Nexus 7 2013 mi-a confirmat impresia foarte bună de la lansare, este pentru al doilea an în care Asus fac un Nexus 7 și este o tabletă excelentă din nou. De fapt, pe dimensiunile de 7 inch nu prea există competitor, am testat destul de multe tablete de 7 inch, dar niciuna care să fie măcar pe aproape. Este prima tabletă cu Android 4.3, are un hardware foarte bun și de asemenea un preț bun: 1.199.99 lei la eMAG. Pe scurt, are toate calitățile pentru a fi recomandată.

Nexus 7 2013
Nexus 7 2013

Pro și contra Nexus 7

Mi-a plăcut foarte mult la această tabletă:

– design-ul și realizarea – este unul din produsele premium pe segmentul 7 inch;
– e foarte subțire și ușoară;
– stă bine în mână, e ușor de luat la drum;
– ecranul este foarte bun;
– puterea hardware este de top;
– Android 4.3 aduce multe îmbunătățiri;
– autonomia este ok;

Rămân de discutat:

– nu are micro SD;
– oare 7 inch este dimensiunea potrivită?;

Ca preț nu cred că are competiție, mi se pare frustrant să lucrezi pe o tabletă ieftină, iar cele sub 1.000 de lei au în general procesoare slabe, pe când aici avem un quad-core la 1.5 GHz, un produs excelent. Tableta are 2GB de RAM, de-aia bate tot în testele de performanță și un Adreno 320 care este de asemenea foarte bun. Ecranul cu rezoluție 1920 x 1200 pixeli (323ppi) este cel mai bun dintre modelele testate de mine anul acesta.

Primele impresii în utilizare

Lăsând la o parte design-ul spectaculos și finisajul foarte bun, ecranul este cel care te impresionează de cum atingi tableta. De asemenea, Android 4.3 este foarte rapid, nici un pic de lag în interfață și îmi place mai mult decât ceea ce reușesc producătorii să facă – gen HTC Sense sau Samsung Touchwiz. Pur și simplu arată mai bine și se mișcă mai bine Android-ul curat. Meniurile sunt mai simple și totul este mai ușor de făcut.

Noul model integrează de data asta o cameră de 5 megapixeli, ceea ce este ok, te descurci cu ea dacă nu ai altceva de pozat la îndemână. Noul model este mai subțire și mai ușor decât Nexus 7 din 2012, ceea ce înseamnă că au lucrat într-adevăr la el.

Android 4.3 nu este cu mult diferit de versiunile anterioare, dar veți vedea și îmbunătățiri. Cele mai ușor de observat sunt pe partea de grafică, atât la nivel de interfață, cât și la performanța în aplicații grafice de toate tipurile. Veți vedea și în testele benchmark că tableta cam bate tot la grafică. Asta pentru că inginerii de la Google și Asus au lucrat la partea hardware pentru a reduce lantența și a crește viteza de răspuns.

Android 4.3 mai aduce și o chestie nouă interesantă: posibilitatea de a face un cont personal, inaccesibil pentru copii sau prieteni. Astfel, juniorul se poate juca fără să vă șteargă fișierele de la muncă, nu poate accesa informații sensibile și așa mai departe. Un lucru foarte bun.

Dacă ar fi ceva de notat, ei bine, este grosimea marginilor. Într-o perioadă în care principalii competitori reduc rama pentru a da un aspect mai atrăgător device-ului, Nexus 7 2013 are o ramă destul de groasă. Dar să nu uităm că rămâne un produs cu preț bun, accesibil tuturor.

Nexus 7 ediția 2013 aduce de asemenea o tehnologie audio nouă, Fraunhofer Cingo, care oferă o experiență excelentă pentru pasionații de filme și muzică.

Nexus 7 2013 benchmark de performanță
Nexus 7 2013 benchmark de performanță

Performanța hardware

Procesorul este un Qualcomm Snapdragon S4 Pro, quad-core la 1.5 GHz. Unul din cele mai bune produse acum șase luni, în prezent este depășit de noua generație lansată de Qualcomm. Cu toate acestea aș vrea să văd o comparație reală ca performanță / cost / autonomie. Cred că S4 este un produs suficient de matur pentru a oferi fiabilitate și performanță, dar și consum redus. Și armonizarea cu partea de software contează. Poate că Snapdragon 800 câtigă în testele de performanță, dar deocamdată numai două tablete au acest procesor și niciunul din ele nu este pe piața locală. Și oricum vor veni la un alt nivel de preț, mult mai mare. Comparația cu terminale smartphone este, evident, irelevantă.

Nexus 7 este o tabletă compactă perfectă pentru luat la drum. Pentru jocuri video, pentru filme, pentru editare foto sau video, este dispozitivul pe care te poți descurca rapid, oriunde. Autonomia este de peste 9 ore, un rezultat foarte bun.

Nexus 7 benchmark
Nexus 7 benchmark

Scenarii de utilizare

Anul trecut eram fan al tabletelor de 10.1 inch, mi se părea dimensiunea perfectă și tot așa. Dar de când au venit noi modele de 7 și 8 inch parcă nu mai vreau ceva mare. E clar, dacă ai treabă, o poți face cel mai bine – cel mai eficient – pe un laptop. Iar ăsta are un display de 13 inch, cred că e dimensiunea perfctă. La birou, ai nevoie de un ecran mare – deci monitor de 24-27 de inch e ideal. Pe drum, dacă laptopul e prea mare sau prea greu, poți alege o tabletă de 10.1 inch ca să poți face treabă.

Dar pentru utilizarea personală? Cred că la momentul ăsta smartphone-ul de 5 inch și tableta de 7 sau 8 inch reprezintă soluția optimă pentru mobilitate. Ai tot ce vrei la îndemână și nu ești nevoit să cari rucsacul. Încape în buzunarul de la sacou, în poșetă, în borseta cu acte. După cum spuneam, smartphone-ul de 6 inch mi se pare un pic forțat, de-asta nu cred că poate exista “un singur device”. La un moment dat nu trebuie să uităm că smartphone-ul este pentru buzunar, iar tableta pentru momentul în care vrei un ecran mai mare.

Anul acesta am înclinat mai mult spre tablete de 7 inch. Am văzut câteva produse de 7,75/8 inch, care mi se par interesante. Dar parcă totuși rămâne deasupra tuturor varianta de 7 inch. Poate este doar o impresie temporară. Dar acum așa cred.

Sunt curios dacă pentru tableta de 7 inch există o husă cu tastatură Qwerty. Deși e cam mică pentru scris, totuși, cred că în anumite momente poți scrie mult mai cursiv cu ajutorul tastaturii externe, decât cu cea de pe ecran.

Concluzii

Nexus 7 2013 îmbină toți factorii unui succes comercial: design bun, subțire și ușoară, apoi performanță foarte bună la nivel de hardware, autonomie mare, ecran foarte bun, software nou cu multe modificări pozitive. Iar deasupra tuturor, prețul. Este tableta Android pe care chiar merită să o cumperi. Fără bug-uri, fără resetări, fără blocări. O experiență foarte bună, ca întotdeauna la produsele Asus.

Galerie foto