Am avut în vacanță o cameră foto excelentă, Olympus Stylus Tough TG-830, un aparat rezistent, subacvatic și care nu face niciun compromis în privința calității imaginilor. Dincolo de specificații mi-a plăcut tare mult să am cu mine un gadget care nu trebuie tot timpul ferit de apă, de nisip, nici măcar de cădere, ușor de luat la drum și de folosit, totdeauna la îndemână și care face fotografii cu adevărat bune. Chiar mi se pare un produs care merită promovat. Și nici nu costă foarte muta dacă ne gândim la multe alte gadgeturi mult mai sensibile.

Olympus Tough TG-830
Olympus Tough TG-830

Pro și contra Tough TG-830

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul și realizarea, finisajele și faptul că rezistă într-adevăr sub apă, în nisip sau la lovituri, nu este doar marketing;
– calitatea imaginilor realizate și, culmea, filmările excelente realizate, inclusiv sub apă;
– autonomia foarte mare oferită pentru o cameră compactă;
– dispune de zoom optic chiar dacă letila pare fixă;
– are multe moduri de lucru subacvatice și multe efecte foto deja integrate;
– are un meniu destul de ușor de înțeles și utilizat (în engleză);

Rămâne de discutat:
– prețul ar putea fi considerat mare (1.300 lei), dar la ce oferă eu o recomand;

Primele impresii

Am testat pînă acum o mulțime de camere foto și gadgeturi rezistente, dar foarte puține s-au ridicat la înălțimea așteptărilor. Camera subacvatică Panasonic a rămas fără vopsea după ce a intrat în mare. Galaxy Xcover 2 a sucombat în piscină. Știu, sunt un tip norocos 🙂 Ei bine, camera foto Tough nu numai că a rezistat și în mare și în piscină și a căzut cu talent fix pe gresie, dar a scos și fotografii cu adevărat bune. Și sub apă și pe uscat. Și țineți cont că nu sunt eu vreun talent la fotografie, un fotograf profesionist ar putea face poze impecabile cu așa ceva.

Mi-a plăcut că este realizată cu atenție la detalii, nu doar aruncate acolo diverse chestii care să arate impresionant și atât. Camera arată bine (are și versiuni pe albastru sau roșu), mie mi-a plăcut mult gri metalizat pentru că nu iese în evidență foarte tare și combinația de gri cu negru arată excelent.

În sfârșit am găsit o cameră foto care are banda cureaua de mână destul de sigură pentru a sta cu tine când înoți. Pînă acum am stat mereu cu frică în apă, dar de data asta e perfect realizată, probabil poți folosi cureaua și pentru a tracta mașina la nevoie…

Mi-a plăcut de asemenea faptul că este o cameră foarte ușoară și destul de compactă în comparație cu alte gadgeturi “rezistente”. Olympus TG-830 continuă o serie foarte lungă de aparate foto rezistente realizate de japonezi. Dacă nu mă înșel fac aparate foto subacvatice din 2006, înainte probabil le făceau cu carcasă specială pentru fotografii sub apă. Oricum se văd înbunătățirile. Toate mecanismele de închidere (slotul de card / baterie sau cel pentru mufe) au două sisteme de închidere pentru a preveni intrarea apei. De asemenea, este de notat faptul că poți încărca camera cu un alimentator direct la priză. Nu mai trebuie să scoți bateria de fiecare dată, chestie enervantă la multe aparate foto.

Camera pornește în doar 1,5 secunde și autofocusul este foarte rapid, deci este mereu gata de lucru.

Olympus Tough TG-830
Olympus Tough TG-830

Tehnologie foto

Olympus Tough TG-830 are un senzor de imagine CMOS BSI (back-side illuminated) de 16 megapixeli – te ajută mult dacă lumina este slabă, inclusiv sub apă. Și este un senzor rapid, cu autofocus rapid, fără a genera prea mult zgomot de imagine. De altfel procesorul de imagine (TruePic VI) este împrumutat de la camerele foto DSLR realizate de compania japoneză. Obiectivul este de 5.0 – 25.0mm (28 – 140mm), are zoom optic 5x și o deschidere f3.9/f5.9. Poate face macro de la 3 centimetri și poate fotografia

Camera permite realizarea a 200 de fotografii la rezoluție maximă cu 2,5 cadre pe secundă. Poate face fotografii mai rapid, scăzând rezoluția imaginii. La 20 de cadre pe secundă ajunge la 3 megapixeli. Stabilizarea imaginii este duală – optică integrată și digitală. Include un mod HDR foarte interesant.

Display-ul este un LCD de 3 inch foarte ok și bine protejat.

Camera foto are o mulțime de moduri de lucru și efecte speciale. Pe lângă scenele clasice (Portret, Peisaj, Acțiune etc) camera are moduri pentru fotografia subacvatică. Mi se pare foarte ok pentru cei care iau aparatul prima oară în vacanță. Doar vrei să iasă bine pozele sub apă… Rezistă pînă la 10 metri sub apă și nu contează cât timp stai. Are chiar și un mod macro subacvatic pentru scoici, stele sau arici de mare și altele asemenea.

Include și modul foarte la modă acum de Panoramă prin lipirea mai multor imagini – și chiar funcționează ok. Pe lângă toate acestea are 11 efecte de fotografie, precum Fish Eye, desene animate, Miniatură și altele, care vă permit realizarea de fotografii creative și imagini perfecte pentru Instagram sau rețele sociale. Pozele cu ton “dramatic” sunt excelente, la mare modă acum.

Filmează Full HD, de asemenea și pe uscat și sub apă. Mi-a plăcut cum au ieșit filmele, cu detalii foarte bune, sonor bun, deși nu am folosit vreun microfon.

Bateria ține 300 de cadre la fotografie sau 80 de minute la filmare continuă.

Camera are un senzor GPS care permite geo-tagging pentru fiecare fotografie sau film. Am testat funcția și funcționează foarte ok. E bună în caz că ai uitat unde anume ai făcut anumite fotografii de vacanță.

Concluzii

Cel mai mult mi-a plăcut faptul că nu am stat deloc cu stres în vacanță, așa cum se întâmplă dacă ai un aparat foto scump, DSLR sau mirrorless, de care trebuie să ai mereu grijă. Mi-a plăcut că face fotografii foarte bine, nu este doar un produs rezistent. De asemenea, îți permite să faci poze în mare, în piscină și poți să o scapi liniștit în nisip. Dacă o lovești din greșeală sau o scapi pe jos, nu se va întâmpla nimic rău. Pentru asta consider că are un preț foarte bun. Și este perfectă pentru orice călătorie (inclusiv iarna, rezistă bine la frig). Prețul este 1.299 la F64.

P.S. există și o versiune mai accesibilă (TG-630).

Galerie foto