mult mai mare pe design. Care vor un terminal compact, dotat, dar care să fie subțire, ușor, plăcut de ținut în mână. Mi-a plăcut culoarea, faptul că interfața este asortată în aceeași culoare, iar spatele nu este lucios, ci un material mat, anti-amprente.
Anul ăsta a apărut un nou trend. În loc să pună pe spate o mulțime de senzori foto (din care mulți de 2 megapixeli), sunt doar doi. Așa ceva n-ar fi fost acceptabil anul trecut sau acum doi ani, când producătorii puneau cât mai mulți senzori foto, chiar dacă arătau aiurea și erau deseori inutili. Se pare că acum a prins ideea asta: mai bine două camere decente, decât patru slabe.
Ecranul este de foarte bună calitate. Îmi place OLED mai mult decât AMOLED-ul, peste LCD la orice capitol. Este și un ecran mai luminos. Au pus o cameră de 50 de megapixeli, ultra-wide de 13 megapixeli și camera selfie de 32 de megapixeli. Procesorul este decent, nu este de top, dar nici dintre cele slabe.
Snapdragon 695 se apropie de 778, dar are nucleele la frecvențe mai reduse. Iar pe partea de GPU este de asemenea ceva mai slab, dar nu printre cele mai slabe. Se va descurca în orice aplicație sau joc video.
Autonomia a ieșit însă destul de slab. Cam 15 ore as ieșit primul test, iar cu măsuri de precauție a trecut de 17 ore. Motorola făcea în general telefoane midrange cu autonomie dublă.
Rămâne de discutat un pic și prețul. Sunt câteva modele flagship-challenger disponibile la acest nivel. Sunt modele mai vechi fie bazate pe camere foto, fie pe procesor de top. Este foarte greu de ales sau recomandat acest model.
Teste benchmark
Am rulat pe el principalele teste benchmark și nu stă rău deloc. Procesorul duce orice aplicație, scorurile sunt decente. Mult peste telefoanele ieftine, dar sub nivelul celor care au Snapdragon 778 sau 778+. În testul de Antutu, scorul a fost 406.699 puncte. Unii au obținut mai mult, dar și testele depind de diverși factori. Nu am optimizat nimic.
În Geekbench 5, are 665 pe single-core și 1877 pe multi-core, un scor situat în treimea de jos a clasamentului. Modelele „challenger” scot măcar 1.000 single-core și 2500 multi-core, iar modelele premium scot 1300 single-core și 3300 multi-core sau peste.
Autonomia, cum spuneam, rămâne limitată. În utilizare relativ normală a ținut doar 15 ore, destul de slab. Cam atât ține de obicei un flagship care are procesor foarte puternic. Dar midrange trebuie să țină mai bine. Dacă treci ecranul pe 60 Hz și luminozitatea este scăzută , ajunge la 17 ore și 37 de minute. Este mai aproape de ceea ce ar trebui să scoată un telefon Motorola.
Vedeți mai jos din testele realizate.
Camere foto
Senzorul principal de 50 de megapixeli se descurcă decent în orice situație. Chiar dacă e lumină, chiar dacă în peisaj ai și umbre, chiar dacă este întuneric. Poți face imagini bune și cu camera ultrawide, dar aici e clar că ai nevoie de lumină.
Camera pentru selfie este obișnuită, unele imagini vor ieși perfect, altele vor avea probele, în funcție de cum cade lumina și cât de lumină este. Pe de altă parte, la acest nivel de preț, nu prea sunt modele cu camere senzaționale. Poate dacă prindeți la reducere vreun model mai vechi axat pe foto. Altfel, cam toate sunt așa.
Accesorii mobile
Dacă tot v-ați luat un telefon nou, este timpul și pentru accesorii. Deocamdată vă sugerez doar câteva compatibile:
- căști wireless – pentru că niciun producător nu mai pune căști în cutie, odată cu telefonul nou este bine să cumpărați niște căști, în ziua de azi merg mai ales cele Bluetooth pentru a evita problemele cu firul, mufa și așa mai departe.
- încărcător auto de 45W – dacă tot vrem ca telefonul să se încarce rapid, atunci să o facă și în mașină. Este bine pentru că doar 10-15 minute la priză revigorează bateria suficient să nu îți mai faci griji. Cu încărcarea lentă trebuie ținut conectat mult timp, iar dacă folosești navigația, există șanse ca telefonul să se descarce mai rapid decât se încarcă. Am pățit asta. Iar produsele de încărcare în mașină nu sunt scumpe.
- cablul care să suporte 100W – noua generație de telefoane suportă încărcare rapidă, dar nu toate cablurile o fac. Așa că dacă este să cumpărați accesorii mobile, alegeți și cablul USB Type-C potrivit.
Concluzii
Edge 30 Neo este un model Lite, un mid-range, dar nu spre premium, ci spre mijlocul gamei. Nu este nici slab, nici ieftin. Are design special, are culori speciale, are dotări per-total destul de ok. Poate că nu este un hit la 1.999 lei, dar cu siguranță va intra el la reduceri. Și atunci va deveni rapid best-buy.