Goana după aparate foto mirrorless se va amplifica în 2013: amatorii vor să facă fotografii mai bune, pasionații vor să câștige premii de fotografie, profesioniștii vor camere foto mai compacte și ușoare pentru a le utiliza în afara studio-ului. Aparatele foto mirrorless s-au îmbunătățit substanțial. Nikon a intrat în zona asta târziu, din 2011, iar Nikon 1 J2 este a doua generație a camerei foto. Este una dintre cele mai compacte, dar face treabă bună, mai ales dacă iei un obiectiv mai bun decât cel din kit. Camera foto este la reducere pînă pe 31 ianuarie.

Nikon 1 J2
Nikon 1 J2

Nikon 1 J2

Am testat cam 10-12 camere foto mirrorless și vă sunt că unele sunt surprinzătoare. Rămân fidel DSLR-ului, dar chiar și eu mă văd obligat să recunosc că aș lăsa camera mare și grea acasă, dacă aș ști că pot face același gen de imagini cu una de dimensiuni reduse. Știu, nu toți entuziaștii fotografiei vor fi de acord. Unii ar căra un ditamai rucsacul pentru a face fotografii impecabile, chiar dacă nu le vor folosi niciodată. Le fac pentru ei. Dar nu despre acești pasionați discutăm azi.

Fotografia este tot mai populară și rețelele sociale dedicate imaginilor, precum Instagram, Tumblr sau Pinterest fac ca nevoia de fotografii bune să crească. Adică oamenii își dau seama că vacanța a fost mișto și au făcut poze bune cu săpuniera, dar când le încarcă pe Facebook, n-arată tocmai bine și mai sunt și cunoscuți care râd de ei… “Ei bine, asta nu se va mai întâmpla la anul”, își spun ei și se apucă să caute o cameră foto mai bună.

Nu zic, pentru amatori și fotografi ocazionali, există două tipuri de camere foto pe care le recomand: super-zoom în primul rând, pentru că scot imagini bune și sunt utile la drum, dar și camerele foto rezistente la apă, șocuri și temperaturi extreme. Sigur, există și Galaxy Camera, am testat-o înaintea multora din România și pot să vă spun că este ok pentru fanii Facebook/Instagram.

Ei bine, dacă ați depășit aceste faze și vă doriți “să ieșiți în evidență” cu fotografiile pe rețelele sociale utilizate, atunci e timpul pentru mirrorless. Nikon 1 J2 este un upgrade evident la prima generație. Știu, primele modele au avut parte de o serie de reacții negative, pentru că Nikon nu a adus în seria mirrorless cele mai puternice tehnologii de imagine sau cele mai bune opțiuni pentru setări manuale. Dar seria evoluează. Recent au lansat și generația a treia. Foarte bună, dar sigur că este mai scumpă acum. Eu am apucat să testez camera foto în perioada de Sărbători, dar nu am avut foarte multe ocazii să-i pun la încercare tehnologiile. Am făcut și portrete, dar și peisaje ok. Este gândită să fie cât mai ușor de folosit și este foarte compactă. Obiectivul de kit (10-30mm f/3.5-5.6 VR CX) se și pliază un pic pentru fi și mai mică. E foarte ușoară. Probabil cu un obiectiv subtire pare o săpunieră obișnuită. Dar calitatea imaginilor este foarte bună.

Nikon 1 J2
Nikon 1 J2

Dotări tehnice și moduri de lucru

Senzorul este CMOS de 10,1 megapixeli, nu știu care ar fi rezoluția ideală, dar știu că megapixelii adaugă și zgomot la imagine, iar dacă crești ISO este dezastru. Așa că 10 megapixeli pare să fie destul de ok pentru o cameră foto fără pretenții de Full Frame. Senzorul CX este cam de două ori mai mare decât cele folosite la terminale smartphone sau camere foto compacte sau bridge (gen Fuji X10). Dar de asemenea este mai mic decât senzorii din Nex sau OM-D.

Face fotografii 3872 x 2592 și filmează Full HD 1080p sau 720p la 60fps și filmează de asemenea slow-motion. Știe să tragă imaginile RAW (NEF). Obiectivul de kit este 10-30 mm, adică oferă și un zoom optic 3x destul de ok. Are foarte puține butoane, sus sunt trei: On/Off, Fotografiere și Filmare, iar pe spate are 7 butoane și două rotițe de control. Unul din butoane activează bliț-ul integrat, mi s-a părut destul de neinspirat plasat și foarte ușor de stricat. Alt buton activează meniul, altul permite revederea pozelor,, altul permite mărirea și altul ștergerea lor. Butonul F permite selectarea capturii între Single / Burst sau Slow motion / Normal film. În modul de fotografiere Creative (de pe rotița 1) butonul F permite selectarea unor moduri de fotografiere standard. Nu are însă aici P/A/S/M, astea trebuie accesate din meniu.

Prima rotiță selectează între diverse moduri de lucru, Creativ, Auto, Filmare… Interesant și cel care selectează automat cel mai bun cadru, dar durează mult pînă îl alege… 5-6 secunde între imagini e mult timp, uneori.

În fine, a doua rotiță mai oferă control asupra blițului, expunerii, timer și butonul Nikon AE-L/AF-L, care blochează setările expunerii sau ale focusului în anumite situații. Plus butonul OK care este de utilizat prin toate meniurile în lipsa unui ecran tactil.

Nikon 1 J2 meniu
Nikon 1 J2 meniu

Ecranul este ok, dar i-ar fi prins bine să fie mobil, să fie touchscreen, dar pe de altă parte astfel de dotări nu i-ar fi permis niciodată să aibă un preț de 1.700 de lei. Carcasa este din aluminiu și aliaj de magneziu, foarte ușoară și rezistentă. Dar nu are grip-ul pe care mulți pasionați de fotografie îl caută. Aparatul încape în palmă. Imaginile realizate sunt ok, curate, dar are nevoie de lumină. Face macro destul de mișto, mai ales la 30 mm, dar și peisaje. Are niște culori aparte, imaginile par tablouri nu alta 🙂 Mai e una și în galeria de la final.

Nikon 1 J2 sample
Nikon 1 J2 sample

Click pe imagine pentru mărire!
Aș recomanda să aveți un obiectiv 30-110mm pentru călătorii, pentru poze prin oraș sau pe munte, pentru fotografii mai interesante la mare și așa mai departe.

Concluzii

Nikon 1 J2 este un aparat foto cu potențial foarte mare, mai ales dacă aveți buget pentru încă un obiectiv măcar. Nikoniștii pot apela la un inel de montură care îți aduce acces la obiectivele adevărate Nikkor pentru DSLR. Prețul, repet, este foarte bun acum. În loc de o săpunieră avansată sau de un DSLR entry level limitat, poți lua o cameră foto versatilă. Sunt în magazin și diverse obiective. Mi-a plăcut.

Galerie foto