Îmi plac mult ebook-urile, din mai multe motive. Întâi pentru că nu sunt la modă, nu sunt tablete, nu au ecran color, nu au jocuri. Sunt doar pentru lectură. Mă rog, în cazul de față e un produs mai complex, are și browser, e-mail și chiar posibilitatea de a vedea fotografii, caricaturi, schițe. Dar în general, ebook-urile sunt pentru lectură. Poți avea sute de cărți pe ele – timp să ai să citești. Nu ocupă loc, nu sunt grele, nu au nevoie de încărcător tot timpul… ce să mai, partenerul ideal pentru drum, pentru orice pasionat de lectură.

 

Prestigio Multireader PER5664BC
Prestigio Multireader PER5664BC

Pro și contra Prestigio Ebook Reader

Mi-a plăcut foarte mult:

– calitatea ecranului e-ink;
– interfața de utilizare și accesul la librăria de cărți digitale;
– design-ul și realizarea;
– e foarte compact și ușor;
– husa de piele nelipsită din pachet;
– prețul final al gadgetului;

Rămân de discutat:
– dacă ar fi să îmbunătățesc ceva, aș lucra un pic la viteza de navigare prin meniuri;

Prima impresie în utilizare

Prestigio au o tradiție și în domeniul ebook. Am văzut anul trecut un alt model de ebook reader foarte mișto, dar acum vorbim de un model nou, cu funcții avansate.

MultiReader Supreme, zis și Prestigio PER5664BC este un gadget pentru pasionații de literatură, pentru cei care au de citit rapid cursuri sau materiale educative ori pentru training. Cu tehnologiile digitale de azi poți avea pe reader toate cursurile, toate notițele, toate documentele de care ai nevoie. Și de asemenea desene, schițe, caricaturi, absolut tot ce ai nevoie pentru divertisment sau pentru a învăța. Este un model cu display de 6 inch, compact, dar ușor de citit și plăcut de utilizat. Este mai compact decât o tabletă și mult mai ușor, iar în același timp are o autonomie foarte mare. Ecranul nu lucește și nu te dor ochii după ce citești vreme îndelungată.

Ecranul este bazat pe tehnologia e-ink, versiunea Pearl, cu rezoluție 1024×758 de pixeli. Se pot selecta fonturile favorite și dimesiunea perfectă pentru citit. Multe dintre meniurile reader-ului sunt similare tabletei – are browser care funcționează ok, are galerie foto (da, tot alb-negru), are librărie de cărți, cu zeci de mii de titluri, inclusiv cărți în limba română. Are deja preinstalate câteva zeci de ebook-uri, din care 10 în limba română. Faptul că au inclus și ecran tactil este un bonus, chiar sunt enervante readerele care au doar butoane și trebuie să te plimbi de colo-colo folosind acele butoane. Așa poți să apeși pe ecran să alegi ce ai nevoie. E drept, nu este un touch ca la tabletă…

Prestigio PER5664BC
Prestigio PER5664BC

 

Ecranul are luminozitatea reglabilă – poți citi și seara pe întuneric – dar și ziua pe lumină. Mi-a plăcut că are integrat player de muzică, poți transfera fișierele MP3 în memoria internă (sau le poți pune pe un card) și asculți în căști în timp ce citești romanul favorit.

Librăria de cărți digitale PrestigioPlaza conține acum peste 750.000 de ebook-uri.
Bateria este unul din punctele forte ale ebook reader-ului, ține trei săptămâni de utilizare normală, probabil spre 24 de ore dacă țineți ecranul activ non-stop, dar oricum bate orice laptop, tabletă sau smartphone.

Detalii tehnice pe scurt

Nume: Prestigio PER5664BC
Display: e-ink 6″
Procesor: Rockchip 2818 ARM9 600 MHz
Stocare internă: 4GB + card
Sistem de operare: Linux
Baterie: 1500 mAh
WiFi IEEE 802.11b/g/n

Preț: 530 de lei

Concluzii

Prestigio PER5664BC este un ebook reader pentru pasionații de lectură, iar în plus oferă browser și acces la email, player de muzică digitală, capacitatea de a reda poze și schițe, precum și o autonomie de invidiat. Este un gadget pentru cei care citesc și vor să aibă acces la multe cărți în format digital. Prețul este ok.

Galerie foto