Nokia Lumia 930, un smartphone pe care l-am remarcat încă de la prima confirmare oficială, mi-a confirmat toate așteptările și este cel mai bun smartphone Windows Phone la ora actuală. Dar nu reușește să depășească un cerc vicios al chichițelor care vine din lupta la vârf dintre Google și Microsoft. M-am chinuit cu sincronizarea Twitter și Gmail, chestie absolut anormală pentru un terminal de top. Pe de altă parte trebuie să recunosc că design-ul, autonomia, camera foto și stabilitatea sistemului sunt de remarcat. Poate următoarea versiune mă va convinge să renunț la Android. Sau poate că nu.

Nokia Lumia 930
Nokia Lumia 930

 

Sincronizarea cu Gmail a fost de coșmar, colegii din IT știu povestea, a mers abia după trei Reset-uri și s-a desincronizat iar a doua zi. Nu există un tutorial oficial semnat Microsoft (sau Google), iar deși urmezi pas cu pas soluțiile date de “experții” care laudă Windows Phone, sincronizarea eșuează.  O să vă semnalez mai jos în ce condiții a mers, poate vă ajută. Într-adevăr, probabil utilizatorii care ar cumpăra un astfel de smartphone au cont Microsoft, Outlook și așa mai departe și nu ar avea o problemă cu asta. Dar pe iOS de exemplu nu am avut problema asta.

Pro și contra Lumia 930

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul general și finisajele terminalului;
– ecranul foarte bun, performanța și autonomia;
– camera foto excelentă, da – probabil cea mai bună din industrie;
– îmbunătățirile aduse de Lumia Cyan;
Rămân de discutat:
– pentru fanii Google sincronizarea cu Gmail este dificilă;
– prețul este de 2.249,99 lei.

Experiența în utilizare

Nokia Lumia 930 este dincolo de toate terminalul vârf de gamă pentru Microsoft. Brandul Nokia este din ce în ce mai puțin prezent, probabil pe viitor modelele smartphone vor rămâne Lumia. Nu este clar, probabil este reglementat sistemul în cadrul acordului de achiziție, dar e clar că Microsoft nu a renunțat brusc la acest brand. Terminalul continuă o serie foarte bună, anul trecut am testat Nokia Lumia 920 și a fost foarte bun. De la an la an sunt îmbunătățiri mari, atât la sistemul de operare, la interfață, la aplicații, dar și la partea de hardware, dotări, design.

După părerea mea Lumia 930 este un pic gros comparat cu alte vârfuri de gamă sau terminale cu display de 5 inch. Cred că este mai gros decât iPhone, care devenise foarte gros datorită tendinței de a îngrămădi multe componente, dar cu un ecran mic (4″). Ei bine, acest model reușește să fie gros cu un display mare, de 5 inch.

Lumia 930 - grosime
Lumia 930 – grosime

Exact cum am zis, design-ul general este bun, terminalul este foarte solid construit, nu alunecă din mână, iar spatele este foarte colorat, în maniera terminalelor Nokia. Am prins varianta portocalie. Faza este că arată ca un terminal business, dar când îl ții în mână parcă ai o jucărie, numai senzație de seriozitate nu îți dă. Probabil cel negru este mai “business”.

Dotările tehnice sunt foarte bune, are Snapdragon 800, quad-core la 2,2 GHz, 2GB de RAM, memorie internă 32GB, camera foto de 20 de megapixeli cu tehnologie Pureview. Este la nivel cu Galaxy S5, HTC One M8 și după părerea mea peste iPhone 5S. Mai vedem ce se întâmplă cu iPhone 6 în toamnă. Camera foto este peste competiție, peste S5, peste Xperia Z1 compact, peste tot ceea ce am văzut anul acesta. Cu adevărat bună, deși are aberațiile ei cromatice, dar are și fotografii la nivel cu cele realizate cu aparatul foto mirrorless. Și filmarea este foarte bună calitativ, dar mai puțin stabilă.

Windows Phone a evoluat. Lumia 930 vine cu Windows Phone 8.1 care are o serie de îmbunătățiri din start față de versiunea 8. De asemenea, Lumia Cyan este o actualizare care aduce și ea multe noutăți. Deși nu-mi place interfața standard, în prezent ea se poate personaliza astfel încât să arate ca un terminal smartphone modern. De asemenea, notez ca în fiecare an viteza și stabilitatea sistemului de operare. Erorile și bug-urile precum conectarea cu Gmail sunt mici accidente, dar e la fel de adevărat că nu ar trebui să se întâmple deloc așa ceva.

Menționez încă o dată ecranul foarte bun calitativ, Full HD, AMOLED de 5 inch, cu densistate de 441 ppi, unul din cele mai bune de pe piață la ora actuală, mi s-a părut foarte bine protejat față de zgârieturi, a rezistat excelent în buzunar, în utilizare de zi cu zi normală.

Autonomia a fost ok, dar este greu de judecat – nu am folosit Lumia 930 pe post de terminal principal, așa că nefiind butonat non-stop, nu pot să garantez că va rezista o zi întreagă în condiții normale de utilizare. Am citit că ar fi ok, dar deseori experiența mea personală nu coincide cu ceea ce scriu alții.

Lumia 930 accounts

Povestea cu contul Google

În 2004, atunci când Google lansa oficial Gmail, eu scriam despre asta în ZF și în același timp îmi făceam contul de mail (de la contact). Am folosit non-stop Gmail și în ciuda unor probleme minore n-am găsit niciun motiv să renunț la acest cont sau să încerc alt serviciu similar. Am acolo toată istoria e-mailurilor, toate contactele, plus diverse alte arhive. Unele le-am mai pierdut, altele le-am încurcat, dar datele de acolo le consider foarte importante. Ca să folosesc un smartphone pe post de terminal principal am nevoie de contactele și e-mailul Google. Iar cu Lumia 930 am avut mai multe probleme.

În primul moment când am deschis terminalul, l-am trecut pe limba engleză și localizare în UK. Nu-mi plac aplicațiile și serviciile traduse în română și mi se pare că se vehiculează multe inepții acolo de la simplul “Copiază și Lipește” pînă la setările avansate. Cont localizat în UK era necesar pentru a avea acces la unele aplicații din Store, altă chestie inteligentă pe care nu am putut s-o sufăr niciodată. Bun, acestea fiind zise, am adăugat contul de Microsoft, care a mers perfect din prima. Apoi am pus Facebook, Twitter și Gmail. Facebook mi-a trimis SMS și n-am continuat instalarea. La Twitter faza cu autentificare “second step” este mai faină, am făcut-o. Rezultat? Sync is “not up to date”. Hmm, trec mai departe. Cum vedeți în film, nu poți adăuga contul Google, nu merge ceva acolo. Hmm iar. Urmarea? Fac mișto de ei în gândul meu (știți paradoxul lui Murphy cu Microsoft? “E nevoie de o grămadă de genii pentru a încerca să facă un produs simplu”). Caut despre sincronizare, nu găsesc nimic relevant. Am eroarea precisă, caut după ea – este o eroare care apare și în Windows și în Windows Phone cu 1000 de explicații posibile. Mersi.
Scriu pe Facebook despre asta și primesc primul sfat valabil, de la Erwin (mersi!).
“Trebuie să ai data, ora și poziția pe glob corectă”. Bun. Zis și făcut.
Reset, trecut pe engleză, bag ora, data, locația România. Bag contul de Microsoft – merge, bag Twitter, merge ca uns din prima. Caut să bag Google, aceeași eroare din clipul de mai jos. Hmm. Să căutăm. Trebuie sincronizat ca “Exchange” scria undeva… Fac toate setările, dau sign-in, zice: Sorry, this account is already… Da, am contul de Microsoft tot cu același e-mail. Ghinion, nu îl poate sincroniza ca Echange dacă era deja instalat ca cont Microsoft. Bun. Al doilea Reset. Trec și pe limba română să fiu sigur. Merge Twitter, sar peste Microsoft și introduc datele la Exchange pentru Google. Password Error. Caut 3 ore, după 100 de spam-site-uri irelevante găsesc. Dacă ai autentificare second step la Gmail, atunci trebuie generată parolă pentru Windows Phone. Bun. O generez automat, are 16 caractere. O introduc, nu merge. Șterg, generez alta, nu merge. Caut iar trei ore – Lumia recunoaște parole de maxim 15 caractere la Sync. Nu știu dacă este o informație reală sau nu. Dar altfel nu a mers și pare singura informație reală.
Am scos temporar autentificarea în doi pași – atunci merge sincronizarea cu Lumia. Dar consider că nu pot lăsa contul de Google neprotejat, a doua zi am reintrodus-o, moment în care se desincronizează Lumia și nu mai primește acces la cont. Am un talent la astfel de experiențe neplăcute. Asta nu-i afectează pe cei care au contacte și e-mail Microsoft și este doar o problemă pentru unii utilizatori. Dar cât a fost de frustrantă!
Contactele se pot sincroniza relativ ușor – le treci în Outlook sau le exporți și așa mai departe. Dar accesul la email nu se poate face, nu există decât aplicații fantomă, nu una oficială. Iar eu nu mai “testez” astfel de aplicații după ce mi-au fost copiate contactele și utilizate pentru spam. Poți folosi gmail în browser, dar e la fel de frustrant.

OI000049-020

Concluzii

Nokia Lumia 930 este un smartphone de top, foarte bun, performant, nu tocmai scump. Micile mele frustrări n-ar trebui să vă influențeze decizia de cumpărare, dacă vă face cu ochiul este chiar un model reușit. Eu aștept acum iPhone-ul cu ecran mare, poate cine-știe, trec înapoi la iOS. Pînă atunci consider că Android oferă cea mai mare flexibilitate și n-am avut niciodată atâtea probleme cu el. Dar e drept că are și el problemele lui, mai ales pe partea de securitate.

Galerie foto


Poze făcute cu Nokia Lumia 930

Video – sincronizare cu Google