Am testat Nokia 9 Pureview, noul proiect foto cu cinci camere foto pe spate plus un senzor TOF. Design foarte bun, realizare premium, procesor rapid, Android curat și camere foto bune. Totul la un preț relativ ok, despre care putem discuta la final. Trec prin fiecare capitol, puteți urmări și review-ul video mai jos.
Dați un play și la video și aștept comentariile voastre !
Sumarul articolului:
Dotări tehnice Nokia 9
Display: 5.99 inch, 2880x144o pixeli
Procesor: Snapdragon 845
GPU: Adreno 630
RAM: 6GB
Stocare: 128GB fără card
Camere foto: 5×12 mpx + TOF
Selfie: 20 mpx
Android: 9.0 Pie Android One
Baterie: 3.320 mAh
Preț: 620 de euro
Opinii privind Nokia 9
Mi-a plăcut foarte mult și am avut păreri foarte bune de la prima întâlnire, iar acum pot să confirm cât de bine realizat este acest smartphone, arată excelent, dar din păcate este rămas pe un model clasic, cu margini destul de mari deasupra și sub ecran. Altfel este un display foarte bun, de aproape 6 inch, cu rezoluție 2880×1440 pixeli, un P-OLED cu o foarte bună calitate a imaginii. Are o densitate de 538 ppi și o luminozitate bună de 450 cd/m2. Acest model arată foarte bine la exterior și are spatele albastru închis, lucios, dar nu alunecos. Cele cinci camere de pe spate sunt ordonate extraordinar.
Are cam toate tehnologiile de care ai nevoie astăzi, are un procesor foarte puternic, Snapdragon 845, vârf de gamă anul trecut și foarte puternic și astăzi, are 6GB de RAM și 128GB de stocare internă, dar nu vine cu un slot pentru carduri de memorie. Am mai discutat asta și la alte modele, găsesc că este foarte util să ai slot de carduri, uneori nu ai spațiu, alteori vrei un loc unde să păstrezi fișiere separat, eu țin un card pe care am exclusiv cărți, filme și jocuri, iar când schimb telefonul, doar mut acel card și gata. Restul face Android cu sincronizările în cloud.
Procesorul nu este cel mai nou sau cel mai puternic, dar este la fel de bun precum cele mai noi. Are scoruri bune în teste, susține orice activitate multitasking, are procesare AI, tot ce trebuie. Chiar dacă noile modele aduc funcții noi, veți fi mulțumiți cu el și contează și diferența de preț față de terminalele cu dotări mai noi.
Sunt în total cini camere pe spate și un senzor TOF, explic mai jos ce este. Toate contribuie la realizarea unor fotografii de calitate, dar nu reprezintă soluția cea mai bună. Povestim la capitolul respectiv. Camera frontală este ok, fără a ieși în evidență în vreun fel.
Telefonul nu este nici dual SIM, deci nu puteți pune mai multe cartele. Dar capitolul la care poate fi cel mai tare criticat este bateria. Alte modele concurente la acest nivel de top au baterii de 4000 mAh, iar cele mai noi au chiar 4.200. Asta înseamnă ore bune în plus de utilizare față de 3.320 mAh pentru Nokia 9. E drept că se câștigă ceva prin optimizările din sistemul de operare, dar nu foarte tare.
Android 9 este bun, iar varianta Android One are multe avantaje. Știm că este mai curat, mai rapid, are actualizări lunare și va aduce noile versiuni ale platformei în următorii ani. Toate telefoanele Android One vor trece la două sau trei versiuni următoare ale platformei, diferă doar viteza cu care va veni actualizarea.
Mai rămâne de spus că nu are nici mufă de căști 3.5 mm jack, totul se poate rezolva prin adaptor sau căști fără fire. Are speaker integrat, dar nu este stereo, te descurci cu el, dar departe față de competiție.
Teste hardware și autonomie
Procesorul Snapdragon 845 este foarte bun, în continuare se află în top 5 procesoare disponibile pe piață la ora actuală. Scorul maxim a fost de circa 270.000 de puncte, este destul de aproape de modelele de top din 2019, conform Antutu cam pe locul 30 în topul final. Scorul în celelate teste este cam sub restul modelelor, cu un single-core pe la 3300 de puncte – modele de top au peste 5000 acum, iar la multi-core scoate 8800 de puncte, iar scorurile de top sunt la peste 10.000 de puncte.
Testul de autonomie tot nu a rulat, s-a întrerupt, dar am făcut iar testul cu Youtube. S-a dus 18% din baterie în două ore. Dacă toate condițiile s-ar păstra, se consumă cam 90% în 10 ore și mai rezistă probabil puțin peste încă o oră. Cum spuneam este puțin, terminalele de top au rezistat peste 14-15 ore. Totuși, trece o zi de utilizare normală, probabil 22 de ore fără bătăi de cap, dar este recomandat să îl încărcați seara.
Dispune de Fast Charging (18W) cu tehnologia Quick Charge 3.0, precum și încărcare wireless rapidă, cu 10W. Vă descurcați, se încarcă repede destul de bine. Dar păcat că nu au pus o baterie de capacitate mai mare, nu cred că afecta design-ul prea tare.
Găsiți mai jos niște teste și capturi de ecran.
Camera foto Nokia 9 Pureview
Una dintre cele mai așteptate camere foto pe un smartphone din 2019, dar rămâne și o dezamăgire în același timp. Sunt 5 senzori de 12 megapixeli plus o cameră foto Time of Flight (TOF). Pe scurt, un laser emite lumină de mare intensitate, care se reflectă înapoi de pe suprafețele obiectelor care urmează să fie fotografiate. Astfel se stabilește distanța exactă și se face o „hartă” a obiectelor din imagine, o proiecție 3D. Spre deosebire de autofocus laser nu se folosește doar o rază, ci toată imaginea este surprinsă pe suprafața senzorului și se calculează distanțe către toate obiectele din imagine. Apoi sunt folosiți simultan toți cei 5 senzori.
Camera foto are trei senzori alb-negru care teoretic trebuie să surprindă detaliile din poză și să permită captarea detaliilor care pot scăpa pe senzorii RGB. Teoretic, pentru că practic nu se prea vede diferența. Din ceilalți doi senzori se pot face fotografii normale sau cu zoom 2x. Senzorii alb-negru captează mai multă lumină decât cei RGB, iar la final se captează detalii cu toate cele cinci camere și se suprapun, pentru a realiza o fotografie perfectă.
Lentilele Carl Zeiss ajută la surprinderea detaliilor, iar procesarea este ok. Doar că nu există procesare AI și multe alte funcții pe care alte terminale foto de top le au deja. Se pot salva fișierele RAW, inclusiv pentru modul Monochrome, unde se văd detalii interesante. Există și pe Nokia 9 Pureview modul de fotografiere Bothie, adică cu ambele camere simultan. Doar că trage două cadre pătrate. Unul cu camera de pe spate, unul cu cea frontală, apoi le lipește. Poate fi interesant pentru călătorie, pentru evenimente, dar nu arată neapărat spectaculos.
Calitatea imaginilor este bună în lumină corectă, dar sunt și cadre eronate, iar calitatea scade odată cu nivelul de lumină. Speram să iasă cadre mai bune pe lumină slabă, dar nu este cazul. Nici filmarea nu a fost extraordinară. Filmează 4K HDR, dar filmele 4K sunt la 30fps și nu la 60 fps.
Camera pentru selfie este doar standard, fără prea multe lucruri, face poze ok și cam atât. Dacă vrea cineva fotografii originale, vă trimit să le vedeți, mă puteți contacta pe e-mailul de la Contact.
Ce-ar fi nevoie ca să fie un succes
Nokia 9 ar avea nevoie de un mod de procesare AI pentru poze, eventual folosind unelte de la Google sau ceva de genul ăsta, pentru ca procesarea să fie mai rapidă și mai bună. Să nu uităm că terminalele Pixel au cam cel mai bun scor pe partea de foto, chiar dacă nu au lentile sau dotări la fel de bune ca alte modele de top. Totul din procesarea software. La fel, telefoanele Huawei au procesare AI avansată, care se observă și cu ochiul liber. Plus, optimizate toate operațiunile, pentru că uneori are un lag de câteva secunde, în care un fotograf poate pierde tocmai subiectul pe care trebuia să îl surprindă. Și asta nu se întâmplă la Samsung, Huawei sau Apple.
În al doilea rând, ar avea nevoie de card de memorie, pentru că dacă filmezi 4K se duce spațiul rapid. Noroc că ai 128GB, deci pe undeva este de ajuns, dar dacă ești în vacanță și nu ai laptop să transferi filmările o să termini tot spațiul.
În al treilea rând, baterie de minim 4.000 mAh, pentru că toate aceste unelte consumă energie și golesc bateria. Sper să vedem un Nokia 9.1 care să aibă toate calitățile unui flagship adevărat. Sper să continue dezvoltarea pe partea de software și să iasă un model nou mult mai bun.
Concluzii
Nokia 9 Pureview este un terminal foto foarte puternic, disponibil la un preț bun. Bine făcut și arătos, cu procesor puternic, ecran de calitate foarte bună, dar al cărui atuu rămâne camera. Android curat care reprezintă un avantaj, dar o baterie mică și o serie de minusuri care pot fi criticate intens. Depinde de fiecare dacă vrea să cumpere așa ceva sau să folosească banii la altceva. Pentru cei care vor neapărat acest model, puteți găsi accesorii pentru Nokia 9 aici.