Olympus XZ-10 m-a impresionat încă de la lansarea oficială, iar odată ce am pus mâna pe el m-am convins că este un aparat compact excelent. E drept că nu este o cameră foto ieftină și că oamenii preferă la banii ăștia un aparat mai avansat, fie super-zoom, fie DSLR. Dar compacta are și ea avantajele ei și, până la umă, te interesează calitatea imaginilor și ușurința în utilizare. Sigur, ies pozele excelente cu DSLR-ul, dar am obosit să-l iau mereu după mine. Telefonul este la îndemână, dar pozele făcute cu el nu au rezoluția cea mai bună, claritatea pentru print și așa mai departe. Camera foto compactă îmbină cele două funcții – portabilitatea, calitatea imaginii, plus că are zoom optic, util în călătorie.

Olympus Stylus XZ-10
Olympus Stylus XZ-10

Pro și contra Olympus Stylus XZ-10

Mi-a plăcut foarte mult:
– calitatea imaginilor realizate;
– viteza cu care este gata de lucu și declanșează;
– design retro interesant;
– grip bun și așezarea butoanelor este bună;

Rămâne de discutat:
– prețul este relativ mare;
– fotografiile de noapte au zgomot;

Experiența generală

Nu sunt un fan al camerelor foto compacte, dar le găsesc utilitatea și am fost deseori în deplasări cu astfel de aparate. Totul este să nu le folosești pe Auto și să nu aștepți de la ele să facă imagini nemaipomenit de bune. Dar pentru a fotografia Big Ben, pentu a face poze pe străduțele din Barcelona sau pentru a surprinde centrul vechi din Praga, o cameră compactă este foarte ok. Dacă vă doriți o calitate extaordinară și portabilitate, doar un mirrorless poate face treabă mai bună, dar vorbim de un preț mai mare.

Olympus Stylus XZ-10 este construită perfect pentru cei care surprind imagini din oraș sau din natură fără pretenția de a realiza o capodoperă la fiecare declanșare. Pentru amintiri de familie, pentru deplasări de serviciu sau pentru vacanța de fiecare an. Camera foto are un senzor CMOS de 12 megapixeli și procesor de imagine avansat, True Pic VI. Obiectivul este super-luminos 1:1.8, 26mm, zoom optic de 5x care vă ajută în multe situații.

Pentru cei care se pricep la fotografie camera permite controlul manual al funcțiilor. Mi-a luat mai mult să mă prind că ecranul de pe spate este touchscreen, deși era de așteptat asta în 2013. Camera foto are un încărcător extern și se pune la încărcat aproape ca un telefon. E bine că nu mai trebuie să scoți și să bagi acumulatorul de fiecare dată. Dar pe de altă parte cardul este plasat lângă acumulator, așa că tot trebuie să folosești ușița de acces mai tot timpul. Era bine să-l aibă pe laterală sau undeva mai la îndemână.

În rest e totul perfect. Bateria a ținut mult și bine, imaginile sunt foarte bune, are filtre speciale cu care te poți distra, dar și funcții noi despre care o să scriu mai jos. Ah, mai trebuie spus că nu are WiFi încorporat și că pentru a te bucura de conectivitate ai nevoie de cardurile speciale FlashAir sau Eye-Fi. Dar se poate conecta pînă la urmă și ai aplicație de smartphone de la Olympus pentru transferul pe telefon și împărtășirea imaginilor.

Olympus Stylus XZ-10
Olympus Stylus XZ-10

Tehnologii dedicate Olympus XZ-10

Una din chestiile cele mai interesante incluse în noua cameră o reprezintă touch AF, focusul pe punctul de pe ecran unde apeși cu degetul, chestie care există la telefoane și camere foto touchscreen dar este puțin cunoscută în general. E mișto să nu faci focus pe centru, ci pe subiectul fotografiei, chiar dacă el este lateral.

Alt atuu al camerei îl reprezintă inelul de control. Utilizatorul poate seta din meniu ce funcție vrea să controleze din inel, iar apoi pot ajusta rapid setările pentru a realiza imagini mai bune.

Butonul Fn este acum pe spate, iar el poate fi de asemenea programat pentru anumite funcții, după cum vrea utilizatorul. Poți accesa funcțiile sau poți schimba rapid între buton și inel pentru a controla perfect setările de imagine.

La capitolul aplicații sunt două chestii pe care vreau să le scot în evidență. Bine, dincolo de filtrele artistice pentru imagini dedicate Instagram-ului. E vorba de noua funcție Photo Story de la Olympus. Aceasta permite capturarea unei scene din diverse unghiuri și se poate combina într-un cadru memorabil. Sunt patru teme principale – Standard, Speed, Zoom In/Out și Fun Frame).
Versiunea Standard pemite doar combinarea cadrelor într-o imagine. Speed permite fotografiere continuă și combinarea unor cadre în mișcare. Zoom In/Out combină scenele făcute cu zoom și fără. Iar ultimul adaugă și rame pe care se poate inscripționa data.

Aplicația pentru smartphone, OI.Share, permite conectarea la un smartphone Android sau iPhone, cu cardul pe care l-am menționat. Se pot trimite imaginile pe telefon și se pot trimite pe rețelele sociale utilizate. OI.Share are de asemenea alte filtre și permite editarea imaginilor.

Concluzii

Olympus Stylus XZ-10 este o cameră foto compactă cu design special și funcții avansate. Calitatea imaginilor mi s-a părut bună, sunt vreo două în galeria de mai jos. Din punctul meu de vedere este perfectă pentru călătorii. Rămâne de discutat problema prețului, dar asta cu siguranță depinde de fiecare utilizator.

Galerie foto