LG Nexus 4, care vine în serie după One, Nexus S și Galaxy Nexus, mi-a lăsat o impresie excelentă. Ecran superb IPS, materiale premium fără plastic ieftin, dotări hardware puternice și o cameră foto incredibilă. Poate singurul reproș ar fi că grosimea nu îi conferă și autonomie mai mare, cum ar fi normal… Prețul este bun, îl găsiți în România la MarketOnline. Focusul este pe design și viteză, fără a ajunge să concureze la preț iPhone.

LG Nexus 4 - review
LG Nexus 4 – review

Click pe imagini pentru mărire!

UPDATE: este la un preț foarte bun la EMAG: 1699,99 lei.

Pro și contra Nexus 4

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul terminalului și materialele folosite de LG;
– performanța totală peste nivelul competitorilor;
– display-ul incredibil, foarte bun;
– camera foto foarte bună;
– Chrome se mișcă mult mai rapid pe Nexus;
– Android 4.2;
– experiența per-total este foarte bună;

Rămâne de discutat și analizat:
– autonomia destul de normală;
– grosimea mi s-a părut peste media terminalelor smartphone de top;

Google Nexus 4

Google Nexus 4 este făcut de data asta de LG. Multă lume a fost surprinsă de anunțul oficial, pentru că au circulat zvonuri despre un Nexus făcut cu Motorola, cu HTC sau cu Sony. Dar se pare că Google a preferat tot sud-coreeni, de data asta LG. Avantajul de a face telefonul cu LG? Păi să ne uităm la design și realizare. Nu se compară cu generațiile anterioare, este un produs cu adevărat premium. Ar fi mers o ramă metalică în stilul Blackberry, dar au vrut să-i dea un aspect rotunjit pe spate, nu știu dacă a fost cea mai bună alegere. Da, terminalul este un pic greu, dar la greutate este comparabil cu iPhone 4S. Are cam 139 de grame, iar 4S avea 140 dacă țin minte corect și da, iPhone 5 e foarte ușor și asta îl face ușor de scăpat din mână.

Bun, rezumatul pe scurt: arată foarte bine și prima impresie în mână este că ai de-a face cu un super-smartphone. Culmea, se descurcă foarte bine în testele de performanță. De fapt, ar fi și cazul 🙂 Seria Nexus este genială din două cauze: terminalul are cea mai nouă versiune Android la lansarea oficială și apoi primește primul update la noile versiuni. LG Nexus 4 are Android 4.2 și se vede. În al doilea rând, nu au interfața specifică producătorilor: TouchWiz la Samsung, Sense la HTC și așa mai departe. O pierdere de vreme care mai mult te încurcă și care îi face pe utilizatorii obișnuiți să aibă bătăi de cap când schimbă device-ul. Dar e bună și segmentarea, oferă mai multe opțiuni pentru consumator. Mie unul îmi place Android curat. Se mișcă mai bine.

Să vedeți filmle, am făcut benchmark-uri. În unele teste apar acum și niște telefoane chinezești care ies foarte sus ca performanță, dar care nu ajung la noi. Comparația contează cu HTC One X, cu Galaxy S3, cu Note 2, mă rog, cu terminalele cunoscute. De asemenea și în cazul HTC, sunt prezenți în top cu scoruri pe care terminalul normal nu le atinge, fac pariu că e modificat sau e vorba de marketing și atât. Oricum, există și vreo două alte teste în care Nexus 4 iese pe primul loc.

Google Nexus 4 hardware

Deși toată lumea s-a plâns fix aiurea că nu are 4G (în condițiile în care rețelele reale LTE sunt foarte puține și acoperă câteva orașe), Nexus 4 are destule tehnologii de ultimă generație. SoC-ul este cel mai tare din seria S4 Pro, APQ8064, quad-core la 1,7GHz, cu procesor grafic Adreno 320. Android, am zis deja, este la 4.2 deja. Chiar 4.2.1 prin update. Are 2GB de RAM, maximum pentru un smartphone deocamdată. Display-ul este cu diagonala 4.7 inch, deci nu este foarte mare încă, iar ecranul are densitatea 318 ppi, la fel, una foarte mare pentru zona Android. Rezoluția 1280 x 768 pixeli a fost cea mai tare în 2012, iar deocamdată este foarte bună. Abia peste câteva luni vom vedea terminalele Full HD și sincer, e doar marketing.

Apropo de modem, are HSPA+ la 42 Mbps, 11Mbps upload, una din cele mai mari viteze, dacă ar putea fi atinsă real 🙂 E bine să ai deja 4G/LTE, dar cel puțin în România nu merge rețeaua decât în zone din București și în zone din alte orașe sau pe Valea Prahovei. Dar în rest tot HSPA este peste tot, iar în alte zone zici mersi dacă merge EDGE. Nexus 4 are tehnologie Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, DLNA, hotspot. De asemenea, micro-USB, Bluetooth v4.0 + A2DP, GPS și Glonass, accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, busolă digitală și… barometru. Bateria este de 2100 mAh, ține toată ziua, dar s-a consumat și când nu am folosit activ telefonul, doar din simplul fapt că-și căuta rețea și așa mai departe.

Camera foto are un senzor de 8 megapixeli, nici cel mai bun din industrie, dar nici slab, comparabil cu S3 sau i5. Pozele au ieșit excepțional, dar pe lumină slabă ai nevoie de o aplicație. Recomand Camera FV-5, am pus lite, dar mâ gândesc să o iau în versiune pro. Merge și cea din Android, ai setări, doar că trebuie să te înveți cu un alt tip de interfață, apropo de ce ziceam mai sus.

În fine, cam asta este cu dotările și funcțiile principale.

Google Nexus 4
Google Nexus 4

Nexus 4 – benchmark

Ca performanță, de exemplu în benchmark-ul Passmark, LG Nexus 4 iese cel mai puternic terminal smartphone la toate capitolele. Adică și peste S3 sau alți competitori de marcă. E drept că nu toate testele sunt la fel și e drept că le-am rulat pe rând, fără să dau restart sau ceva între sesiuni. Se încinge la un moment dat, dar așa fac toate.

Terminalul a scos scoruri foarte bune și în Antutu și în Quadrant, unele și peste tablete Android. Cu excepțiile de rigoare, cum scriam mai sus. Nu am rulat teste de baterie, dar, cum spuneam, am testat bateria la drum lung la Predeal, dar și în utilizare continuă. Am plecat cu 100% și seara avea 25% deși nu am folosit terminalul peste zi. Mi se pare aiurea… Dar nici nu instalasem vreun app special care să ajute bateria. A doua zi, am pornit la drum cu 60% baterie și am ajuns în București după 4 ore, cu 20%, deși l-am frecat non-stop. Deci tot cam 10% pe oră, mi se pare un scor ok, mediu. Poate că folosind 2x Battery sau Juice Defender ar fi rezistat mai bine în stand-by. Probabil dacă te uiți la clipuri video pe el se vor duce peste 20% pe oră, ca la orice smartphone. Cred că utilizatorii care nu duc lipsă de bani vor începe să folosească tableta pentru multimedia, iar telefonul va rămâne maxim pentru funcția de hot-spot. Cel puțin la drum lung.

Nexus 4 – merită sau nu?

La capitolul performanțe sau design stăm bine. Cu autonomia ne descurcăm – alt avantaj este că are micro-USB și se încarcă deci “de la orice” sursă de energie – PC, baterie externă, alt încărcător. Ca dimensiuni nu e foarte mare. Problema ar fi la preț sau mai exact spus, ce să alegi la banii ăia. Oricum, pînă în 2.400 de lei nu ai variante atât de bune. Ar fi Note dar ăla e foarte mare, S3 de 16GB, One X de 32 de GB. Greu de decis. Unii vor alege sigur performanța, unii vor fugi de plastic, alții vor alege varianta “safe”.

Înainte de a lua o decizie, trebuie să citiți despre Nexus 4 și despre Nexus 5. Știm de asemenea că se pregătește Galaxy S4 și un Xperia Z foarte tare.

Dacă v-a plăcut, mergeți pe site-ul MarketOnline și îl găsiți acolo.

Galerie foto Nexus 4

Nu mi-au ieșit toate pozele foarte bine, dar vă prindeți voi ce și cum 🙂

Video

Benchmark în Antutu:

Benchmark în PassMark:

Benchmark în Quadrant:

Jocuri: Temple Run