Nokia E7 a stat la mine cam o săptămână și este a doua întâlnire cu terminalul după modelul testat anul trecut la Nokia World. Impresia pozitivă rămâne, în ciuda a ceea ce se tot spune despre Symbian. Oamenii pornesc la drum cu multe impresii greșite și tind să ia erorile sau problemele neașteptate ca fiind ceva tragic, intenționat, răuvoitor. Personal cred că orice problemă ai avea, se poate rezolva rapid, iar Symbian face exact aceeași treabă ca iOS sau Android. Doar să-l pui la treabă. Symbian 3 e multitasking, iar noul update care aduce funcții noi sigur va veni și pe Nokia E7.
Ca să trag o concluzie rapidă, Nokia E7 este cel mai bun smartphone finlandez la ora actuală este mai bun ca N97 / N97 Mini.Nokia E7

Designul este mai slim, tastatura este foarte subțire, se ascunde perfect sub ecran. Are un ditamai display-ul foarte luminos, are diagonala de 4 inchi și 16 milioane de culori. Ok, au rămas la rezoluția de 360×640 pixeli, ceea ce este o greșeală. Dar probabil că ecranele erau deja comandate… Designul metalic îmi place foarte mult, iar aluminiul dă telefonului senzația de rigid și rezistent. Personal n-am avut probleme de software, bug-uri sau alte neplăceri. Nici cu el, nici cu Nokia N8, cum se plâng unii utilizatori. Nokia E7 arată ca N8, dar este și puțin diferit.

Hardware

Partea de hardware rămâne puternică, fără să comparăm procesorul cu LG 2X de exemplu. Mecanismul de slide mi se pare cel mai bun din industrie. Da, nu merge ușor, dar tocmai asta este ideea, nu vrei slide când scoți telefonul rapid din buzunar. Merge fix când vrei să faci slide. Și e solid, nu simți că se rupe. Designul pe spate este mult îmbunătățit față de seria N97.

Camera foto este 8 megapixeli, filmare 720p. Sunt convins că ies pozele mai bine decât la rivali. Tastatura Qwerty este foarte bună, dar este pentru scris „pe birou”, cu telefonul pe o suprafață tare, nu în mână. Nu ajungi cu degetele chiar la toate butoanele într-un mod confortabil. Dar, per-total, mai mult te ajută decât încurcă.

ads

Îmi place că odată cu mufa HDMI și cea Mini USB vin și accesorii speciale, de exemplu pentru USB. Poți conecta acum un stick USB direct la telefonul mobil. Nu lipsește mufa pentru căști, 3,5 mm jack. De asemnea îmi place sistemul de introducere SIM comparat cu orice alt smartphone vreți voi.

Nokia E7 are un ecran luminos chiar și afară, în soare. De asemenea, este bun pentru vizionat video, la fel, cu terminalul așezat pe birou sau pe un bufet.

Pe spate totul este perfect, metalic, rezistent. Modului de cameră foto nu iese în afară ca la N8.

Alte dotări tehnice sunt cunoscute în general. Procesorul este la 680 MHz, ARM 11, susținut de un GPU Broadcom BCM2727, 256 MB de RAM. Competitorii sunt departe, dar asta a fost alegerea Nokia pe ideea că „Symbian merge mai bine ca alte sisteme de operare, nu consumă resurse”. Era clar că este o alegere greșită, dar fosta conducere a mers pe ideea asta pînă la capăt.

Memoria telefonului este de doar 350MB, mereu full. Așa că memoria integrată de 16GB este numai bună. Dar nu are slot pentru carduri de memorie suplimentare… Tehnologia WiFi funcționează mereu perfect, spre deosebire de alte modele competitoare. Are Bluetooth 3.0 ceea ce pare să fie cu un pas înaintea competiției.

Bateria este de 1200 mAh – slim – și care este prinsă în corpul terminalului, nu mai poate fi schimbată de utilizator. Dar ea rezistă la utilizare 3 zile, al meu N8 ține toată săptămâna, așa că toate celelalte chestii pălesc.
Nokia E7 – imagini oficiale

Software

Nu sunt un tester înrăit de software, doar un utilizator obișnuit. Aș vrea ca aplicațiile să meargă ok, să pot selecta ce opțiuni vreau, să pot face ceea ce vreau eu, rapid. Cred că Symbian 3 este perfect pentru asta. Este perfect adevărat că sunt familiarizat acum cu acest sistem de operare și probabil mi se pare mie mai ușor de folosit. Dar repet, nu am avut nicio problemă concretă de utilizare. Poate sunt frustrări legate de tastatura virtuală sau de unele aplicații care pot fi incompatibile. A! Mi s-a blocat o dată pe camera foto și nu a mers decât după reset. Dar, cam atât.

Sunt convins că update-ul de Symbian, Anna, va rezolva multe dintre aceste probleme. Soluția de „task killer” este foarte ușor accesibilă și pac, ai inchis tot ce te deranjează. Opera rămâne un browser ceva mai bun decât cel dezvoltat de Nokia. Dar și cel standard este perfect pentru o zi normală.

Concluzii

Nokia E7 este un smartphone viabil și cel mai tare de la Nokia, orice s-ar spune pe alte bloguri. Funcționează perfect și eu cred sincer că problemele raportate sunt cu unele modele care nu ajung ok de pe banda de asamblare. Cred că se pot repara sau schimba complet dacă aveți probleme deosebite. Fără bătăi de cap.

Nokia E7 nu este un model ieftin, dar îți aduce toate funcțiile unui PC, în buzunar. Arată bine, se mișcă bine. Eu votez cu el.

Poți lua Nokia E7 la eMag.

Galerie foto

[nggallery id=159]

De citit despre Nokia E7:

– lansarea Nokia E7 în România;
– prețul Nokia E7;