Am avut ocazia să testez Olympus Pen Lite E-PL5, unul din noile aparate foto compacte-sistem (Micro Four Thirds, lentile inter-schimbabile) abia lansate de compania japoneză în România. Întâi de toate am fost impresionat de design-ul retro, apoi de obiectivele disponibile (am testat 9-18mm, 12 mm, 45 mm și 60 mm). În fine, la final urmărind pozele realizate am rămas plăcut impresionat de calitatea imaginilor. Ok, este o cameră foto scumpă, dar este pentru cei care vor calitate folosind aparat ușor și comod. 

Olympus Pen Lite E-PL5
Olympus Pen Lite E-PL5

Olympus Pen Lite

Olympus a reușit să dea lovitura cu OM-D, o cameră foto perfectă despre care o să vă scriu și eu. Dar ei s-au gândit că pînă și aia este cam mare pentru gustul celor care vor să facă fotografii profesioniste, dar nu cu un aparat mare și greu. Pen Lite și Pen Mini sunt noua generație de camere Micro Four Thirds și au fost lăudate de fotografi profesioniști, așa că nu văd de ce m-aș feri eu să le laud. Pen Lite, zis și Olympus E-PL5, oferă același senzor extraordinar, de 16,1 megapixeli, dar și procesorul de imagine avansat TruePic VI. Camera foto include un display touchscreen cu diagonala de 3 inchi, care permite atât focus și declanșare de pe ecran, cât și obținerea unui live-preview al imaginii cu posibilitatea de a modifica setările pentru a face imaginea perfectă. Nu are viewfinder spre deosebire de OM-D, dar pînă la urmă noua generație de utilizatori nici nu mai folosește, preferând vizualizarea pe ecran. Alt bonus important este că ecranul este mobil, fapt care permite o mulțime de moduri creative pentru fotografiere.

Olympus Pen Lite - ecran rotativ
Olympus Pen Lite – ecran rotativ

Ecranul se poate da peste cap, ca să faci autoportret cât mai ușor. În diverse poziții poți face fotografii cu mâinile sus, când ești la concert sau în mulțime, sau de jos, când vrei să surprinzi imagini creative. Sau, dece nu, după colț, dacă e un miting sau altceva.

Pe lângă design-ul execelent, dotările tehnice avansate și ecranul rotativ am apreciat posibilitatea de a folosi diverse obiective. Da, este ideea care va schimba industria foto pentru totdeauna. Ok, faci asta cu un DSLR, dar câți oameni vor să care câteva kilograme în plus în spate? Există entuziaști, există profesioniști, dar marea masă de utilizatori vor să facă fotografii excelente (vezi popularitatea Instagram sau 500px.com) cu minimum de efort și cu cel mai mic aparat.

Și rezultatele lui Pen Lite sunt… spectaculoase:

Olympus Pen Lite - macro
Olympus Pen Lite – macro

E drept că și obiectivul macro (60 mm) a ajutat la faza asta, dar sincer, nu sunt multe camere foto capabile să scoată o calitate similară. Nici cu DSLR-ul nu e ușor de făcut, mai ales că era o lumină chioară când am fotografiat. Detaliile din imaginea neprelucrată sunt foarte bune, se văd detalii la nivel de fir de păr… Și nici nu e cea mai bună poză făcută. Iar situația se repetă la portret, dar și la arhitectură. Cred că au o optică specială pentru că aparent obiectivele sunt mici, nici nu știu pe unde intră atâta lumina. Sincer, e un alt avantaj, aparatul cu toate obiectivele pe care le vrei are doar câteva sute de grame în geantă. Nici nu-l simți în comparație cu orice DSLR. Iar la DSLR ca să plimbi 2-3 obiective, deja ai nevoie de rucsac 🙂

Olympus Pen Lite E-PL5 mai are și alte avantaje. Unul ar fi autofocusul rapid întâlnit și la OM-D, apoi tehnologia de stabilizare încorporată în body, precum și filtrele artistice pentru fotografie, care au fost și ele îmbunătățite la noua serie. Trage cu opt cadre pe secundă, are sensibilitate ISO de 25.600 și poate să filmeze Full HD. Îmi pare rău că nu am păstrat filmele făcute să vă arăt ca sample. Poate cu altă ocazie mă revanșez.

Îmi place că are toate butoanele la îndemână, ca orice cameră foto care se respectă, plus buton de filmare dedicat. Meniul interior este ușor de folosit și intuitiv, iar dacă nu vrei să te complici, modul Auto te scoate din orice belea.

Conectivitate WiFi

Olympus Pen Lite este compatibil cu cardul WiFi Toshiba FlashAir, înțeleg că unele modele se vând la pachet cu acest card. Este un SDHC, unele de 8GB, altele de 6Gb, care se pot conecta la Internet prin WiFi, fără să mai instalezi alte drivere sau softuri, pentru transferul rapid al imaginilor de pe cameră. Să fim înțeleși, nu se conectează la Internet pentru transfer, ci creează el o conexiune WiFi la care te poți lega cu alte dispozitive pentru transferul fișierelor.

Concluzii

Mi-a plăcut camera foto și aduce tehnologie avansată într-un body extrem de compact. Schimbarea obiectivelor este un mare avantaj, iar calitatea imaginii foarte-foarte bună. Sigur, nu uit că este o cameră destul de scumpă. Atuurile sunt design-ul retro, finisajele premium, calitatea imaginilor și obiectivele pe care le poți schimba. La capitolul dezavantaje, nu știu ce să zic, poate doar prețul.

Galerie foto