Am testat OnePlus 10 Pro 5G, cam ultimul flagship din 2022 pe care nu pusesem mâna. Mai sunt de venit doar telefoanele de gaming și apoi surprizele din toamnă. Modelul este bine făcut, dotat, cu preț echilibrat. Dar nu mai este cel mai bun smartphone foto și rămâne de dezbătut și testul de îndoire pe care l-a picat.

Pro și contra OnePlus 10 Pro 5G

Avantaje:

  • un ecran de calitate bună;
  • procesor de top;
  • dotări bune pe hard;
  • camere foto ok;

Dezavantaje:

  • preț destul de mare;
  • algoritmul Hasselblad este și pe Oppo Find X5 Pro;
  • cameră de 8 megapixeli;

Detalii tehnice OnePlus 10 Pro 5G

Ecran: 6.7 inch, AMOLED LTPO2, 3216×1440 px, 120Hz
Procesor: Snapdragon 8 Gen1
GPU: Adreno 730
Memorie: 8 / 12 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB
Camera: 48+50+8 megapixeli – Hasselblad Camera for Mobile Gen2
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 163,0 x 73,9 x 8,55 mm
Greutate: 200,5 g
Baterie: 5.000 mAh + 80W pe fir, 50W wireless
OS: OxygenOS 12, Android 12
Tehnologii: 5G, WiFi 6, Bluetooth 5.2, VoLTE, VoWiFi, NFC
Preț: 4.499 / 4.999 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 9 Media: 4.3]

Impresii după testare

Am testat cam toate flagship-urile de anul acesta. S22 Ultra, Xiaomi 12 Pro, iPhone 13 Pro Max. Nu mă pot hotărî nici eu care dintre ele ar fi mai bun. Au dotări similare, comparabile. Nu prea ai cum să le deosebești. Scad tot mai mult diferențele pe partea de fotografie. Niciunul nu are ceva special, unic, care să justifice achiziția. Performanțele sunt mai bune, dar nu chiar atât de bune. Autonomia scade de la an la an.

OnePlus 10 Pro arată bine, este destul de subțirel și ușurel, cât să stea bine în mână. Are șasiul din aluminiu, sticlă pe față (Gorilla Glass Victus) și sticlă pe spate (Gorilla Glass 5). Legat de testul de îndoire, cred că omul l-a forțat destul de tare. Nu pare deloc sensibil, nu pare să se îndoaie. Orice telefon poate avea un astfel de punct. Dar trebuie forțat serios să se îndoaie și metalul.

Pe de altă parte, design-ul modulului foto nu-mi place. Nici la S22 Ultra, nici la Xiaomi 12, nici la Find X5 Pro. Se pare că varianta ideală rămâne cea de la Mate 30 Pro, respectiv plasarea camerelor într-un cerc. Sau ca la Mi 11 Ultra, un modul cât tot spatele. Oricum, aranjarea simetrică e mai bună decât cea actuală. Merge și la 13 Pro Max, dar nu e varianta ideală.

Procesorul este puternic și avem ca variante 8GB RAM și 128GB stocare sau 12GB RAM și 256GB stocare. Ținând cont că nu are slot de carduri de memorie, vă recomand a doua variantă. Ecranul este foarte bun, calitativ, rezoluție mare, rată de refresh mare. Dar la camere foto iar sunt discuții. Senzorul foto principal este de 48 de megapixeli. Da, este un senzor Sony, da, este unic pentru acest model. Dar de 48 de megapixeli. Oricine se uită pe specificații va crede că e slab. Aveau măcar cel de 108, dacă nu modul de 64. Iar acum pasionații de fotografie aleg senzorii de 50 de megapixeli, mai performanți. Camera ultra-wide are de 50 de megapixeli, dar au ales un senzor foarte mic, 1/2.76 inch. Genul de cameră selfie. Iar camera de zoom optic are doar 8 megapixeli. Xiaomi 12 Pro aduce trei senzori de 50 de megapixeli. Nici acolo nu sunt toți mari, dar oricum, sunt trei. Și nu sunt module de-astea foarte mici.

Bateria este însă de 5.000 mAh și cu încărcare rapidă (80W). Are chiar și încărcare rapidă wireless (50W). De asemenea, merită notat ratingul IP68 pentru praf și apă.
În intervalul de preț dat, 4.500 – 5.000 de lei sunt multe modele interesante. Gen Google Pixel 6 Pro, Edge 30 Pro, Rog Phone 5s, Samsung Galaxy S22. E complicat să alegi care ar fi cel mai bun.

Teste benchmark

Am avut intuiția că testele ieșeau cam slabe și am căutat modul Performanță. La OnePlus este acum în zona de control a bateriei, probabil consumă mult dacă folosesc intens procesorul. Însă așa a scos scoruri de flagship. Antutu a atins aproape 997.000, un adevărat record pe anul acesta. Până acum doar realme GT2 Pro scotea ceva similar. Posibil ca telefoane de gaming (Nubia, RoG, Black Shark) să obțină scoruri mai mari. Urmează să vedem.

La Geekbench tot nu a mers ceva corect. Doar 1.250 de puncte single-core și 3.450 multi-core, se putea mai bine. Testul de stocare a mers ok, este foarte rapidă. Dar testul de autonomie nu a rulat. Au pus o limitare similară cu Samsung sau cu Oppo. Aceasta taie aplicațiile care consumă baterie, le întrerupe. Iar testul nu a putut rula până capăt. Testarea cu Youtube este irelevantă, uneori consumul este foarte redus, alteori se duce bateria rapid. O să caut un alt test.

Vedeți mai jos o parte din rezultate, vă faceți o idee.

Camere foto

Senzorii foto sunt ok, iar procesarea Hasselblad este de bună calitate. Camera ultra-wide se descurcă bine. Iar zoom-ul optic este util. Merge să faci și digital 30x, se pierd detalii, dar pozele sunt utilizabile. Nu are probleme pe lumină slabă.

Camera de pe OnePlus 10 Pro dispune de o serie de funcții posibile prin parteneriatul cu Hasselblad. De exemplu, modul Hasselblad Pro este la a doua generație și oferă RAW+. Camera ultra-wide atinge un unghi de 150°. Au realizat și un mod nou de filmare. Soluția OnePlus Billion Color permite o calibrare mai bună a nuanțelor de culori. Filmează în culori complete pe 10 biți pentru a oferi o afișare mai naturală a imaginilor. OnePlus 10 Pro face fotografii cu o creștere de 25% a acoperirii gamei de culori DCI-P3 și poate procesa de 64 de ori mai multă culoare decât predecesorul său.

Vedeți mai jos o serie de imagini realizate cu el. Chiar sunt de bună calitate.

Protecție pentru OnePlus 10 Pro 5G

Am avut cu toții una din acele zile. Știți despre ce vorbesc. Indiferent de ceea ce faci, nimic nu pare să funcționeze așa cum vrei. O clipă de neatenție va trimite smartphone-ul direct pe asfalt. Sau pe gresie. Se întâmplă chiar și la modelele care oferă un nivel decent de protecție împotriva zgârieturilor. În schimb o husă sau o folie rezistentă vă pot salva.

Românii sunt specialiști în revânzarea telefoanelor vechi. Asta pentru a compensa costul celui nou, care este la modă. Desigur, prețul de vânzare depinde foarte mult de forma în care este telefonul. Altfel nu veți obține suma dorită. De aceea, eu vă recomand să apelați la huse și carcase Oneplus din surse verificate.

Concluzii

OnePlus 10 Pro 5G are cam toate atuurile unui flagship și este ceva mai ieftin decât rivalii săi. Arată bine, are materiale premium, are ecran calitativ. Camerele foto sunt ok, au funcții unice. Bateria este mare și cu încărcare rapidă. Sunt puține lucruri care chiar i se pot reproșa. Totuși, nici nu are nimic unic. Trebuie lucrat mai mult la aceste atuuri unice care justifică achiziția unui smartphone de top. Performanța e mare, dar nu cea mai mare. Autonomia e limitată. Senzorii foto sunt unici și au funcții, dar nu sunt cei mai buni. Și așa mai departe.

Galerie foto