Nokia N8 este cu siguranță cel mai bun smartphone Nokia pe care l-am testat în ultima perioadă. Se mișcă repede, este ușor, are ecran bun, accelerator grafic și cea mai bună cameră foto disponibilă într-un telefon. M-a surprins faptul că bateria este prinsă în șuruburi, m-a deranjat faptul că accesul la Ovi Store este limitat pe țări, dar m-a și bucurat per-total experiența cu telefonul. Când am scris primul preview Nokia N8, multă lume s-a mirat că am scris puțin și am dat puține detalii – abia venise de o oră sau două. Acum l-am testat în detaliu și pot să spun că este o contra-ofertă foarte bună la terminalele Android sau iPhone. Oferă exact aceeași experiență pentru cei care s-au obișnuit deja cu Symbian. Plus că noua platformă software s-a îmbunătățit.

Nokia N8

Design-ul nu este cel mai important beneficiu, dar nici nu este un obstacol. Telefonul arată bine, normal pentru un terminal touchscreen, iar finisajele sunt peste medie, ca întotdeauna la Nokia. Terminalul este însă gros, dublu față de iPhone 4 și mult mai gros decât Galaxy S. Probabil dotările tehnice care includ acceleratorul grafic sunt de vină pentru această problemă. Butoanele de pe laterală sunt ok, butoane de volum, camera foto și mufele de acces la SIM, card de memorie, HDMI. Mufa de încărcător este pe standardul ultrasubțire al Nokia, nu respectă directiva europeană cu mini USB.
(P) Nokia N8 nu mai e la ofertă, dar găsiți un preț bun pentru Nokia Lumia 800.

ads

Una peste alta, Nokia N8 arată bine, poate fi scos pe masă la orice restaurant de fițe 🙂

Nokia N8 hardware

Cred că Nokia N8 este cel mai dotat telefon high-end al momentului pentru că el combină de fapt mai multe tehnologii care sunt prezente în unele telefoane mobile concurente, dar niciunul nu le avea pînă acum pe toate la un loc.
Ecranul este AMOLED, de aceea arată foarte bine și se vede bine chiar la rezoluția 360×640 pixeli. Chiar dacă nu este retina display și nici Super AMOLED, diferența este minoră. Părerea mea. Diagonala de 3,5 inchi pare deja mică pentru un supertelefon, da, chiar și la iPhone 4 tot mic mi se pare. Deja e vremea pentru 4 inchi, merge 3,7 – 3,8, pare ok. Vorbesc de experiența online, de video și jocuri video.

Ecranul are senzor de proximitate, se închide singur când îl duci la ureche, pentru a prelungi viața bateriei. Are tehnologie HSPA de 10Mbps download, 2Mbps upload, depinde de rețea, pe unele va merge foarte bine. Telefonul are WiFi, Bluetooth, HDMI. Deși este un telefon super-multimedia, Nokia N8 nu are DLNA – tehnologia wireless care ar permite unui clip (eventual filmat cu camera lui) să ruleze pe un televizor compatibil fără fire. Un soi de streaming prin WiFi, noua generație LG, Sony sau Samsung au această tehnologie.

Ecranul N8 în lumină directă
Ecranul N8 în lumină directă

Procesorul ARM Cortex 11 la 680 MHz este probabil singurul punct slab al telefonului. Nu am avut experiențe negative, nici cu aplicații, nici cu jocuri – dar nici nu are scroll-ul rapid de la iPhone – nici măcar nu este rapid ca Windows Phone 7. Deci se simte.
Telefonul este singurul cu accelerator grafic, Broadcom GPU, un accelrator grafic făcut în 2007.

Trebuie notat și Bluetooth 3.0, precum și cardul de memorie intern de 16GB.

Nokia N8 software

Cred că la partea de software pot să spun sincer că nu deosebesc nimic concret în utilizarea directă comparat cu N7 Mini să zic. Ba chiar aș zice că a mers un pic mai repede Symbian 3, dar poate fi chestie de hardware. Nefiind un maniac al platformelor mobile, pot să spun că mă simt la fel pe Android, iOS, Symbian 3 sau Web OS. Mă simt mai aiurea pe Blackberry OS 5, pare mai aproape de Linux, cu o interfață greoaie, dar nu asta e esențial.
Am conectat telefonul la PC fără probleme spre deosebire de alte două telefoane smartphone avansate care n-au vrut să meargă decât după mari insistențe.

Nokia N8, camera foto

Camera foto este cea mai bună din industrie. Pot să o compar liniștit cu cea de la Sony Ericsson Satio, tot de 12 megapixeli. Dar soft-ul inclus și optica diferită fac diferența – net favorabilă Nokia N8. Chiar și pe întuneric se văd detaliile perfect. Bliț-ul chiar te ajută, detaliile chiar se văd corect, nu pixelat, nu negru.
Camera video este de nivelul Iphone 4 / Galaxy S, cred că 720p este un standard suficient pentru orice amator sau pasionat de video care nu produce filme comerciale sau clipuri pentru reclame, pe bani.
Am făcut poze pe ploaie, fără lumină, care ar fi ieșit prost și pe camera digitală compactă, dar cu N8 au ieșit foarte bine.

Nokia N8, browser

Ca de obicei browserul Nokia face redundantă instalarea unui Opera, personal mi-e de ajuns și nu am avut nicio problemă la redarea siteu-urilor sau a aplicațiilor online. M-am jucat pe blogurile favorite, pe site-uri, am scris, am intrat prin magazine online și așa mai departe. Totul a mers rapid, fără neplăceri.

Serviciile Ovi sunt un bonus pentru toți utilizatorii terminalelor. Soluțiile pentru Facebook, Twitter și altele sunt deja instalate.

Nokia N8, jocuri

De data asta nu prea erau jocuri instalate pe telefon, am pus NFS Shift și Angry Birds. O experiență plăcută, distractivă. De fapt jocurile cu mașini cred că rămân printre cele mai căutate la nivel mondial, deși astăzi cam poți să faci drive-testuri cu mașinile favorite. Dar nu prea poți să le bușești la nesfârșit.
Angry Birds este un joc similar celor care le jucam acum 12-13 ani pe PC-urile 386 și 486, ulterior genul se mutase în jocuri Flash în browser, acum vine pe telefon. Acum tragi cu praștia, înainte trebuia să tragi cu arcul în browser, la început era un maimuțoi care arunca cu o cărămidă parcă. Dacă nimerești unghiul corect și viteza corectă, poate dărâmi obstacolul. Inginerie…

Ce aș mai comenta… Prinderea bateriei cu șuruburi e o prostie. Se blochează, butonul de shut-down nu merge, nu poți scoate bateria decât cu șurubelnița. Nasol! Frustrare…
Bateria este de 1200 mAh, cred că în situația de față ai nevoie de multe optimizări să treci ziua. Totuși, folosit pe net și moderat la apeluri, a trecut cu bine 12 ore de utilizare. Nu am stat însă non-stop pe el să-l butonez.

Concluzie – este un super-telefon, este mult peste alte modele Nokia și la nivelul unor smartphone-uri mult mai mediatizate – iPhone 4 sau Samsung Galaxy S. Practic decizia de achizite este o chestie de gust, pasiune pentru multimedia și resurse financiare. Dacă nu vreți să treceți pe Android și iOS vi se pare prea închis (cum consider și eu), atunci Symbian 3 și N8 reprezintă o alegere logică.
Abia aștept Nokia E7!

Nokia N8
Nokia N8