Am testat Panasonic Lumix GH5 Mark II (DC-GH5M2), o cameră cu care am reușit să fac și fotografii interesante, nu doar video. Deși am filmat câteva clipuri cu ea, precum acesta, nu m-a dus capul să fac câteva filmări pentru a demonstra ce poate camera, un fel de sample-video. Așa că am doar pozele făcute cu ea, camera a plecat deja.
Înainte foloseam un Panasonic Lumix G80 și s-a văzut diferența. Totuși, mă disperă tendința asta de a schimba formatul clipurilor. Am scos un clip 3328 x 2496 pixeli, iar altul 4096 x 2160 piceli. Eu prefer versiunea standard de pe Youtube, 3840×2160 pixeli. Problema apare și la telefoane precum Sony Xperia 1 Mark III, care filmează 4K la 3840 x 1644 pixeli. E adevărat, am găsit apoi și setările normale, dar tot este o bătaie de cap la început trebuie verificat totul la sânge.
Sumarul articolului:
Pro și contra Lumix GH5 Mark II
Avantaje:
- optimizat pentru filmări, dar și fotografie;
- opțiuni bune de conectare și transfer imagini;
- live streaming fără fire;
Dezavantaje:
- este destul de mare și grea;
- obiectivul de kit merită evitat;
- bateria se duce destul de repede;
- prețul este relativ mare;
Detalii tehnice Lumix GH5 Mark II
Body: mirrorless care imită DSLR
Senzor: 20 megapixeli CMOS
Sensibilitate ISO: 200-25600 (extinsă 100-25600)
Lentile: Micro Four Thirds
Ecran: LCD rabatabil complet, 3 inch
Stocare: Dual SD/SDHC/SDXC (UHS-II compatible)
Dimensiuni: 139 x 98 x 87 mm
Greutate: 727 g
Baterie: 2.200mAh
Tehnologii: USB 3.2 Gen 1
Preț: 2.000 euro
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Am fost printre cei care au scris despre trecerea Panasonic la mirrorless. Respectiv momentul lansării Lumix G1. Apoi am fost printre cei care au lansat în România modelul următor, Panasonic Lumix G2. Am rămas impresionat de cameră și am folosit-o timp de foarte mulți ani.
Apoi am trecut pe DSLR, odată cu lansare Nikon D5100. Apoi, o perioadă lungă am fost pe Olympus OM-D E-M1. Apoi pe Sony A6000 la un moment dat. Aparatul ăsta a rămas pe la Moscova, nici Nokia, nici PR-ul lor n-au vrut să mi-l aducă de-acolo. Să fie primit. În final revenisem pe Panasonic cu Lumix G80. Acesta era foarte bun la filmări, dar era mai slab la fotografie. Inclusiv cu obiect foarte luminos ieșeau pozele tot întunecate. Am renunțat să mai fac poze cu el din cauza asta. Adică, nu făceam cu camera, ci cu telefonul.
Apropo, apucasem să văd și primul Lumix GH5. Este și rămâne o cameră impresionantă, iar acum e disponibilă la preț mai bun.
Când pui mâna pe Panasonic Lumix GH5 Mark II realizezi din prima că nu este o jucărie. Este o cameră solidă, serioasă, care se vrea aproape de un DSLR clasic. Eu aleg în general camere mirrorless mai compacte, mai ușoare, precum A6000. Tocmai pentru că sunt ușor de cărat și de instalat. E adevărat însă că și calitatea filmării și a fotografiilor poate fi diferită. Ea depinde enorm de obiective, de-asta vă recomand să evitați obiectivul de kit oferit de producător.
La GH5 Mark II mi-au plăcut instant fotografiile realizate, chiar și cu cel de kit. Apoi am folosit și obiectivul ultra-wide Leica 8-18mm, unul de nota 10. A fost ok și pe imagine, dar și pe filmare.
Ediția a doua aduce îmbunătățiri la autofocus, pentru a realiza imaginile mai rapid. Senzorul este optimizat pentru a reduce reflexiile și alte artefacte de imagine. Filmarea 4K la 60 fps este de o calitate foarte bună. Totuși, cred că din obișnuință sau din cauza setărilor făcute rapid, clipul parcă este sub nivelul celor filmate cu G80. M-am uitat de mai multe ori la ele, cred că G80 era setat mai bine și reda culorile mai bine.
Body-ul lui GH5 II este realizat dintr-un corp din aliaj de magneziu și este etanșat la intemperii. Este garantat să funcționeze până la -10°C. Are două sloturi pentru carduri SD, ambele acceptând viteze UHS-II. O baterie nouă permite timpi mai lungi de fotografiere, iar suportul USB PD vă permite să alimentați camera folosind un încărcător de laptop sau un dispozitiv portabil de alimentare.
Aduce îmbunătățiri cu adevărat interesante față de predecesorul său doar la rata de biți și fps-urile pentru video. Modul Cinema 4K (la 4096 x 2160 pixeli) are 4:2:0 10 biți până la 60 fps sau în 4K (3840 x 2160) la 4:2:0 10 biți până la 60 fps. Toate interne, fără limite de înregistrare și fără crop. De asemenea, poate efectua astfel de înregistrări pe card în timp ce oferă output prin HDMI la 4:2:2 pe 10 biți – înregistrarea simultană nu a era posibilă cu GH5 original.
Vedeți mai jos o serie de imagini realizate cu camera. Sunt micșorate și comprimate ca să le încarc aici.
Imagini de bună calitate
Concluzii
Panasonic Lumix GH5 Mark II aduce mai multe îmbunătățiri față de prima generație. În special pe partea de video și gestionarea clipurilor. Poate face livestreaming wireless, un alt atuu important. Mie mi-a convenit ecranul complet rotativ și faptul că păstrează mufa pentru microfon separat. Pe partea de fotografie sunt doar puține optimizări, la autofocus în special. Și senzorul cu coating anti-reflex. Dar diferențele sunt minore față de prima generație. Pentru cei care fac video însă, este un aparat de luat în calcul.