Poco M3 Pro 5G este primul model al acestui brand care dezamăgește. Nu are nici procesor decent, nu are nici vreo funcție specială. Am apreciat până și modelul anterior, Poco M3, deși ieftin era un terminal fair play. Însă M3 Pro este doar scump și atât.
Sumarul articolului:
Pro și contra Poco M3 Pro 5G
Avantaje:
- autonomia este bună;
- camera principală se descurcă;
- nu e chiar foarte scump;
Dezavantaje:
- specificații slabe la acest nivel de preț;
- card de memorie pe slotul de SIM;
Detalii tehnice Poco M3 Pro 5G
Ecran: 6,5″ IPS LCD, 90Hz, 400 nits
Procesor: MediaTek Dimensity 700 5G
GPU: Mali-G57 MC2
Memorie: 6GB RAM
Stocare: 128 GB UFS 2.2
Camera: 48 + 2 + 2 megapixeli
Selfie: 8 megapixeli
Dimensiuni: 161.8 x 75.3 x 8.9 mm
Greutate: 190 g
Baterie: 5.000 mAh + 18W
OS: Android 11
Tehnologii: NFC, USB 2.0, Bluetooth 5.1, radio FM
Preț: 1.050 de lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Acest review computerblog.ro este posibil datorită Mi Home.
Impresii după testare
Până acum, toate modelele Poco au reușit să se impună prin performanțe foarte bune oferite la un nivel de preț sub competitori. Acest model duce însă lipsă de ceva concret. Vă dau un exemplu random: Realme 8 5G are dotări similare la un preț de circa 850 de lei.
Procesorul este ok, cum am menționat în alte teste. Dar până acum Poco oferea mai mult decât competiția. Mediatek Dimensity 700 are două nuclee Cortex-A76, care funcționează la viteze de până la 2,2 GHz. Dispune de un GPU Mali-G57 și noua tehnologie de stocare UFS 2.2. Deci se descurcă. Dar nu are nimic în plus. Nu mai are acel atuu, dacă alegi Poco vei avea o experiență mai bună.
Ecranul este IPS LCD și nu asta este problema, au pus chiar rată de refresh de 90Hz. Problema este că nu e prea luminos, ceea ce este aiurea pe vreme însorită. Atinge maxim 500 de nits, iar telefoanele Poco cu Super AMOLED, tot modele ieftine, ating 1300 de nits. O diferență esențială pentru orice utilizator.
Ecranul mai întunecat consumă însă mai puțină energie și deci rezultatele sunt bune la autonomie. Dar cu minusul de rigoare. Camera foto este ok, dar numai senzorul principal. Poate și la selfie te descurci. Dar cele de 2 megapixeli sunt puse acolo ca să fie.
Într-o notă mai pozitivă, telefonul păstrează mufa de căști 3.5 mm jack. Are slot pentru carduri de memorie. Dispune de radio FM și IR blaster. Adică are și multe dintre tehnologiile care cam lipsesc la alți rivali cu pretenții mai mari.
Din păcate ecranul este protejat de Gorilla Glass 3, destul de depășită. În rest este din plastic.
Teste benchmark și autonomie
Am făcut principalele teste, ca de fiecare dată. Am mai testat modele cu acest tip de procesor și sunt cam la fel. Circa 325.000 de puncte la Antutu, 8.300 la Work 3.0, iar pentru Geekbench 5.0 scorul single-core este de doar 550 de puncte, multi-core 1750. Este suficient pentru un telefon ieftin, dar nu suficient pentru un Poco. Modelele anterioare au avut cam toate procesor de flagship sau fost flagship.
Stă foarte bine la autonomie, cum era de așteptat. Cam 24 ore și 30 de minute cu ecranul activ. Este bine, mai ales pentru un terminal cu procesor normal, nu economic. Încep să mă întreb dacă nu procedează și ei precum OnePlus, limitând unele aplicații. Rămâne de văzut.
Camera foto
Senzorul foto principal este ok. Vorbim despre modulul de 48 de megapixeli, de 1/2 inch, cu lentilă de 26 mm și apertura f/1.8. Cred că este suficient în orice situație. Imaginile au ieșit relativ bine, dar cam întunecat. Te descurci la editare. Dacă ai lumină destulă va fi totul ok. Camera macro de 2 megapixeli este relativ ok pentru a posta imagini pe rețele de socializare. Iar senzorul de adâncime este util când realizezi portrtete sau poze cu mâncarea. Camera selfie este de 8 megapixeli, probabil se descurcă în majoritatea cazurilor.
Vedeți mai jos câteva imagini realizate. Sunt însă micșorate și comprimate pentru a le putea pune aici. Dacă nu vă faceți o idee clară, mergeți la Teste și comparați cu imaginile făcute cu alt telefon prin zona asta de preț.
Protecție pentru telefon
Accidentele se pot întâmplă oricui. Chiar dacă ești super-atent, merită să investeți în huse și carcase de protecție. În plus, chiar și dacă utilizatorul smartphone-ului este foarte atent și printr-un noroc este ferit și de accidente, în timp pe suprafața telefonului apar semnele obișnuite de uzură. Se zcâgire, își pierde vopseaua. Prin contact cu praful apar zgârieturi fine, uneori ciobituri, însă cu ajutorul unei huse aspectul de nou este menținut pentru o perioada mai îndelungată. La urma urmei, e puțin probabil că un utilizator să rămână cu același smartphone întreagă viață – la un moment dat telefonul vă fi vândut și exact semnele de uzura sunt cele care îi scad valoarea.
Concluzii
Xiaomi face de obicei treabă bună cu Poco, dar acest model nu are nimic special care să justifice achiziția. Dacă aveți cam 1000 de lei, cel mai potrivit pare să fie Poco X3 Pro. Are procesor mai bun, camere foto mai bune, baterie mai mare, tot ce vrei. Și este mai accesibil per-total.
Prețul corect pentru acest model ar fi vreo 700 de lei. La acel nivel ar deveni atractiv.
Are destul de puține dotări în plus față de Poco M3 simplu care e în jur de 600, diferența de preț e mare pentru ce oferă.
 
Așa m-am gândit și eu. Ar fi mers la 700-750.