Am testat Oppo Find X2, un smartphone impresionant. Bine făcut, foarte bine dotat, cu aspect premium, tehnologii de top în 2020. Este adevărat, este un model scump, practic mă gândesc că vor să ofere un produs premium, care să ofere și specificații ridicate, dar să aducă și profit. Știu, e foarte greu, mai ales că OnePlus vine mereu cu alternative mai ieftine. Dar m-aș risca să zic că au destule atuuri și că bat terminalele de top la câteva capitole.
Pro și contra Oppo Find X2
Avantaje:
- procesor de top în 2020;
- stocare rapidă de mare capacitate;
- display aproape fără competiție;
- camere foto de top;
- baterie decentă cu autonomie bună;
Dezavantaje:
- preț foarte mare;
- brandul Oppo nu este atât de cunoscut;
- nu are mufă 3.5 mm jack;
- nu suportă carduri microSD;
Detalii tehnice Oppo Find X2
Ecran: 6.7 inch AMOLED 3168×1440 pixeli, 120 Hz, Corning Gorilla Glass 6
Procesor: Qualcomm SM8250 Snapdragon 865 (7 nm+)
GPU: Adreno 650
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 256 GB
Camera: 48+13+12 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 158.5 x 73.6 x 7.9 mm
Greutate: 172 g
Baterie: 4.200 mAh
OS: : Android 10 / ColorOS 7.1
Tehnologii: WiFi 6, Bluetooth v5.1, ANT+, USB Type-C, NFC, IP68
Preț: 5.000 lei
Mai multe detalii tehnice găsiți pe site-ul Oppo România.
Review Oppo Find X2
Deși am auzit de brandul chinezesc și am mai dat știri despre telefoane Oppo, este pentru prima oară când am șansa să fac un review de smartphone de la ei. Se pare că după ce au avut probleme Huawei și Xiaomi a venit direct în România, urmează Oppo, Oneplus și poate vedem și celelalte branduri din grupul lor, respectiv Vivo sau Realme. În orice caz, Oppo s-a dovedit un jucător de nivel superior, au lansat un terminal premium, care nu dezamăgește.
Văzusem telefonul cu ocazia evenimentului de lansare global. Chiar și atunci, pe fugă, am scris că „este un flagship puternic, cu procesor de top, detalii tehnice peste medie și care merită atenția tuturor”. În primul rând au reușit un design excelent, terminalul este premium, bine făcut, înghegat, acoperit cu sticlă. Versiunea testată are pe spate Gorilla Glass 5 și pe față Gorilla Glass 6. Există un model și pe negru, care are spatele ceramic. Este adevărat, arată în genul terminalelor Samsung, ecranul are marginile curbate, camera de selfie este decupată în display, spatele are trei camere aliniate, marginile sunt metalice, șasiu din aluminiu.
Nu are mufă de căști 3.5 mm jack și nu dispune de slot pentru carduri de memorie. Dar pe de altă parte, nici nu prea are nevoie. Astăzi majoritatea au trecut la căști Bluetooth, iar stocarea de 256GB este suficientă chiar dacă filmezi 4K. Cam astea sunt singurele minusuri, mai rămâne doar discuția legată de preț.
La dotări stă excepțional, Qualcomm Snapdragon 865, 12GB de RAM, 256GB de stocare UFS 3.0, display UHD cu 120Hz, camere foto de 48 și 32 megapixeli. Baterie de 4.200 mAh și încărcare rapidă cu 65W. Are dotări destul de impresionante. Singurele modele care îl bat sun S20 Ultra (care este mai scump) sau Mi 10 Pro în varianta de 12Gb / 512GB stocare, care are și bateria mai mare, 4500 mAh. În rest, alte modele mai dotate nu ajung pe la noi. Și trebuie notat că nici Mi 10 Pro nu este mai ieftin, din contră, versiunea cu 8GB de RAM și 256 GB stocare este 5.300 de lei.
Din cauza asta Oppo Find X2 este denumit prin presă „S20 killer”, pentru că doar pe el în vizau. Dacă puneau senzorul de 108 megapixeli ar fi fost fix ceea ce trebuie, dar probabil era prea scump în final. Mi-ar fi plăcut și să aibă baterie de 5.000, chiar dacă diferența nu e foarte mare. Totuși, autonomia a ieșit destul de bună. Cu câteva setări simple o puteți prelungi și mai mult (Dark Mode, rezoluție FHD, luminozitate scăzută, tăiate funcțiile inutile gen localizare, Bluetooth sau WiFi când nu le folosiți și așa mai departe).
Teste hardware și autonomie
Am făcut pe Oppo Find X2 majoritatea testelor de performanță, am pus Antutu din Aptoide, pentru că nu mai este pe Google Play. Am rulat Geekbench, GFXBenck, PCMark și 3DMark. Sigur, se pot face tot mai multe teste benchmark, dar pe altă parte sunt tot mai irelevante, tot mai multe companii trișează sau plătesc creatorii acestor aplicații pentru ranking. Oppo are scoruri peste S20 Ultra, iPhone 11 Pro Max, OnePlus 8 Pro și alte terminale lansate curând. Deci nu se poate spune că nu are performanțe, este chiar în top. Mai multe teste confirmă acest lucru.
La capitolul autonomie, sigur că ar fi putut pune o baterie mai mare de 4.200 mAh, poate chiar ar fi trebuit să atingă 5.000 mAh. Dar cred că s-au temut să nu facă un terminal prea masiv, deseori S20 Ultra este prezentat ca fiind foarte masiv. Pe de altă parte, diferența nu este atât de mare, cei 800 mAh probabil ar fi adus un plus de 2-3 ore. Autonomia a ieșit de 13 ore și jumătate, destul de bună pentru un flagship. Practic, în utilizarea normală ar trebui să treacă de 24 de ore, ceea ce este absolut normal pentru orice utilizator.
Vedeți mai jos testele făcute, rezultate, comparații cu alte modele.
Camera Oppo Find X2
Din punctul meu de vedere cred că ar fi avut nevoie de modulul de 108 megapixeli sau măcar 64 pentru a demonstra că este un flagship adevărat. Pe de altă parte este o implementare foarte bună pentru modulul de 48 de megapixeli. Realizează fotografii foarte bune, procesarea e foarte bună, claritate maximă, culori bune. Este acum pe locul al treilea în topul DXOMark. Mă rog, Find X2 Pro este pe locul trei, dar acela are doar un modul ultra-wide de 48 megapixeli suplimentar, dar camera principală este aceeași, camera selfie aceeași.
Senzorul principal este foarte mare, 1/1.4 inch, peste modulele foto de 48 care au în general 1/2 inch, deci sunt mai mici. Pixelii prin urmare sunt mai mari, 1.12 µm, iar combinați prin tehnologia Quad-Bayer ajung la 2.24 µm, captează mult mai multă lumină atunci când este întuneric. Apertura este foarte bună, F/1.7.
Camera ultra-wide are lentila de 16mm, este de 12 megapixeli, senzorul este mare și el, 1/2 inch, autofocus PDAF. Camera de zoom optic este de 13 megapixeli, are lentila de 52mm, zoom hibrid 5X și maximum de 30x. Nu este rea, dar nici cea mai bună. Camera pentru selfie este de 32 de megapixeli, F/2.4, un senzor de doar 1/2.8 inch.
Vă las mai jos mai multe imagini, dar rețineți că ele sunt micșorate și comprimate, sunt mult mai mari și mai clare în original. Vă pot trimite originale dacă îmi trimiteți un mesaj pe mailul de la contact.
Concluzii
Oppo Find X2 este unul dintre cele mai bune terminale smartphone din 2020. Este bine făcut, foarte bine dotat hardware, are un aspect modern. Este adevărat că are un preț destul de mare, fiind astfel departe de bugetul majorității utilizatorilor. Însă chiar este un produs premium, un competitor pentru S20 Ultra sau iPhone 11 Pro Max. Nu am prea găsit ce să-i reproșez, ecranul este de excepțional, sunet stereo, procesor de top și camerele foto sunt foarte bune. Autonomia este decentă, iar terminalul are cam toate tehnologiile de top disponibile anul acesta. Pe scurt, este de luat dacă aveți bani de un asemenea super-smartphone.
3 comentarii