Am testat și OnePlus Nord CE 2 Lite 5G, un terminal bun, echilibrat, cu care te descurci. Dar este poziționat și el ceva mai scump și există competitori mai dotați, cu preț mai bun. În rest sunt foarte puține lucruri care-i pot fi reproșate. Atenție că este diferit de OnePlus Nord CE 2 5G.
Sumarul articolului:
Pro și contra OnePlus Nord CE 2 Lite 5G
Avantaje:
- telefon simplu și destul de dotat;
- autonomie mai mare;
- cameră principală ok;
- mufă de căști și microSD;
Dezavantaje:
- nu se mișcă fluent peste tot;
- la acest preț există terminale dotate mai bine;
Detalii tehnice OnePlus Nord CE 2 Lite 5G
Ecran: 6.59 inch, IPS LCD, FHD+, 120Hz
Procesor: Snapdragon 695 5G (6 nm)
GPU: Adreno 619
Memorie: 6 / 8 GB RAM
Stocare: 128 GB UFS 2.2 + microSDXC
Camera: 64 + 2 + 2 megapixeli
Selfie: 16 megapixeli
Dimensiuni: 164.3 x 75.6 x 8.5 mm
Greutate: 195 g
Baterie: 5000 mAh + 33W
OS: Android 12, OxygenOS 12.1
Tehnologii: USB Type-C 2.0, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.2, 3.5 mm jack
Preț: 1.549 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Am avut ocazia să testez primul telefon OnePlus din seria Core Edition. Anul trecut a fost practic prima lor intrare în zona de preț entry. Un telefon de bază care să aibă de toate și să fie vândut cu preț bun. Să ofere experiența OnePlus la un nivel de cost redus. Și chiar reușise.
Anul acesta a venit și varianta a doua. Însă telefonul cu toate dotările nu a mai fost chiar ieftin. La lansare a fost spre 1.900 de lei. Așa că Oneplus a revenit cu o variantă Lite a acestui terminal. Relativ similară, dar totuși poziționată și mai jos. Un procesor Snapdragon 695, destul de bun, dar totuși situat la jumătatea clasamentului. Dotări relativ ok, chiar și o cameră de 64 de megapixeli. Dar în rest senzori inutili, ecran IPS LCD și alte concesii făcute prețului.
La modelul CE2 aveau încă ecran AMOLED, aveau o cameră de 8 megapixeli (ultrawide), tehnologie NFC, încărcare rapidă cu 65W și reverse-charging. Dotări și funcții mai aproape de terminalele premium OnePlus. Părerea mea este că ar fi trebuit redus ceva mai tare prețul modelului Lite. Însă este adevărat: pandemia și războiul au scumpit tot, de la componente, la materiale, la transport.
Așa că marii producători încearcă să țină pasul, dar nu mai pot obține nici ei discount-uri masive. Și toate costurile se adaugă încet-încet la prețurile telefoanelor noi. Plus că războiul din Ucraina, inflația și criza alimentară au redus destul vânzările de telefoane în Europa. Așa că fiecare vânzare trebuie să aducă și profit.
La cest nivel rămâne deocamdată cel mai atractiv Samsung Galaxy A52S.
Teste benchmark
Am rulat pe telefon principalele teste și totul este relativ ok. În Antutu se apropie de 400.000 de puncte, la fel ca majoritatea telefoanelor cu acest procesor. În Geekbench avem doar un 700 de puncte single-core și 1900 multi-core. Cum era de așteptat, dar cu toții preferăm procesoare mai avansate. În meniu nu îți dai seama de lag, dar am observat întârzierea la camera foto și la capturi de ecran și apoi în aplicații. Testul de baterie nu a putut rula. A mers 12-15 ore și apoi dădea eroare. Are probabil un sistem care gestionează consumul. Acesta observă că aplicația consumă bateria și o oprește automat.
Vedeți mai multe teste în clipul video, o parte s-au pierdut la transfer.
Camere foto
Aș vrea să laud telefonul pe partea foto, dar nu ai cum. Sigur, senzorul principal este ok. Cei 64 de megapixeli își fac treaba și nu am întâlnit până acum o cameră slabă la acest nivel. Și procesarea este destul de corectă, dar nu vă așteptați să iasă ca la OnePlus 10 Pro. Contează și procesorul de imagine, contează puterea procesorului, contează lentilele și fiecare detaliu în parte. Se descurcă, dar nu este camera ideală. Restul senzorilor, 2 megapixeli de macro și 2 megapixeli senzor de adâncime de câmp, eu i-aș fi scos. Mai bine faci singurul telefon cu o singură cameră pe spate. Sau măcar pune 5-8 megapixeli. Altfel, este degeaba.
Camera de selfie este de 16 megapixeli, destul de ok, se descurcă.
Vedeți mai jos câteva imagini, vă faceți o idee cum ies.
Altele
Pentru că sunt un tip îndemânatic, care a spart ecranele la cel puțin 5 telefoane, vă recomand să le protejați. O clipă de neatenție va trimite smartphone-ul direct pe asfalt. Sau pe gresie. Se întâmplă chiar și la modelele care oferă un nivel decent de protecție împotriva zgârieturilor. În schimb o husă sau o folie rezistentă vă pot salva.
Iar românii sunt specialiști în revânzarea telefoanelor vechi. Asta pentru a compensa costul celui nou, care este la modă. Desigur, prețul de vânzare depinde foarte mult de starea în care este telefonul. Altfel nu veți obține suma dorită. De aceea, eu vă recomand să apelați la huse și carcase Oneplus din surse verificate.
Concluzii
OnePlus Nord CE 2 Lite 5G este un telefon bun, dotat, destul de ok. Vă descurcați în orice situație cu el. Face și poze, se descurcă în aplicații, are și ceva autonomie. Dar nu este un telefon de 1.549 de lei. Undeva spre 1.100 de lei ar fi un preț competitiv la care poate fi în mod real recomandat.