Am testat Motorola ThinkPhone, unul dintre noile produse lansate la CES Las Vegas. Este un smartphone de tip „flagship corporate”. Adică puternic, dotat, dar și rezistent și securizat. Are un preț cam mare pentru zona de consumer, dar cred că unele companii vor face astfel de investiții datorită soluțiilor dedicate de securitate. Merge și ca terminal pentru aventură sau sporturi extreme.

Pro și contra Motorola ThinkPhone

Avantaje:

  • dotări hardware bune;
  • ecran P-OLED performant;
  • autonomie mare;
  • IP68 și MIL-STD-810H;
  • funcții de securitate unice;

Dezavantaje:

  • preț destul de mare;
  • doar o cameră foto calitativă;

Detalii tehnice Motorola ThinkPhone

Ecran: 6.6″ pOLED, FHD+, 144Hz, HDR10+
Procesor: Snapdragon 8+ Gen 1
GPU: Adreno 730
Memorie: 8GB RAM
Stocare: 256GB UFS 3.1
Camere foto: 50, 13, 2 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 158.8 x 74.4 x 8.3 mm
Greutate: 188.5 g
Baterie: 5000mAh + 68W
OS: Android 13, MyUX
Tehnologii: Bluetooth 5.2, IP68,
Preț: 4.999 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 5 Media: 4.6]

Impresii după testare

Mi-a atras atenția acest telefon încă de la primul anunț oficial. Este ceva ce nu a scăpat pe surse. Lenovo a cumpărat de la IBM divizia de PC-uri și apoi brandul Motorola. Unul dintre brandurile cele mai cunoscute și de încredere din industria PC este ThinkPad. Acum vor să extindă acest brand și în zona telefoanelor. Pe lângă faptul că au făcut un telefon foarte rezistent, cu materiale premium, dotat ca un flagship, au făcut și multiple soluții de securitate dedicate, special pentru companii. Vi le spun la finalul acestui text. Telefonul este ideal și pentru cei pasionați de aventură și care stau mult pe drumuri. Este mai rezistent, mai fiabil și are autonomie mai bună decât rivalii. Are camera foto mai bună decât orice telefon rezistent normal. Este de asemenea mai performant decât orice smartphone rugged de pe piață.

Telefonul arată bine, serios, în stilul clasic. Spatele pare să fie din cauciuc, dar este un polimer despre care Lenovo spune că este foarte rezistent (fibră de aramidă, mai rezistentă decât oțelul). Telefonul a obținut certificări de nivel militar (MIL-STD-810H). Este de asemenea rezistent la apă și praf cu standard IP68. Rama este din aluminiu folosit în industria aviatică și ecranul este protejat de Gorilla Glass Victus. Teoretic ar trebui să reziste mult și bine.

Ecranul este un P-OLED de bună calitate (HDR1+, 144Hz), doar că este FHD+, ar fi mers rezoluție mai bună. Dar nu este un telefon de divertisment, așa că nu contează. Autonomia este pe primul loc pentru companii. Procesorul este Snapdragon 8+ Gen 1, cel mai bun din 2022, dar el este acum depășit de Gen 2. Nu stă deloc rău în teste însă și este aproape de cele mai puternice telefoane. Iar față de telefoanele rezistente este la mare distanță în față. De obicei Samsung sau competitorii chinezi fac astfel de telefoane cu dotări de midrange.

Varianta din România are 8GB de RAM și 2556 GB de stocare internă. Modelul are baterie de 5.000 mAh cu încărcare rapidă 68W și încărcare wireless de 15W. Îmi place Android-ul curat de la Moto, au principalele aplicații, mă deranjează lipsa unei galerii foto simple. Dar puteți folosi fie Files, fie Photos pentru a vedea pozele.

Prețul de 5.000 de lei este prea mult pentru orice consumator. Adică nu este chiar ultima generație de flagship pentru a merita achiziția. Dar este interesant pentru companii datorită funcțiilor dedicate și este interesant pentru oricine vrea un telefon rezistent. Sau integrarea dintre ThinkPad și un smartphone Android.

Teste benchmark

Am rulat cam toate testele posibile. Scorul Antutu este bun, 1,07 milioane de puncte. Acum cele mai puternice telefoane au 1,3 milioane. Eșalonul al doilea atinge vreo 1,2 milioane, deci ThinkPhone stă destul de bine în această competiție. Dar pe testul nou Geekbench 6 iese destul de slab, cam de nivelul anului trecut. Iar la testul de gaming nu a știut să treacă de 16 fps-uri, deci nu este un telefon pentru jocuri video, deși ar trebui să fie destul de ok și acolo.

Autonomia a ieșit foarte bine, cam 16 ore fără nicio setare. Dacă apelezi la Power Saving, poți trece cu acest telefon cam 21 de ore de utilizare. Ceea ce este destul de bine. Vedeți mai jos și celelalte teste.

Camere foto

Camera foto principală este foarte bună. Senzorul de 50 de megapixeli se descurcă bine, are optică decentă și procesare bună. Dar și acest model mai scapă focusul sau face focus unde vrea el. Senzorul principal nu este mare, ci are 1/1.5 inch, deci nu tocmai de top. Camera ultrawide este de 13 megapixeli, ar fi meritat ceva mai bun. Al treilea senzor este unul de genul inutil, de 2 megapixeli, pentru adâncime de câmp. Probabil corporatiștii fac multe portrete cu fundalul în ceață…

Camera principală este destul de bună. Fotografiile ies corect, au culori bune, sunt clare. Dar are dificultăți la HDR, la imaginile în care sunt zone luminoase combinate cu întunecoase. Mi-a plăcut modul Macro, nu are cameră dedicată, ci face focus de la distanță mică cu una din camerele principale. Au ieșit imagini de bună calitate, cu focus corect. În alte situații a mai ratat și el focusul.

Vedeți mai jos, orientativ, imagini realizate, ele fiind micșorate și comprimate.

Funcții business Motorola ThinkPhone

Cu ThinkPhone, utilizatorii au la dispoziție o suită completă de funcții de securitate, care oferă protecție și gestionarea remote a terminalelor. ThinkShield este o platformă de securitate care are la bază politici fundamentale de securitate, caracteristici hardware, software și procese specializate care asigură securitatea întregului dispozitiv. Organizațiile IT au siguranța că dispozitivele sunt protejate cu soluțiile de securitate încorporate, bazate pe hardware avansat și pe inteligență artificială, precum Moto Threat Defense. Inclus soluțiile de gestionare Zero Touch, Moto OEMConfig și Moto Device Manager.

Noul telefon vine și cu Moto Secure, o aplicație sub forma unui hub pentru elementele legate de securitate și confidențialitate. Combinată cu Moto OEMConfig sau Moto Device Manager, administratorii IT pot configura de la distanță funcțiile Moto Secure pe ThinkPhones, de la setările de blocare a ecranului la alertele de rețea. În plus, ThinkPhone vine cu Moto KeySafe, un procesor separat care rulează pe Android și care adaugă un nivel suplimentar de securitate pentru a proteja mai bine cele mai sensibile date de pe smartphone. Acesta izolează PIN-urile, parolele și cheile criptografice, stocându-le într-un mediu rezistent la falsificare, protejând datele din interior spre exterior.

Lenovo ThinkPhone de la Motorola aduce conectivitatea „Think 2 Think” și tehnologia „Ready For”. O integrare software între ThinkPhone și ThinkPad.

Experiențele Think 2 Think includ:

  • Conectare instantanee: telefonul și PC-ul se conectează instant prin WiFi atunci când se află în apropiere;
  • Clipboard unificat: transferi fără probleme textul copiat sau fotografiile recente, documentele scanate și clipurile video între dispozitive prin comanda „paste” în orice aplicație de pe dispozitivul de destinație;
  • Notificări unificate: notificările de pe telefon apar instantaneu în Windows Action Center. Făcând click pe o notificare, se lansează automat aplicația de telefon corespunzătoare pe ecranul PC-ului;
  • File Drop: trage și plasează cu ușurință fișiere între ThinkPhone și PC;
  • Streaming de aplicații: deschide orice aplicație Android direct pe un PC;
  • Webcam avansat: profită de camerele de calitate și de capacitățile AI ale ThinkPhone folosindu-l pe post de cameră web pentru toate apelurile video;
  • Hotspot instantaneu: conectează-te la Internet printr-un singur click, direct de pe PC, pentru a profita de conectivitatea 5G a ThinkPhone-ului;

Accesorii mobile

Genul ăsta de telefon rezistent nici nu are nevoie de huse speciale. Vă recomand însă o folie pe ecran, să fiți protejați. Iar ca accesorii mobile, sigur că este nevoie de un încărcător auto compatibil. Nu strică să aveți la îndemnână și un alt cablu USB Type-C, în caz că este nevoie pentru baterie sau alte aplicații.

Concluzii Motorola ThinkPhone

ThinkPhone vrea să fie o continuare a proiectului ThinkPad. Lenovo a reușit să ducă această moștenire mai departe, fără să se facă de râs. A realizat produse foarte bune tehnic, fiabile, sigure. Iar acum face același lucru în zona de telefoane. Este o inițiativă bună. Va aduce trei ani de Android nou și patru ani de actualizări de securitate. Este rezistent, este securizat, poate fi gestionat la distanță. Are avantaje mari pentru companii. Acum să nu uităm că Lenovo împarte același supervizor cu Huawei sau Xiaomi, iar acesta poate avea acces la date. Companiile sunt obligate să răspundă solicitărilor pe motive de „siguranță națională”. Telefonul este scump pentru consumatori, dar este interesant pentru companii. Mai ales cele care au servere Lenovo, dar și laptopuri ThinkPad.

Galerie foto