Am testat Motorola Edge 30 Ultra și vă anunț de asemenea lansările de astăzi. Compania a prezentat oficial și Motorola Edge 30 Neo (review mâine), dar și Motorola Edge 30 Fusion, care se anunță interesant. Sper să ajungă și el la test.

 

Pro și contra Edge 30 Ultra

Avantaje:

  • design și materiale premium;
  • hardware puternic;
  • prima cameră de 200 de megapixeli;
  • încărcare rapidă de 125W;

Dezavantaje:

  • ecranul este doar FHD+;
  • camera telefoto oferă doar zoom optic 2x;

Detalii tehnice Edge 30 Ultra

Ecran: 6.67″ OLED, 144Hz, HDR10+, 1250 nits
Procesor: Snapdragon 8+ Gen 1
GPU: Adreno 730
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB UFS 3.1
Camere foto: 200 + 50 + 12 megapixeli
Selfie: 60 megapixeli
Dimensiuni: 161.76 x 73.5 x 8.39 mm
Greutate: 198.5 g
Baterie: 4610 mAh + 125W + 50W wireless
OS: Android 12, MYUI 4.0
Tehnologii: Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.2, USB Type-C
Preț: 3.999 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 13 Media: 4.5]

Prețuri în România

  • Motorola edge 30 ultra va fi disponibil în România la prețul de 3999 lei.
  • Motorola edge 30 Fusion va fi disponibil în România la prețul de 2999 lei.
  • Motorola edge 30 Neo va putea fi achiziționat în România la prețul de 1999 Ron. Motorola edge 30 neo va fi disponibil în țara noastră în culorile Very Peri și Black Onyx.

Impresii după testare

Telefonul a apărut pe surse de foarte mult timp. Cred că prin iarna trecută se discuta despre camera de 200 de megapixeli și că Motorola va face primul model. De-atunci a fost numit de zvonaci „Frontier”, dar acest nume nu s-a confirmat. Apoi a fost lansat în China sub denumirea Motorola X30 Pro. În paralel au continuat să apară și știri cu Frontier, dar și zvonuri despre Motorola Edge 30 Ultra, despre care lumea credea că este altceva. Dar s-a dovedit că este chiar X30 Pro redenumit.

Terminalul arată bine, are ecran cu margini curbate. Nu prea mai are ADN-ul clasic Motorola, dar au mai fost modele în seria Edge care aveau ecrane cu margini curbate. Pe spate, alinierea modulelor este diferită de modelele Motorola obișnuite. Pare mai aproape de Realme GT Neo 3. Dacă ați uitat, vedeți cum arăta Edge 30 Pro de exemplu. Cam toate modelele Motorola aveau camerele aliniate vertical.

Procesorul este cel mai bun din momentul ăsta. Snapdragon 8+ Gen 1 pare să fie mai bine făcut decât prima generație. Scorurile la teste au fost mai mari. Nu s-a încins foarte tare, iar autonomia a ieșit decentă. Terminalul are 12 GB de RAM și versiuni de 128 și 256 GB, UFS 3.1. Ecranul este OLED, cu rată de refresh 144Hz, iar luminozitatea poate urca la 1.250 de nits. Bateria este doar 4.600 mAh, dar are încărcare rapidă cu 125W, peste rivali. Iar încărcarea wireless este cu 50W, destul de rapid.

Primul senzor de 200 de megapixeli sigur va atrage atenția publicului. Pe de altă parte, știm deja că doar megapixelii nu ajută. Ai nevoie de optică bună, de procesor de imagine și de un algoritm de procesare. La ora actuală cele mai bune fotografii, dincolo de Apple sau Samsung, le au cei care au colaborat cu marii jucători din industria foto. Până acum Leica, Zeiss și Hasselblad s-au implicat în zona smartphone, rezultatele fiind bune.

Aplicația de cameră foto Motorola este destul de simplă. Imaginile ies corect, cu culori bune, fără probleme. Există modul special Ultra High Resolution atunci când vreți să surprindeți toate detaliile. Dar după cum vedeți în clip, este greu să lucrezi cu o fotografie foarte mare. Imaginile au ca 68-69 MB fiecare. Și nu am folosit RAW sau alte formate, doar JPG.

Camera ultrawide este foarte bună, senzorul este de 50 de megapixeli. Păcat de camera telefoto de doar 12 megapixeli și o lentilă cu zoom 2x. Era bun un factor de mărire măcar 3X. Dacă nu 5X. Ar fi fost top și nu cred că era greu de făcut.

Rămâne de discutat prețul. Care ar fi principalele modele concurente. Probabil el vizează Galaxy S22 Ultra și Xiaomi 12S Ultra. Dar telefoanele flagship ale brandurilor mai mari au fiecare câte ceva în plus. Samsung pune două camere de zoom optic (3x și 10x). Xiaomi folosește un ecran suplimentar pe partea din spate, util la selfie-uri și în alte situații. Motorola Edge 30 Ultra are camere foto bune, dar nu are nimic care să atragă în mod special. Iar ecranul este FHD+, nu tocmai de top ca la rivali.

Teste benchmark

A ieșit foarte bine în toate testele de performanță, chiar este un terminal de top 10 la putere hardware. În Antutu a obținut 1.064.530 de puncte. Cele mai puternice telefoane la ora asta, cu hardware modificat și softuri speciale de gaming ating 1.150.000 de puncte. Într-un clasament general Antutu ar fi cam locul 6 sau 7, dar sunt și telefoane care nu sunt importate la noi în acel clasament.

La Geekbench 5 a obținut 1.320 de puncte single-core și 4.234 multi-core, rezultate foarte bun. Liderul clasamentului, 12S Ultra de la Xiaomi are cam 1.328 single-core și 4.300 de puncte multi-core. Este foarte aproape de locul 1. Stocarea este foarte rapidă, ceea ce contribuie la rezultatele foarte bune. Probabil ceilalți au scor mai mare folosind mai mult RAM, răcire avansată și alte trucuri software.

La autonomie a ieșit nesperat de bine. Circa 19 ore de utilizare cu ecran aprins, un rezultat demn de Motorola. Probabil cu o utilizare temperată puteți atinge o zi și jumătate fără priză. Și apoi doar 10 minute de încărcare sunt suficiente. S-a terminat cu încărcarea peste noapte.

Camere foto

Senzorul foto de 200 de megapixeli este cel realizat de Samsung. Botezat Isocell HP1, el dispune de tehnologia Tetrapixel, o tehnologie care unește pixelii doi câte doi, patru câte patru sau întregi, în funcție de mediu. Într-un mediu cu lumină scăzută, HP1 se transformă într-un senzor de imagine de 12.5 MP cu pixeli mari de 2.56 μm prin îmbinarea a 16 pixeli învecinați. Pixelul nou format este capabil să absoarbă mai multă lumină, producând fotografii mai luminoase și mai clare în interior sau seara. În medii luminoase în aer liber, cei 200 de milioane de pixeli ai senzorului pot surprinde fotografii de definiție ultra-înaltă pe dispozitive mobile.

În plus, senzorul este și stabilizat optic. Dimensiunea senzorului este de 1 / 1.22 inch, printre cele mai mari. De aceea nu puteau realiza modulul foto cu lentilele aliniate.

HP1 poate realiza videoclipuri de 8K la 30 de cadre pe secundă (fps) cu pierderi minime în câmpul vizual. Rezoluția 8K este 7.680 x 4.320 pixeli fără a fi nevoie să decupați sau să reduceți rezoluția completă a imaginii.

accesorii mobile

Pentru acest model primiți husă, încărcător și cablu în cutie. Totuși, vă pot sugera măcar cele două accesorii de mai jos. Dacă sunteți în mașină, vă doriți o încărcare la fel de rapidă ca acasă. Iar cu 154W puteți încărca și laptopurile compatibile fără probleme. Iar pentru experiențe optime aveți nevoie de cablul compatibil, care să ducă viteze mari.

  • încărcător auto 154W – pentru mașini există chiar o variantă mai puternică, ea inițial era pentru laptopuri. Acum veți putea folosi însă tehnologia și pentru telefoanele cu încărcare ultra-rapidă. Deși nu va funcționa exact precum cel original, tehnologia merge, am testat cu încărcătorul meu de 60W și este ok.
  • cablu USB-C de încărcare rapidă – chiar dacă aveți unul în cutie nu va fi de ajuns. Măcar în mașină trebuie unul nou, capabil să ducă minim 80W. Apoi mai aveți nevoie de altul pentru bateria externă;

Concluzii

Motorola Edge 30 Ultra este un flagship competitiv. Are cam toate dotările de care aveți nevoie. Prima cameră foto de 200 de megapixeli. Procesor foarte puternic. Ecran OLED foarte luminos. Autonomie peste așteptări. Este unul dintre cele mai bine realizate terminale din 2022.

Galerie foto