Pretigio Multiphone PAP5300, telefonul abia lansat pe piața locală, a ajuns la mine din timp și mi-a lăsat o impresie foarte bună. Am testat de-a lungul timpului mai multe telefoane dual SIM de la Prestigio, dar 5300 este primul dual SIM pe care pot să-l recomand cu căldură. Sigur, trebuie ținut cont de caracteristicile sale, care nu sunt pentru orice utilizator. Detaliile tehnice sunt excelente, este cel mai accesibil smartphone Android cu Snapdragon S4. Ecranul este foarte ok, sunt utilizator de display 5″ , mi-a plăcut și cel de 5,3″. Plus avantajele Prestigio: atenție la detaliile terminalului, husă deja în cutie, carcasă separată, actualizări software și altele asemenea. 

Prestigio Multiphone PAP5300 Duo
Prestigio Multiphone PAP5300 Duo

Click pe imagini pentru mărire…

Pro și contra Prestigio 5300

Mi-a plăcut foarte mult:
– realizarea terminalului, design și materiale care se îmbină perfect, arată ok, echilibrat, nu e gros, nu e prea greu;
– ecranul de mari dimensiuni dar fără a avea probleme cu redarea culorilor sau chestii similare;
– performanță hardware foarte bună în meniu, aplicații, jocuri, fără sacadări, fără întârzieri;
– autonomie bună, te ține o zi de utilizare normală;
– camera foto este îmbunătățită față de versiunile anterioare;
– are cel mai bun preț la nivelul ăsta de dotări. Vreau să-mi spuneți dacă ați găsit ceva de acest nivel cu un preț mai bun;

Rămân de discutat:
– am auzit discuții privind terminalele “prea mari”, unii utilizatori ar putea considera 5.3 inch prea mare;

Design și impresii

De cum am deschis cutia (am pus filmul mai jos) mi-a plăcut acest model. Desigur, nu sunt eu un fan al terminalelor albe, dar m-am uitat la modul în care este realizat, la husa magnetică interesantă (care activează ecranul când o desfaci sau în închide când îl acoperi)… m-am uitat la câteva detalii și este impecabil. Mi-a funcționat ok, ceea ce nu se poate spune despre multe terminale cu Android.

Cred că dacă ai neapărată nevoie de dual SIM este un model smartphone foarte bun. Eu am renunțat de mult la ideea de a purta două telefoane după mine, era la un moment dat o modă de-asta, dar acum mi se pare infernal. Unul este de-ajuns, iar ofertele sunt destul de ok pentru a suna în orice rețea. Eu mi-am redirecționat apelurile pe numărul actual o perioadă și apoi am închis al doilea abonament. Dar știu că există mulți fani și cum scriam zilele trecute, presimt că oamenii vor folosi și triple-SIM-uri când vor apărea oficial. Unii folosesc intens internetul 3G de la RCS&RDS, minute și voce de la Cosmote, iar alții au prieteni în Orange sau Vodafone pe care vor să-i sune cu oferte “în rețea”. Așa că folosesc mai multe SIM-uri automat.

Prestigio 5300
Prestigio 5300

Detalii tehnice

Prestigio Multiphone PAP5300 Duo are un display de 5,3 inch cu rezoluția 854×480 pixeli. Mi-ar fi plăcut să fie măcar 720p, dar măcar este un ecran IPS pe care se vede bine. Sincer se vede ok, chiar dacă am testat terminale cu 960×540 pixeli pe care se vedea aiurea. Cred că tehnologia IPS ajută la realizarea unei imagini superioare, densitatea este de 254 ppi, foarte ok. De asemenea, cred că un ecran mai sofisticat ar fi dus acest model la un nivel de preț superior. Așa este fără concurență.

Procesorul este quad-core la 1,2 GHz, Qualcomm MSM8225Q, care face parte din familia Snapdragon S4. Este un produs low-voltage, dar care asigură și performanța necesară unor aplicații avansate. Nu a ieșit pe primele locuri în teste, dar nici nu este cu mult în spatele terminalelor de top. De asemenea, terminalul Prestigio dispune de 1GB de RAM și 4GB pentru date, plus un slot de carduri micro SD. Practic, e tot ce ai nevoie pentru utilizarea obișnuită. Acceleratorul grafic este unul ok, Adreno203, nici prea bun, dar nici cel mai slab. În perioada de testare s-a comportat foarte ok.

Camera foto are un senzor de 8 megapixeli (BSI – back side illuminated), care sigur vă va ajuta să realizați imagini foarte bune. Am să pun în curând și câteva imagini realizate cu terminalul. Aș fi preferat o baterie de 3.000 de mAh, ea are 2.100, dar probabil dacă o măreau ar fi ajuns să fie foarte gros.

Prestigio 5300 benchmark
Prestigio 5300 benchmark

Teste de performanță

Am spus de la început că nu este un model ultraperformant. Totuși, depășește în teste multe modele consacrate de la HTC, Samsung sau Motorola. Ceea ce demonstrează doar că tehnologia avansează și că noile modele pot aduce performanță la un preț ok. Un dual SIM mai performant ar fi doar HTC One în versiunea dual SIM care costă mai mult decât dublu.

Vine cu Android 4.1.2, probabil va avea performanțe un pic mai bune pe Android 4.2, sunt convins că va fi actualizat în curând. Prestigio au reușit mereu să ofere produselor actualizări software, rapid și OTA (over the air), nu mai trebuie să te chinui cu tot felul de proceduri bizare.

Concluzii

Presgitio reușește să confirme că pune accent pe calitate, realizare bună, design, specificații, totul la un preț bun. Cred că PAP5300 Duo este cel mai bun dual-SIM cu ecran mare disponibil acum pe piața locală ca raport perfromanță/preț. Cred că funcționează ok și arată ok, iar prețul este foarte bun. L-am găsit la PC Garage și la Marketonline, vă mai anunț eu dacă apare pe undeva.

Galerie foto

Video – unboxing PAP5300