Samsung Galaxy Note 10+ este flagship-ul de anul ăsta, chiar dacă sud-coreenii vor relansa și vor promova intens noul Galaxy Fold. Are foarte multe atuuri și puncte forte, la unele capitole este peste Galaxy S10+. Pe de altă parte sunt și unele lucruri care lipsesc, ceea ce înseamnă că au decis să riște pentru a încorpora tehnologii noi.

Dă nota ta: [ratemypost]



Dați un play la video, vă aștept pe Youtube să povestim despre telefoane.

Am testat Samsung Galaxy Note 10 Plus în cadrul programului Orange Smartphone Tester. Oferta pentru acest model o puteți găsi pe site-ul operatorului.

Pro și contra Galaxy Note 10 Plus

Avantaje:

  • procesor puternic și performanțe maxime;
  • camere foto excelente;
  • baterie mare cu autonomie bună și încărcare rapidă;
  • S-Pen și funcțiile sale unice;
  • ecran de calitate excelentă și senzor de amprentă în display;
  • design slim, este cât Note 9 , dar mai ușor și mai subțire;

Dezavantaje:

  • prețul rămâne mare;
  • nu are senzor de puls pe spate;
  • nu are mufă 3.5 mm jack;

Detalii tehnice

Ecran: 6.8-inch Quad HD+, Dynamic AMOLED Infinity-O Display, 3040×1440 (498ppi), HDR10+
Procesor: Exynos 9825 – Procesor Octa-Core 7nm 64-bit (2x 2.7 GHz M4 + 2×2.4 GHz Cortex-A75+ 4×1.9 GHz Cortex-A55)
GPU: ARM Mali -G76 MP12
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 256 GB
MicroSD: Da
Camera foto: ultra Wide: 16MP F2.2 (123°) + wide-angle: 12MP 2PD AF F1.5/F2.4 OIS (77°) + telephoto: 12MP F2.1 OIS (45°) + DepthVision Camera: VGA
Camera selfie: 10MP 2PD AF F2.2 (80°)
Baterie: 4.300 mAh
Dimensiuni: 77.2 x 162.3 x 7.9mm
Greutate: 196 gr
Preț: 1.100 euro

Experiența cu Note 10+

Eu sunt utilizator de Note 9 de fix un an de zile, l-am primit chiar după lansarea de anul trecut. Astfel vă pot spune că Note 10+ este suficient de bun să merite actualizarea. Da, lipsește mufa de căști, însă eu deja folosesc unele cu Bluetooth și m-am obișnuit. Lipsește acel senzor de puls de pe spate, dar pe de altă parte nu era nici foarte utilizat. În rest, sunt actualizări hardware la toate nivelurile și îmbunătățiri pentru S-Pen.

Da, este un smartphone foarte scump. Multe se pot face cu 1.100 de euro, puteți merge în vacanță, puteți lua mobilă pentru acasă, puteți face alte lucruri. Însă Note 10+ este un dispozitiv unic, actualizat tehnologic și performant, iar cine vrea cel mai tare smartphone, poate alege liniștit un Note 10+. Da, există OnePlus, există Huawei, Xiaomi și există iPhone, dar fiecare cu plusurile și minusurile sale. Iar în rest niciun competitor nu se ridică la nivelul maxim.

Procesorul nou, Exynos 9825, este un model realizat pe 7 nanometri folosind noua tehnică EUV (extreme ultraviolet litography), o tehnologie mai nouă și mai puternică, pe care și Apple o va folosi la următoarea generație de iPhone, posibil să vedem și un nou procesor Huawei Kirin cu această tehnologie în toamna asta. Promite același lucru: putere de procesare mai mare, viteze mai mari, consum de energie redus, dimensiuni reduse. În rest nu sunt mari diferențe față de Exynos 9820, are același GPU ARM Mali G76 MP12, are procesor neural (NPU) pentru Inteligența Artificială, suportă video 8K și altele asemenea. De asemenea, rămâne surprinzător pe arhitectura ARM Cortex-A75 și Cortex-A55, față de rivalii care folosesc Cortex-A76.

Exynos 9825 are tot două nuclee custom, realizate de Samsung, cu numele de cod Mongoose M4, care se duc la 2.73 GHz, apoi două nuclee ARM Cortex-A75 la 2.4 GHz și alte patru nuclee ARM Cortex-A55 la 1.95 GHz. Nu sunt foarte mari diferențe de scor în teste, dar cifrele sunt peste S10+.

Camerele foto sunt actualizate, cea frontală a trecut la 10 megapixeli. Mă așteptam aici să fie cea duală de pe S10+, dar la acest model au lăsat doar una singură. Este bună și are multe funcții aduse de pe camera aflată pe spate. Avem în partea aia trei camere noi, una normală, una ultra-wide și una cu zoom 2x. Este timpul pentru Samsung să meargă mai departe cu camera de zoom, măcar să egaleze rivalii, dacă nu să-i depășească. Oricum, telefonul rămâne principala cameră foto de vacanță. Pentru că e mereu cu tine, pentru că e ușor, pentru că o cameră e greu de luat și îți dă multe bătăi de cap (transport, încărcare, se poate pierde, se poate lovi). Camerele sunt foarte bune și au acum soft pentru video optimizat foarte mult. Pe partea de video consider că Note 10 Plus este terminalul anului.

Bateria de 4.300 mAh este foarte bună. Aș fi preferat și eu, ca toată lumea, să aibă 4.500 ca la A70. Dar cred că ar fi ocupat prea mult loc, iar telefonul ar fi devenit gros și greu, iar Samsung a evitat mereu acest lucru. Note 10 este și un smartphone slim, nu doar un model cu ecran mare. Bateria se încarcă rapid cu încărcătorul de 25W din cutie. Într-o oră a trecut de la 26% la 96%, iar de la 0% la 100% a durat doar o oră și 11 minute fix. Samsung va lansa un încărcător de 45W pentru acest model care va încărca și mai rapid bateria. Ca utilizare, în teste cu ecran aprins ține peste 16 ore. Adică aproape dublu dacă nu folosiți mereu ecranul.

Am testat și noile funcții precum Live focus video (face acel blur pe fundal și la filmare, nu doar la poze), dar și filmarea cu zoom pentru sunet, care utilizează un nou microfon ascuns pe spate pentru a surprinde sunete la distanță. Puteți vedea în clipul video aceste teste.

Performanțe hardware

Am pus la test Samsung Galaxy Note 10+ folosind multe ditre aplicațiile disponibile în Google Play. Este un smartphone aflat în top 5 de anul acesta pînă la ora actuală. Este adevărat, s-a lansat noul Qualcomm Snapdragon 855 Plus, care are scoruri mai mari. De asemenea, unele telefoane sunt modificate astfel încât să obțină scoruri mai mari (Xiaomi, OnePlus sunt celebre pentru asta). În experiența normală nu observi o diferență la puterea de procesare, dar scorurile în teste sunt mai mari.

Scorurile Note 10+ sunt mari comparat cu celelalte telefoane Android, dar sunt comparabile cu cele ale iPhone de anul trecut. Cred că terminalele Apple de anul acesta vor sparge iar bariera de performanță. Iar asta spune multe, mai ales că Samsung a lansat un nou procesor special pentru Note. Da, au trecut pe 7 nanometri și au făcut primul lor procesor folosind tehnologia EUV (extreme ultraviolet litography). Dar performanțele sunt doar cu puțin peste Galaxy S10+, nu cum ne-am fi dorit, să fie mult peste concurență. Samsung își lasă astfel mai multe atuuri pentru următorul Galaxy S11 care să fie mai puternic și mai bine dotat.

Camerele foto/video

Samsung a optimizat camerele foto Note 10, dar în același timp a îmbunătățit funcțiile și a adăugat camera 3D care optimizează imaginile. Poate că nu este locul 1 la fotografie, dar cred că la video merită să fie prezentat drept cel mai bun smartphone la ora actuală. Cei la DXOMark au pus Note 10 Plus pe primul loc la camere foto cu 113 puncte și peste Huawei P30 Pro. Dar adevărul este că Samsung pierde la categoria zoom optic. Note are zoom doar de 2x și ar fi putut face mai mult printr-o lentilă mai diferită sau alt dispozitiv optic. Sper că Samsung ia în serios zoom-ul și va avea măcar anul viitor camere cu zoom optic mai bun.

Fotografiile realizate sunt de o calitate foarte bună și foarte rar se întâmplă să aibă vreo problemă la focus sau pixelare. Dar camera principală are un senzor de 12 megapixeli, în timp ce rivalii au trecut la 40 sau 48 de megapixeli. Senzorul principal este mic, de doar 1/2.55 inch, iar rivalii au de 1/1.7 inch sau noul senzor de 1/2 inch. Deci Note 10 rămâne cu un senzor mic și limitat. Camera de zoom este bună, se vede clar fiecare detaliu, dar este tot de 12 megapixeli. Camera ultra-wide este de 16 megapixeli, îmi place foarte tare și o consider foarte utilă. Cele mai multe poze le-am făcut cu ultra-wide.

Camera ToF 3D este folosită pentru a obține mai multe detalii de la scena pozată, astfel ca focusul să fie corect. Este chiar utilă în foarte multe situații. Vestea bună este că au o stabilizare foarte bună pentru filmare, fimează 4K la 60 fps, filmează Full HD la 60 sau chiar 240 fps, dar și super-slow motion la 960 fps (720p). Camera are stabilizare electronică și optică și de aceea stă cel mai bine pe filmare dintre toate telefoanele testate de mine.

Camera de selfie este ok, un senzor de 10 megapixeli, cu pixeli mari de 1.22 nanometri, lentilă de 26 mm, f/2.2. Este de calitate bună și știe să filmeze 4K la 30 fps.
Am pus mai jos câteva fotografii realizate (micșorate). Dacă vreți să vedeți originalele îmi puteți scrie, le mai păstrez o vreme.

Noi funcții S-Pen

Noile funcții S-Pen au fost explicate de la lansarea oficială. Mă bucur că au păstrat ideea de telecomandă pentru fotografii, este o funcție chiar utilă. Acum poți folosi pentru a prezenta galeria foto pe un televizor, iar cu S-Pen derulezi prin poze. De asemenea, este telecomandă și pentru muzica digitală de pe telefon. Evident, puteți scrie și desena cu S-Pen ca și pînă acuma.

Diferența față de anul trecut stă în Air Gestures. Acum nu mai trebuie să atingi cu stylusul pe touchscreen pentru a recunoaște mișcările. De asemenea, are integrați senzori care analizează mișcările pe șase axe pentru a detecta exact ce vreți să facți cu S-Pen.

Recunoaște scrisul de mână și puteți transfera notițele luate cu S-Pen direct într-un Word care reunoaște automat textul redat. Deși nu sunt sigur că ar recunoaște scrisul meu de mână de doctor.

Noul S-Pen are baterie integrată și la un moment dat se va termina, atunci trebuie doar băgat la loc în lăcaș și se încarcă de la telefon. Mai adaug o funcție nouă, pe Screen Recorder pentru jocurile video puteți acum să faceți notițe cu S-Pen și sunt înregistrate peste video, o funcție utilă pentru vloggeri.

Despre noul DEX

Am testat și noul DEX, care nu mai necesită vreun suport sau cablu special, ci doar telefonul conectat la computer cu Windows. Există o aplicație Samsung care trebuie descărcartă și instalată, iar apoi aveți acces la fișierele de pe telefon și la un mediu desktop alternativ în care puteți lucra. Interfața seamănă cu design-ul de la modelele anterioare DEX, dar seamănă oarecum și cu Windows. Setările sunt simple și ușor de înțeles. Ai acces la majoritatea aplicațiilor de pe telefon, browserul Samsung, aplicații Office și multe altele. Pentru cei care au documente și fișiere de la birou direct pe telefon cred că este o soluție interesantă.

Huse pentru Note 10+

Ca de obicei în cazul unui astfel de telefon vă recomand să folosiți huse și folii de protecție. Dacă aveți ocazia să luați telefonul de la Orange, puteți apela la asigurarea oferită de ei, care vă scapă de multe bătăi de cap. Dar puteți proteja telefonul și cu ajutorul unor huse foarte interesante. Am prezentat o parte dintre huse direct în clipul video de mai sus, dar nu pe toate. Mai jos găsiți o mulțime de huse interesante, vă recomand să le luați de la MobileDirect.

Concluzii

Samsung Galaxy Note 10 Plus este terminalul anului pentru fanii companiei sud-coreene și unul dintre cele mai bune telefoane disponibile pe piață la ora actuală. Procesorul nou și camerele foto actualizate plasează telefonul deasupra modelului Galaxy S10+ și bate de asemenea principalii rivali la mai multe capitole. De notat și combinația dintre ecranul foarte mare cu margini subțiri și o baterie cu capacitate mai mare, încărcare rapidă și tot ce ai nevoie pentru o utilizare de zi cu zi. Dacă punem în balanță și S-Pen, pentru creatorii digitali, suita de editare video cu multe opțiuni, noul DEX pentru a lucra la fel ca pe un computer, putem spune că avem terminalul anului 2019. Da, există și mici lipsuri, mufa de căști, senzorul de puls. Dar în rest toate capitolele sunt actualizate. Telefonul este scump, dar avansul tehnologic chiar justifică acest cost suplimentar. Iar românii sunt maeștri în obținerea de finanțe, ba vânzând telefoanele mai vechi, ba folosind promoțiile operatorilor, sisteme de rate și credite și așa mai departe.

Galerie foto