Lumix GF2 este un succesor în seria micro Four Thirds pentru Lumix G2 al meu și continuă seria începută de G1, primul aparat foto cu această tehnologie din lume. Noul GF2 fost anunțat oficial în noiembrie 2010 și mi-a ajuns la teste abia acum. Mă rog, la finalul lunii martie. Panasonic Lumix GF2 preia din design-ul aparatelor foto clasice, retro, este mult mai compact decât primele variante din seria G, dar scoate imagini foarte bune și filmează Full HD. Ecranul touchscreen este o plăcere, iar meniurile sunt foarte prietenoase. Vine cu un obiectiv fix de 14 mm, ceea ce îi dă aspectul extrem de compact, dar eu am folosit-o cu obiectivul de kit G2, 14-42mm și am citit că este compatibilă cu un obiectiv special 3D realizat de Panasonic.
Panasonic GF2
Lumix GF2 este un aparat foto compact și fiabil, perfect pentru călătorii, pentru evenimente, poate fi ținut în geantă, oricând gata să fie folosit. Are senzor de 12,1 megapixeli, tehnologie Venus Engine FHD și un nou mecanism pentru bliț, pentru a elimina efectul de vignetă. Îmi place foarte mult. Ecranul de 3 inchi este foarte clar și luminos, dar din păcate nu mai este mobil, ca la G2. Nu are vizor. Probabil au vreun accesoriu care se prinde pe șina aparatului. Pentru filmare are un microfon stereo foarte bun.
Din câte am înțeles, fără a fi un expert în domeniu, obiectivul fix este mai bun pentru peisaje și este perfect atunci când ai lumină suficientă și folosești un trepied. Pentru interior sau pentru portrete nu este extraordinar. Dacă faci poze pe vreme noroasă, atunci vor ieși „apocaliptice” 🙂
Blițul special mi s-a părut excelent, mi-a plăcut cum luminează, fără să „ardă”, dar în același timp mi se pare cam fragil.
Pentru amatorii de fotografie, Panasonic GF2 are celebrul meniul Intelligent Auto, care scoate pozele perfect indiferent de situație. Focalizarea subiectului se face prin simpla atingere a ecranului LCD. De asemenea, puteți face poza direct din ecranul touchscreen, ca la telefonul mobil. Dacă v-ați obișnuit așa.
Meniurile se controlează exclusiv din touchscreen, nu are „rotiță” pentru schimbarea meniului. Dacă te grăbești, apeși butolul Intelligent Auto și gata, aia e.
Ușor și comod
Panasonic Lumix GF2 este cu 20% mai mică decât camera Micro 4:3 anterioară în serie, G2. De asemenea, este cu 7% mai ușoară, pentru că are carcasa din aluminiu. Câteva poze comparative, mai jos.
Și din altă poziție:
Bune și rele
La capitolul avantaje: forma și greutatea redusă, ecranul touchscreen, senzorul și tehnologia de procesare, obiectivele multiple.
Ca dezavantaje: este scumpă, blițul este pe un mecanism fragil, ecranul tactil poate strica poza, selectarea setărilor manuale este dificilă.
Câteva concluzii
Panasonic Lumix GF2 este mai compactă, mai ușoară, dar cu aceeași tehnologie de imagine foarte bună. Chiar dacă are un preț mare, 2.999 lei la eMAG, camera foto are numeroase atuuri pentru a fi luată. Tehnologie Micro Four Thirds, concurentă pentru DSLR, senzor de 12 megapixeli, obiective diverse. Filmare Full HD și chiar 3D cu un obiectiv special. Per-total, de nota zece.
Galerie foto:
[nggallery id=160]
Noua mea „psihoza”: Ce unghi maxim de filmare are ?
 
Pot să îți spun doar că obiectivul are factor de crop 2, deci e mai mult 28mm. Acuma, la filmare, nu știu exact care e unghiul maxim…
 
si amatorul din mine ar vrea unul, dar de unde bani?