Am avut la test și Poco X4 GT , fratele mai mic al lui Poco F4 GT. Este bine dotat, performant și relativ ieftin. Însă au folosit un display LCD și un procesor Mediatek, ușor mai slab decât flagship-ul, dar peste alte variante mai modeste. Nici pe camere nu este vreun hit, dar se descurcă. Din păcate nu are design-ul excelent al lui F4 GT. Este un model în stilul clasic.


Pro și contra Poco X4 GT

Avantaje:

  • performanțe hardware bune;
  • nu s-a încins la teste
  • autonomie peste medie;
  • preț atractiv;
  • încărcare rapidă
  • mufă de căști;

Dezavantaje:

  • ecranul este LCD;
  • designul este mai slab;

Detalii tehnice Poco X4 GT

Ecran: 6.6 inch IPS LCD, 144Hz, HDR10, 2460×1080 pixeli, Corning Gorilla Glass 5
Procesor: Mediatek Dimensity 8100
GPU: Mali-G610 MC6
RAM: 8GB
Stocare: 128 / 256 GB
Camere foto: 64 / 8 / 2 megapixeli
Selfie: 16 megapixeli
OS: Android 12, MIUI 13
Dimensiuni: 162.5 x 76.7 x 8.5 mm
Greutate: 210 g
Baterie: 5.080 mAh + 67W
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, USB Type-C 2.0
Preț: 1.900 lei / 2.100 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 4 Media: 4.5]

Impresii după testare

Poco F4 GT are un design mai bun, mai modern. Poco X4 GT arată mai aproape de seria Xiaomi 12 și are spatele din plastic, nu beneficiază de materiale premium. Terminalul este însă bine dotat și are un preț atractiv. Chiar au păstrat aici și mufa de căști 3.5 mm jack care este importantă pentru unii utilizatori. Din păcate tot nu are slot de carduri de memorie. Dar puteți opta pentru varianta de 256GB, care oferă destul spațiu.

Prețurile anunțate sunt bune, dar nu am găsit încă telefonul în magazine. Variata 8GB RAM / 128 GB va costa sub 1.900 de lei, iar cel de top, cu 8GB RAM și 256GB circa 2.120 de lei. Rămâne de văzut când apare și în oferta magazinelor. Spre comparație, Xiaomi 11 Lite NE este cam 1.400 de lei, dar procesorul său este mai slab. Xiaomi 12X, care este comparabil, dar ceva mai performant, costă 2.499 lei. Deci este destul de competitiv ca preț. Modelul de top, cu Snapdragon 8 Gen 1 este 2.799 lei, dar se și încinge mult mai tare.

Au mers pe LCD din mai multe motive. Este un ecran bun, certificat HDR 10, Dolby Vision, rată de refresh mare de 144 Hz. Oferă o autonomie mai mare și nu are probleme de burn-in precum AMOLED. Dar în același timp este puțin luminos. Doar 650 de nits, deci veți avea probleme în soare, afară. Ecranele AMOLED se duc și la 1000 sau 1500 de nits. Așa că pe ele poți vedea și vara, pe soare. Dar cu LCD este mai complicat.

Procesorul Mediatek Dimensity 8100 rămâne o surpriză plăcută. Este aproape de rezultatele Snapdragon 8 Gen 1, dar este mult mai bine gestionat. Nu frige, nu are probleme de throttling. De asemenea a oferit în teste o autonomie mult mai bună decât Snapdragon. Discutăm detaliile la capitolul de mai jos.

Terminalul vine la pachet cu husă de protecție și încărcător de 67W. Bateria este 5.080 mAh și suportă încărcarea rapidă cu 67W. Este genul de terminal apropiat de midrange, dar care are performanțe destul de bune. Este peste oricare dintre modele cu Snapdragon 778. Mai apropiat de telefoanele cu Snapdragon 870.

Teste benchmark

Am rulat pe acest model principalele teste obișnuite. Scorurile sunt surprinzător de bune. Mă rog, zic surprinzător pentru că nu știam cât de bun este. Văzusem că Dimensity 9000 a fost lăudat peste tot. Dar nu am testat produse cu acest procesor. Dimensity 8100 este primul model de top care vine la test. Procesorul are opt nuclee, din care patru sunt ARM Cortex-A78, la 2.85 GHz. Celelalte patru sunt economice, ARM Cortex-A55, la 2.0 GHz. Experiența de utilizare este foarte fluidă.

Acceleratorul grafic este Mali-G610 MC6, destul de puternic. Scorul în Antutu este de circa 820.000 de puncte. Printre cele mai bune cu acest procesor. Un Snapdragon 888 scotea cam 850.000, iar Snapdragon 8 Gen 1 ajunge și la 960.000. Deci este aproape de top, dar sub acest nivel. Stocarea este de top, UFS 3.1, ceea ce ajută la experiența mai bună, dar și la scorurile mari.

La Geekbench V a scos un scor single-core de 882, decent, dar sub modelele de top. Iar multi-core a fost chiar bun, de 3.700. Spre deosebire de terminalele flagship, la acest model autonomia a fost excelentă. Testul a rulat cu ecranul aprins 20 de ore și 15 minute. Adică va ține lejer două zile de utilizare normală. Vedeți mai jos testele realizate.

Camere foto

Nu este un model cu focus pe partea de foto. Vrea doar să arate bine în comparațiile de specificații. Senzorul principal este de 64 de megapixeli și se descurcă destul de bine. Este un senzor ok, destul de mare (1/1.72 inch), cu pixelii de 0.8 microni, cu autofocus PDAF. Camera ultrawide este de doar 8 megapixeli și este destul de mică. Iar camera de macro este de doar 2 megapixeli. Probabil cu lumină bună poți scoate vreo imagine cu flori sau insecte realizată de aproape. Dar nu vă așteptați la creații senzaționale. Camera de selfie este ok, se descurcă. Are senzor de 16 megapixeli.
Vedeți mai jos câteva imagini să vă faceți o idee.

Altele

Accidentele se pot întâmplă oricui. Chiar dacă ești super-atent, merită să investești în huse și carcase de protecție. În plus, chiar și dacă utilizatorul smartphone-ului este foarte atent și printr-un noroc este ferit și de accidente, în timp pe suprafața telefonului apar semnele obișnuite de uzură. Se zgâire, își pierde vopseaua. Prin contact cu praful apar zgârieturi fine, uneori ciobituri, însă cu ajutorul unei huse aspectul de nou este menținut pentru o perioada mai îndelungată. La urma urmei, e puțin probabil că un utilizator să rămână cu același smartphone întreagă viață – la un moment dat telefonul vă fi vândut și exact semnele de uzura sunt cele care îi scad valoarea.

Oricum, pe lângă asta, vă recomand pentru acest model și un încărcător auto de mare viteză, ca să aveți bateria full mai rapid.

Concluzii

Poco X4 GT este o alternativă interesantă, echilibrată. Este bine făcut și bine dotat. Destul de performant și nu se încinge precum alte modele. Iar autonomia a ieșit foarte bună față de modelele cu Snapdragon. Totuși, la prețul ăsta mai găsiți și alte modele concurente, destul de interesante. Rămâne de văzut când se va mai ieftini acest model.

Galerie foto