Am testat Motorola Moto One Zoom, un smartphone bun pe zona foto, cu o baterie mare și detalii bune, dar un procesor mid-range, care le cam strică oferta. Și culmea este că aveau ce modele să aleagă încât să fie totul ok. Nu, nu este rău, dar putea fi mai bine.
Sumarul articolului:
Detalii tehnice Motorola One Zoom
Ecran: 6.39 inch Super AMOLED, 2340×1080 pixeli, 403 ppi
Procesor: Snapdragon 675, octa-core, 2×2.0 GHz Kryo 460 Gold + 6x 1.9GHz Kryo 460 Silver
Memorie: 4GB RAM
Stocare: 128 GB
Camere foto: 48 + 16 + 8 + 5 megapixeli
Camera selfie: 25 megapixeli
OS: Android 9.0 (Pie)
Baterie: 4.000 mAh
Preț: 1.990 lei
Pro și contra
Avantaje:
- cameră foto peste medie;
- baterie mare;
- realizare bună;
- design bun;
Dezavantaje:
- preț mai mare decât competitorii;
- procesor mid-range;
Review Motorola One Zoom
Am așteptat mult timp după lansarea Moto One Zoom până a venit la review, iar asta a influențat toată experiența. La momentul lansării părea un super-telefon, dar până când a venit s-au lansat modele mai bine dotate cu prețuri mai mici, devenind practic imposibil să recomanzi acest model. Este poziționat undeva la 2.000 de lei, ceea ce mi se pare foarte greu de argumentat. Întâi că există foste flagship-uri care au acest preț acum, apoi sunt modele mid-range mai avansate care au preț mai mic. Oricum ar fi, are și câteva atuuri importante.
În primul rând are un design excelent, probabil cea mai bună aranjare a camerei foto de pe spate la un smartphone din 2019. Bine, îmi plac și Mate 30 sau OP 7T cu aranjarea în cerc, dar dintre cele care au dreptunghi pe spate cel de la Moto arată cel mai bine, părerea mea.
Apoi, are camere excelente, atât modulul de 48 de megapixeli, cât și camerele wide sau de zoom. Există și un senzor de adâncime de câmp care dă profunzime imaginilor. Singura problemă observată pare să fie una de procesare, dă unor obiecte o ușoară aură albă, zici că le-a decupat din imagine. Vedeți mai jos în galerie. Dar imaginile ies foarte clare altfel.
Alegerea procesorului mă nedumerește, nu este unul rău, dar ar fi avut numai de câștigat cu Snapdragon 730 și ar fi făcut mult mai atractiv telefonul. Chiar și 710 ar fi fost mai rapid. Desigur, Snapdragon 665 este cel mai bun din seria 6, are nuclee de putere, dar per-total rezultatele sunt slăbuțe, cam în genul 660. Te descurci cu el, dar nu este cea mai bună alegere.
Bateria este mare, autonomia este decentă, însă nu mai este printre cele mai bune, cum te așteptai înainte la Motorola. Acum rivalii au baterii de 4.500 -5.000 mAh, iar modelul de față doar 4.000. Au și renunțat la Android One, astfel că vine cu platforma standard Android Pie. Păcat, de două ori păcat. La fel, are o tehnologie de încărare rapidă, dar este abia cu 15W, rivalii au trecut mai departe.
Ecranul este ok, nici el nu este special, însă nu este nici rău. Măcar au mers pe OLED și nu pe varianta mai ternă IPS LCD (unii zic că e Super AMOLED, dar pe site-ul Moto apare OLED). Se vede bine, iar densitatea este de 403 ppi, destul de ok. Senzorul de amprentă este în display, mă face să mă gândesc că este vreun ecran Samsung, are și un teardrop central cu o cameră foto de 25 de megapixeli. Abia aștept să văd cu ce flagship vine Motorola în 2020, au promis că anul viitor fac un smartphone de top.
Putere hardware și autonomie
Qualcomm Snapdragon 675 este am al patrulea sau cincilea procesor din seria de anul acesta. Liderul este Snapdragon 855+, varianta mai bună a lui 855, apoi vine 730 care este excelent, 710 pentru mid-range și abia apoi 675. Are două nuclee de mare putere Kryo 460 Gold (bazate pe ARM Cortex-A76), precum și șase nuclee economice Kryo 460 Silver, bazate pe ARM Cortex-A55. Acceleratorul grafic este și el mid-range. Chiar și telefoanele cu procesoare MediaTek au reușit să scoată scoruri mai bune în testele de performanță. Cu astfel de cifre sunt două variante: fie faci discount masiv la telefon (concurenții sunt pe la 1000 de lei), fie rămâi cu ele pe stoc. La fel, există modele cu camere foto similare la acel nivel de preț. Neavând niciun atuu, telefonul nu poate fi vândut așa cum ar merita de fapt.
Camerele foto Moto One Zoom
Camera foto de pe spate vine cu senzorul de 48 de megapixeli care a făcut furori anul acesta pe diverse modele mid-range. Este foarte bun, deși cum spuneam se pot observa mici erori de procesare care cred eu că vor fi corectate prin actualizări. Lentila principală are F/1.7, iar senzorul are 1/2 inch și pixelii de 0.8 nm care pot fi uniți câte patru. Camera telefoto are un zoom optic 3X, ceea ce se poate dovedi util de multe ori, iar camera wide este de 16 megapixeli. Tot deformează și asta, dar este ok, te descurci cu imaginile.
Vedeți mai jos câteva imagini din călătorie, de la Zurich.
Concluzii
Moto One Zoom este un smartphone ok overall, dar este poziționat la un nivel de preț unde concurenții au modele mai puternice. La capitolul foto stă foarte bine, dar rivalii au telefoane similare aproape la jumătate de preț. Este foarte greu de recomandat acest model, așa că deocamdată vă spun că nu are prea multe atuuri, fanii Moto vor fi mulțumiți, dar cam atât. Restul competitorilor s-au străduit mai mult, au specificații mai bune și un preț mai bun.
Deja pretul scade. 1600 la Altex.Dupa Sarbatori cred ca se va reduce suplimentar.Asa ca se apropie de pretul corect.
 
Înseamnă că se va vinde bine. Aș fi preferat totuși procesor mai puternic.