Merită banii Nokia 5.4?

O să încerc să vă răspund. Urmăresc HMD Global încă de la lansarea primelor modele cu Android. La început, au făcut o treabă bună. Au pus la treabă un design modern, dotări tehnice bune, prețuri bune. Dar în timp, undeva, acest lucru s-a schimbat. Am văzut Nokia 5 în 2017. Apoi, un an mai târziu, venea rândul lui Nokia 5.1 Plus. Nu a mai fost lansat apoi un 5.2 și a venit direct un Nokia 5.3. Impresiile au rămas mereu pozitive.

Ei bine, Nokia 5.4 are niște probleme care nu erau la modelele anterioare. Au mers pe un procesor mai slab. Ecranul este foarte slab pentru 2021. Unii rivali pun la acest nivel de preț un ecran Full HD. Alții folosesc deja AMOLED. Desigur, ecranul HD ajută la obținerea unei autonomii mari, pentru că altfel ar fi stat mai slab. Bateria nu e mare, mai degrabă este sub media competitorilor. Noroc că ajută Androidul aproape curat și gestionarea software.

Procesorul este mediocru, puteau alege mult mai bine. De exemplu, Snapdragon 720G. Diferența dintre ele este mică, dar în favoarea lui 720G. Este un procesor capabil inclusiv de gaming. Snapdragon 662 este un model depășit. Folosește arhitectura veche Kryo 260 Gold și Kryo 260 Silver. Adică patru nuclee de putere pe modelul ARM Cortex-A73 și patru economice ARM Cortex-A53. Astăzi s-a ajuns la generația 78, această arhitectură are cinci ani vechime.

Alegeri ciudate

Nokia 5.3 avea procesor Snapdragon 665, mai nou și mai performant decât 662. Chiar dacă diferența este mică, ea înclină în favoarea lui 665. Acum ce facem? Recomandăm modelul mai vechi?

ads

Există un model Nokia 5.4 cu 6GB de RAM, dar are doar 64GB de stocare. Cele cu 128GB de stocare dispun doar de 4GB de RAM. Oarecum ilogic. La fel cu alegerea camerei foto. Senzorul principal este de 48 de megapixeli, o cameră bună, se descurcă în orice situație. Însă cea ultra-wide este de 5 megapixeli. Hai să zicem că asta mai merge. Senzorul macro este de 2 megapixeli. Cel de adâncime de câmp de 2 megapixeli. Inutilizabili.

Ecranul este de slabă calitate. IPS LCD cu diagonala de 6.39 inch, dar rezoluție 1560×720 pixeli, densitate doar 269 ppi, luminozitate slabă. Pe scurt, nu este foarte recomandabil. Ieși la soare și nu vezi nimic. La modul general te descurci, dar practic ai alte opțiuni la banii ăștia.

Bateria este de doar 4.000 mAh. Dacă foloseau precum rivalii una de 5.000 mAh, ar fi fost mega-succes. Așa, autonomia iese bună, dar nu e vreun record. Probabil o zi și jumătate de utilizare, apoi trebuie pus la priză. E păcat. Aveau șansa să facă mai multe.

Continuă să citești acest review ->>