Am testat Motorola Edge 30 și m-a dezamăgit. Autonomia era principalul atu al telefoanelor Motorola. Acest model are o baterie mai mică și o autonomie sub așteptări. Se descurcă bine în restul testelor, dar este mult mai scump decât rivalii cu dotări comparabile.
Sumarul articolului:
Pro și contra Motorola Edge 30
Avantaje:
- ecran de calitate bună;
- performanțe medii;
- design compact / ușor;
Dezavantaje:
- autonomie mică;
- preț mai mare decât competitorii;
Detalii tehnice Motorola Edge 30
Ecran: 6.5 inch, AMOLED, FHD+, 144Hz, HDR10+
Procesor: Snapdragon 778G+ 5G
GPU: Adreno 642L
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB
Camera: 50 + 50 + 2 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 159.4 x 74.2 x 6.8 mm
Greutate: 180 gr
Baterie: 4.020 mAh + 33W
OS: Android 12
Tehnologii: Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.2, USB Type-C 2.0
Preț: 1.999 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Sunt un mare fan al Motorola și mereu am considerat că modelele lor sunt nedreptățite. Erau ieftine și performante și totuși lumea le ocolea. Însă se pare că Motorola, pe măsură ce devine un brand mai popular, uită de unde a plecat. Motorola Edge 30 arată bine la specificații, dar ratează un capitol esențial: autonomia. Telefonul arată bine, e subțirel și ușor, are ecran bun, camere foto decente și un procesor ok. Dar anul trecut testam un Motorola Edge 20 care ținea 21 de ore, iar acum autonomia abia depășește 12 ore. Niciun alt telefon cu Snapdragon 778 nu a avut rezultate atât de slabe. Am înțeles situația Edge 30 Pro, unde procesorul puternic și ecranul performant consumau mult. Dar tot ținea peste 15 ore. E clar că mezinul familiei Edge nu a fost optimizat deloc. Cine își mai amintește acum G9 Power care ținea peste 36 de ore…
Mai mult, există cel puțin două telefoane configurate similar, Samsung A52s și Xiaomi 11 Lite New Edition. Mici diferențe la camere foto. Dar ambele sunt cu mult mai ieftine. Adică cu 40% mai ieftin, cu mult mai ieftin. Deși restul dotărilor sunt similare. Iar Motorola are Edge 30 la un preț de circa 2.000 de lei. Doar fanii înrăiți ai acestui brand l-ar putea alege.
Motorola au pus la acest model o baterie de doar 4.020 mAh și se simte. Am zis mereu că înțeleg dorința de a face telefonul subțire și ușor. Dar nu poți sacrifica autonomia chiar atât de tare. Păi ce fac cei care joacă jocuri video pe telefon? Se termină energia în câteva ore…
Camerele foto sunt ok. Senzorul principal de 50 de megapixeli este mai mare. Surprinde imagini bune și cu toate detaliile. Senzorul ultrawide este tot de 50 de megapixeli. Dar aici merg pe șmecherie, pun un senzor de selfie, destul de mic. Evident, a treia lentilă este egală cu zero. Senzor de adâncime de câmp de 2 megapixeli. Face un zoom digital forțat din meniul camerei, dar inutil.
Ecranul este bun, AMOLED cu rata de refresh 144Hz, tehnologie HDR10+. Dar nu este cel mai luminos. În soare afară nu se vede senzațional.
Teste benchmark
Rezultatele testelor sunt în general ok. În linie cu așteptările. Procesorul Qualcomm Snapdragon 778G este bun. În afară de modele flagship (recomand în ordinea asta 8 Gen1, 888+, 888 apoi 870 sau 860) este cel mai ok procesor midrange. Nu 780, nu 780 și nici 765G. Ci Snapdragon 778G este cel mai bun.
Este un SoC rapid cu opt nuclee (octa-core) împărțite în două clustere. Întâi, un cluster de performanță cu patru nuclee bazat pe arhitectura ARM Cortex-A78 cu frecvențe până la 2.4 GHz. Apoi un cluster de eficiență energetică cu patru nuclee ARM Cortex-A55 până la 1,8 GHz. În funcție de volumul de lucru, numai grupurile individuale sau toate nucleele pot rula la viteze diferite.
Datorită noilor nuclee Cortex-A78, performanța procesorului crește cu până la 40% față de vechiul Snapdragon 768G conform Qualcomm. Procesorul este 5G, iar modemul Wi-Fi FastConnect 6900 acceptă standardul actual Wi-Fi 6e cu 6GHz. Qualcomm Adreno 642L integrat oferă o performanță cu 40% mai mare în comparație cu vechiul Adreno 620 din predecesor.
Stocarea pare de bună calitate, probabil UFS 3.1, pentru că vitezele sunt peste competiție. Asta ajută la o experiență mai bună în aplicații și jocuri. Vedeți mai jos rezultatele la principalele teste.
Camere foto
Senzorul foto principal este foarte bun. La acest capitol nu am nimic de reproșat. Ies imaginile decente. Dar pe lumină slabă are lag și autofocusul a ratat. Camera secundară este de 50 de megapixeli, dar este un senzor foarte mic. Genul de cameră selfie. Iese ceva pe lumină, dar nu încercați seara, pe întuneric. Celelalte sunt în plus. Am pus mai jos câteva imagini să vă faceți o idee. Dacă nu vă pasionează în mod special fotografia, merge și așa.
Accesorii mobile
Telefoanele noi, chiar în versiune midrange, tot merită să fie protejate față de praf, apă sau zgârieturi. Ei bine, eu vă recomand să luați huse Motorola de la partenerul Mobiledirect.
Orice telefon va fi afectat mai ales atunci când stă în buzunar, alături de chei sau monede de exemplu. Dar uneori poate să și cadă spectaculos. Ultima dată am scăpat telefonul când făceam poze. Direct pe ecran, s-a crăpat.
Pe internet găsiți sigur multe idei de huse, carcase și folii de protecție. Rareori este de ajuns doar cea transparentă de silicon. Cel mai bine este să fie și ecranul acoperit complet. Există și huse sau folii speciale contra căderilor, contra zgârieturilor, unele care rezistă mai bine. Astfel, pe viitor, când te vei sătura de telefon, poți să îl vinzi la un preț mai bun. Nimeni nu comentează dacă aspectul este 10/10, fără zgârieturi sau lovituri.
Concluzii
Motorola Edge 30 urma să fie un succes prin raportul calitate/preț. Dar au uitat de optimizarea software și autonomia este patetică. Nu poți pleca fără o baterie externă în buzunar. Este bine să ai telefon subțire și ușor, dar nu în condițiile astea. Mai ales că Motorola avea de obicei autonomie foarte bună și clienții așteaptă fix asta. Camera foto principală este ok. Dar cea ultra-wide este o cameră de selfie. Ecranul este bun. Procesorul este perfect pentru performanță, dar cam consumă energie. Pe scurt, aveam așteptări mari și a fost o dezamăgire.
1 comentariu