Nokia Lumia 925 este cel mai bun smartphone cu Windows Phone în 2013. Anul trecut cel mai bun model a fost HTC 8X. Mi-a plăcut și Ativ S, dar este un terminal nefinisat corespunzător. Iar pe viitor sunt curios care dintre jucătorii mai mici vor mai face telefoane Windows Phone. Lumia 925 mi-a fost trimis în cadrul programului Orange Smartphone Tester. Am deschis telefonul cu reticență, după experiențele neplăcute cu Windows Phone 8. Dar mi-a lăsat o impresie bună. Se pare că au avensat destul de mult, atât hardware cât și software, telefonul arată excelent, se mișcă bine, există mai multe aplicații și jocuri, iar camera foto este fără rival. Este cu mult peste 920.


Nokia Lumia 925
Nokia Lumia 925

Pro și contra Lumia 925

Pe scurt, mi-a plăcut floarte mult:

– din punct de vedere hardware și design este excelent, cu foarte mici probleme;
– ecranul este foarte, foarte bun;
– camera foto este peste medie;
– autonomia este bună;
– OS-ul este stabil, aplicațiile rulează excelent, fără nici un bug pînă acum;
– au apărut multe aplicații noi, care lipseau acum câteva luni;
– prețul este bun (Orange);

Rămân de discutat:
– nu reușesc să mă obișnuiesc cu Windows Phone 8. Recunosc, sunt fan Android. Mă descurc perfect cu iOS, dar cu WP8 nu;
– lipsesc aplicații oficiale prezente pe celelate platforme;
– partea de navigație gratuită pe viață s-a dovedit marketing;
– tehnologia foto PureView rămâne un mister;

Nokia Lumia 925
Nokia Lumia 925

Detalii tehnice pe scurt

Nokia Lumia 925Detalii tehnice
Display: 4,5 inch AMOLED 1280x768 pixeli, 332 ppi. PureMotion HD+ , ClearBlack - protejat cu Gorilla Glass 2
Procesor:1,5 GHz dual-core S4 Krait
Memorie:1 GB RAM
Stocare:16GB fara slot
Grafica:Adreno 225
Rețea:GSM, GPRS, EDGE, 3G 42.2 Mbps / 4G 100Mbps
Camera foto:8 megapixeli, Carl Zeiss, stabilizare, Pureview, f/2.0, 26mm
Camera frontala:1,3 megapixeli
OS:Windows Phone 8 - compatibil cu actualizarea Amber
Localizare:GPS și GLONASS
Sunet:Dolby Mobile
Conectivitate:USB, Bluetooth, WiFi, DLNA, NFC
SIM:microSIM
Greutate:139 grame
Baterie:2000 mAh - fără capac

Primele impresii și detalii tehnice

Nokia Lumia 925 impresionează prin design. De fapt, începând cu Lumia 800, design-ul și camera foto au rămas singurele atuuri Nokia. Nu mai menționez că design-ul Lumia 925 aduce foarte mult cu HTC 8X pentru că se va supăra multă lume, doar n-au inventat taiwanezii dreptunghiul, nu? Dar realist vorbind, chiar seamănă. Terminalele Lumia erau în mod tradițional diferite de cele ale competiției. Ecranul foarte bun îți ia ochii de la prima utilizare. Este un AMOLED cu diagonala de 4,5 inchi, cu rezoluție mare, 1280×768 pixeli și densitate 332 ppi. Culorile sunt foarte bune și aici nu există clar niciun rival pe Windows Phone 8. Este acoperit cu Gorilla Glass 2, al meu nu s-a zgâriat deloc deși l-am ținut normal în buzunar.

Nokia Lumia 925 - spatele
Nokia Lumia 925 – spatele

Spatele terminalului este alb, dar vorbim de un plastic plăcut la atingere, finisat, care îți lasă impresia de material premium. Marginile sunt gri metalizat, combinația este excelentă. Camera foto nu iese foarte tare în evidență, ceea ce este un lucru bun. Dar pozele arată pe AMOLED excelent, când pe monitor nu sunt de fapt atât de bune. O chestie care se întâmplă și la Xperia Z.

Știam că procesorul este un Snapdragon S4 Krait, un dual-core la 1,5 GHz. Se mișcă bine per-total, la pornire, în interfață, în aplicație, dar unele aplicații continuă să pornească greu, în câteva secunde de la accesare. Alte probleme n-am observat. Într-o aplicație benchmark (WP Bench Free) Lumia 925 nu ia nota maximă la performanță, dar este la câteva puncte de lider. Din păcate la testul de rezistență a bateriei nu prea excelează. Nu prinde 2 ore și se epuizează complet. Noroc că asta nu se întâmplă și în utilizarea normală.

Pe de altă parte, când deschizi camera foto ești impresionat imediat. Ca de obicei Nokia are tehnologie foto avansată – optica este Carl Zeiss, senzorul de 8,7 megapixeli nu este mic, ci este 1/3 inch, mai mare decât cel de la iPhone 5 sau Samsung Galaxy S4. Totuși, avem o problemă des întâlnită la smartphone-uri – ecranul AMOLED face ca pozele să arate excelent, dar când le transferi pe computer nu mai sunt atât de spectaculoase. Doar iPhone 4S reușea să arate pozele așa cum sunt ele, poți să-ți faci o idee de la început dacă sunt bune sau nu.

Camera foto are o lentilă fixă de 26mm, cu apertură f/2.0 ca la HTC One, ceea ce înseamnă mai multă lumină în senzor și deci fotografii mai bune. Sensibilitatea ISO nativă merge la 3200, de-aia au ieșit fotografii care pe alte smartphone-uri ar fi doar întunecate. Dar nu trebuie uitat sau minimizat zgomotul de imagine la ISO crescut.

La partea de stocare stă relativ ok, are 16GB și nu dispune de slot de carduri. Sigur, acum poți folosi diverse aplicații pentru a transfera conținutul. De exemplu Orange are un serviciu special de cloud.

Per-total este un smartphone excelent, care arată excepțional și îndeplinește majoritatea funcțiilor fără probleme, are autonomie, are cameră foto foarte bună.

Nokia Lumia 925 - spatele
Nokia Lumia 925 – spatele

 

Poziționare și competiție

Nokia Lumia 925 este poziționat ca vârf de gamă. Dacă ar fi fost lansat în 2012 era unul din terminalele top 5 la nivel global. Dar iată, suntem în 2013 și competiția a mers cu un pas mai departe. Terminalele de top, atât Samsung, cât și LG, Sony sau HTC merg acum pe display Full HD de 5 inch. În acest context, AMOLED-ul lui 925 este bun, aproape ca și calitate, dar are 4,5 inch și rezoluție 720p. Un minus pentru cumpărătorii care folosesc orice comparator de detalii tehnice precum GSMArena. Și cumpărătorii folosesc fix asta, iar Samsung a crescut fix datorită acestor comparații între detaliile tehnice. Samsung are grijă mereu să aibă cele mai bune detalii tehnice “și ceva în plus”. Nokia are doar ceva în plus, dar multe în minus.

Procesorul este S4 de la Qualcomm, unul dintre cele mai bune din industrie. Dar din 2012, versiune dual-core. Iarăși, un minus. Știu, Windows Phone 8 nu este adaptat la ecrane Full HD și nici la quad core. Acum se lucrează la actualizare. La spartul târgului.

Camera foto este excepțională, dar toți competorii de top au camere de 10-12 sau chiar 13 megapixeli. “Dar megapixelii nu contează, nu?” – pentru un fotograf profesionist sigur că nu contează. Dar pentru un cumpărător de smartphone-uri contează enorm. Oamenii văd camera foto exact ca și procesorul – trebuie să fie cea mai bună, deci să aibă mulți megapixeli. Așa se iau deciziile de cumpărare, foarte puțini se uită la calitatea reală a pozelor sau la faptul că aplicațiile mobile nu sunt optimizate pentru quad-core.

Ce încerc să spun este că Lumia 925 nu concurează cu terminalele de top – deși ei ar dori asta. Practic este un mid-range, poate fi considerat un concurent iPhone – chiar peste iPhone 5 dacă vreți, dar nu mai mult.

Nokia Lumia 925 - Windows Phone 8
Nokia Lumia 925 – Windows Phone 8

Windows Phone 8 – plusuri și probleme

Sistemul de operare este ok, stabil și rapid, iar controlul asupra aplicațiilor din magazin te asigură că ele vor merge ok și nu ai malware sau crapware ca la Android. Cam atât cu plusurile, restul sunt probleme 🙂 În ciuda fanilor care susțin că “ai toate aplicațiile de care ai nevoie”, lipsesc o grămadă de chestii. Pentru a accesa unele servicii poți folosi aplicații third-party. Ce înseamnă asta? Că ai funcționalitate limitată și ai riscul ca aplicațiile third-party să fie blocate. Asta se întâmplă la Instagram, Pinterest, Vine, Dropbox, Google Maps, Google+, Flipboard, Photoshop Express sau Yahoo Messenger. Astea sunt doar câteva exemple, de fapt din top 100 aplicații utilizate pe Android, Windows Phone are 50. Și situația se amplifică dacă ne referim la content local.

Interfața în sine are probleme. Sistemul de notificări nu are un management centralizat. Adică dacă ai pierdut o notificare, trebuie să plimbi prin toate meniurile ca să o regăsești, nu există un loc sigur în care găsești apeluri ratate, mesaje SMS, mesaje pe rețele sociale și așa mai departe.

Aplicațiile active nu le poți închide (task manager rapid). Asta consumă resursele, scade performanța smartphone-ului și consumă bateria. Ca să scapi de aplicații trebuie să deschizi meniul de multi-tasking, accesezi aplicația, închizi manual.

Nu poți da telefonul pe silent ușor. Să zicem că intri într-o întâlnire importantă – orice alt telefon are un profil “Silent” accesibil rapid. La Windows Phone nu, trebuie dat pe Mute din butonul de volum.

Căutarea este ridicolă. Au pus un buton de căutare doar pentru a crește artificial utilizarea Bing. Nu caută ce vrei tu, nu caută în aplicațiile de pe telefon, nu caută în contacte… E o aberație.

Am tot citit că vine un update pentru Windows Phone, Amber, care ar rezolva multe probleme. Ei bine, nu este disponibil acum pe 925. Sper să vină și chiar să aducă îmbunătățiri interesante. Nu trebuie ignorat nici faptul că Microsoft a îmbunătățit constant Windows Phone și acum, odată cu preluarea diviziei de terminale Nokia, va face probabil îmbunătățiri mai rapid. Cel puțin sper să fie așa și următoarele modele Lumia să aducă și actualizări software importante.

Nokia Lumia 925 - Windows Phone 8 update
Nokia Lumia 925 – Windows Phone 8 update

Concluzii

Nokia Lumia 925 este cel mai bun smartphone Windows Phone 8 de pînă acum. Cel mai dotat, cel mai arătos, cel mai bun la fotografie și așa mai departe. Dacă îți place Windows Phone 8, dacă nu ai avut smartphone sau dacă faci upgrade de la un telefon mai slab, atunci 925 este o alegere potrivită. Prețul este bun, oferta Orange este bună. Îl recomand.

Filmare cu Lumia 925

Telefonul în diverse ipostaze

Video: unboxing Lumia 925