Oppo Reno5 Lite mi-a lăsat o impresie pozitivă. Are un design special, este plăcut de utilizat, camerele foto sunt un adevărat plus, iar autonomia a ieșit bună. Prețul este relativ accesibil însă are un punct slab: procesorul sub așteptări.

Pro și contra Oppo Reno5 Lite

Avantaje:

  • design plăcut;
  • camere foto bune;
  • autonomie bună;
  • preț relativ accesibil;

Dezavantaje:

  • procesor slab, sub majoritatea competitorilor;
  • nu are rata de refresh 120Hz;

Detalii tehnice

Ecran: 6.43 inch, AMOLED, FHD+, max 800 nits
Procesor: Mediatek MT6779V Helio P95 (12 nm)
GPU: PowerVR GM9446
Memorie:  8GB RAM
Stocare: 128GB + slot de card
Camera: 48 + 8 + 2 + 2 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 160.1 x 73.2 x 7.8 mm
Greutate: 172 g
Baterie:  4310 mAh + 30 W
OS: Android 11, ColorOS 11.1
Tehnologii: WiFi ac, Bluetooth 5.1, USB Type-C,
Preț:  1.600 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 5 Media: 3.6]

Acest review computerblog.ro este posibil datorită Oppo România.

Câteva impresii la prima vedere

Eu testasem anul trecut și modelul Oppo Reno4 Lite. Sunt deci la a doua generație de modele Oppo, până atunci doar scrisesem despre ele. Dar odată cu testele mi-am confirmat niște impresii inițiale. Telefoanele sunt bune, realizate calitativ, cu performanțe decente. Dar sunt deseori poziționate pe un nivel de preț superior. De exemplu la acest nivel de preț sunt disponibile modele precum Galaxy A52 5G sau Redmi Note 10 Pro, ambele peste acest model. Este adevărat, el stă bine și la ecran, la design, la autonomie. Dar are un procesor foarte slab și chiar dacă este bun la foto duce lipsă de alte tehnologii moderne precum display cu rată de refresh mare, încărcare rapidă a bateriei și așa mai departe. De exemplu alt model disponibil pe acest palier este Realme 8 Pro care are senzor foto de 108 megapixeli și încărcare rapidă cu 50W. Plus că are un procesor mai bun.

Pe scurt, singurul punct slab este procesorul. Mediatek Helio P95 este făcut special pentru a reduce prețul final. Are două nuclee de putere, dar bazate pe ARM Cortex-A75, la 2,2 GHz și șase nuclee economice ARM Cortex-A55 la 2,0 GHz. Teoretic stă bine, peste competitorii care au acum procesoare cu ARM Cortex-A73. Dar nu prea mai sunt astfel de competitori. Iar la tehnologia pe 12 nanometri s-a renunțat cu ani în urmă. Procesoarele midrange de astăzi sunt pe 7 nanometri și folosesc nuclee ARM Cortex-A76. Genul Snapdragon 720/730/732. Și chiar Mediatek oferă noua tehnologie la Helio G95. Plus un accelerator grafic mai bun.

Oppo Reno5 Lite păreri după testare

Pe de altă parte, Oppo a ales 8 GB de RAM cu 128GB de stocare internă și slot de carduri de memorie. O alegere foarte bună, comparat cu cei care oferă 4/6GB RAM și 64GB de stocare. Pe partea pozitivă avem și camerele foto. Senzorul principal este de 48 de megapixeli, iar pe față avem o cameră selfie de 32 de megapixeli. Greu de egalat din acest punct de vedere. Păcat că în rest au pus doar senzori ieftini. Ultra-wide de 8 megapixeli este ok, dar vine și cu cameră macro de 2 megapixeli, să zicem ok, dar și senzor de adâncime de câmp de 2 megapixeli. Fără posibilitatea de zoom, doar digital.

Ecranul este foarte bun. Un display AMOLED de 6.4 inch. Cu rezoluție FHD+ și o luminozitate maximă de 800 de nits. Este ok, dar rivalii ating 1.100/1.200 de nits. La fel cu bateria, una caldă, alta rece. Au trecut la încărcare cu 30W, este mai bine decât unii competitori. Dar bateria este de 4.130 mAh, când toate companiile rivale pun măcar 5.000 sau unii merg chiar mai departe. Înțeleg conceptul să fie un telefon subțire, ușurel. Dar utilizatorii au nevoie de autonomie cât mai bună.

Teste benchmark și autonomie

Am rulat pe el toate testele benchmark obișnuite. Două aplicații nu au mers deloc. AnTuTu a refuzat să treacă de 0%, deși avea toate permisiunile. De asemenea, testul 3D Mark a eșuat de fiecare dată deși am scos opțiunile de Power Saving și i-am dat permisiuni complete. Nici autorii aplicației nu au găsit cauza până la ora actuală. Probabil versiunea de soft nu era oficială, ci a fost un prototip pentru testare. Am reușit să rulez însă GeekBench 5 și se vede procesorul limitat. Stocarea pare și ea slabă, nu este cea mai slabă versiuni, dar nu este sigur una performantă.

Autonomia a ieșit la 16 ore și 25 de minute. Dacă la alte telefoane puteam crește autonomie scăzând rata de refresh, aici nu am avut ce să scad. Luminozitatea a fost redusă, power saving activ. Totuși nu a ținut mai mult. Spre comparație, A52 5G scoate 19 ore, iar Redmi aproape 18. În orice caz, nu este nici un rezultat rău. Testul de baterie ține ecranul activ și astfel cred că în utilizare normală va rezista mai mult timp. În general la Oppo Reno4 Lite și la videoclipul cu Reno5 Lite am avut comentarii pozitive privind autonomia totală.

Camere foto

Am testat camera foto în diferite ocazii și îmi place modul de procesare. Culorile sunt mai calde, detaliile sunt plăcute. Am folosit și camera ultra-wide, am testat doar puțin camera macro și nu am avut ocazia să fac portrete asistate de senzorul de adâncime. Senzorul principal nu este vreunul special, ci modulul obișnuit de 1/2 inch și 48 de megapixeli. Camera are o apertură f/1.7 destul de bună și o lentilă de 26 de milimetri. Camera ultra-wide este de 8 megapixeli, are lentila de 16 milimetri și un unghi de 119 grade. Are pixelii de 1,12 nanometri. Rezultatele în general sunt bune. Cred de asemenea că macro fiind realizat de la apropiere se poate utiliza și cel de 2 megapixeli, deși cam greu să iasă de calitate. Pe de altă parte avem la selfie cameră de 32 de megapixeli, foarte ok.

Vedeți mai jos câteva dintre imaginile realizate cu camerele foto Oppo Reno5 Lite. Sunt însă micșorate pentru a le putea urca pe blog.

Altele

Orice telefon nou merită o mică investiție în protejarea lui. Vă recomand accesoriile MobileDirect, acum nu au huse Oppo Reno5 Lite, dar se pare că vor veni curând în stoc. Întotdeauna este mai bine să aveți o folie pe display, dar și o carcasă rezistentă care să îl ferească de semnele de bună purtare. Iar dacă apoi vă doriți trecerea la un nou model, primiți mai mulți bani pe el. Fie la buy-back, fie pe site-urile de anunțuri specializate. Așa că recomand husele și accesoriile. Atenție la folia de pe ecran pentru că acest model are senzorul de amprentă în display. Trebuie o folie care să recunoască senzorul și să vă lase să utilizați amprenta pentru deblocare.

Concluzii

Oppo Reno5 Lite nu este un model rău, dar prețul său real ar trebui să ajungă pe la 1.200 de lei ca să fie o adevărată afacere. La nivelul de preț actual are competitori care sunt mai bine dotați la multe capitole, precum procesor, în primul rând, dar unii au și eran mai bun, baterie mai mare sau cu încărcare mai rapidă. Deci totul depinde de preț și ofertă. Cred că la pachet cu banda Oppo este o alegere bună. Deși în general dispozitivele de fitness de acest gen sunt foarte ieftine. Mai degrabă aș aștepta campanii de reducere pe vară.

Galerie foto