Am testat un server Qnap, mai exact TS-469 Pro TurboNas, un mini-server care permite stocarea datelor și sharing între diverse device-uri, streaming, prin rețeaua locală sau internet. Au aplicații smartphone și am testat de asemenea aplicația de Android și mi se pare clară o chestie. Serverul ăsta îți oferă tot ceea ce promit serviciile Cloud Computing – doar că ai control complet asupra lui și nu necesită investiții mari sau abonamente lunare.

Qnap TS-469 Pro TurboNas
Qnap TS-469 Pro TurboNas

Pro și contra serverului Qnap

Mi-a plăcut mult:
– conectarea rapidă și ușurința cu care l-am setat;
– meniul simplu și faptul că au aplicații mobile;
– faptul că merge cu HDD-uri obișnuite;
– control de la distanță;
– funcția de streaming;

Rămâne de discutat:
– trebuie să fii mereu atent la probleme – curent picat, internet funcțional în locație, cabluri. Pe de altă parte au sincope și serviciile de cloud obișnuite.
– trebuie să fii atent să nu accesezi pe 3G, pe roaming, sau să conștientizezi costurile respective;

Primele impresii în utilizare

Mă așteptam să fie foarte dificil de instalat și să trebuiască să facă 100 de setări. Ei bine, se pare că tehnologia a evoluat și în zona asta, iar utilizarea a fost aproape de plug-and-play. Odată băgat în priză și instalat cablul Ethernet în spate, setările și le face singur. E drept că prima pornire durează un pic mai mult, dar ulterior totul merge perfect.

Pe computer accesezi interfața de administrare prin IP-ul serverului. Ăsta ți-l arată el după ce și-a făcut setările și și-a setat IP-ul.

Qnap - meniul de administrare
Qnap – meniul de administrare

Meniul poate fi accesat și de la distanță. De asemenea, poți avea acces la administrare pe smartphone.

Qnap - administrare mobila
Qnap – administrare mobila

De asemenea, au o altă aplicație pentru smartphone care permite accesul la fișierele proprii:
0029

Serverul are instalat de asemenea un magazin de aplicații proprii. App Center permite accesul la o mulțime de aplicații dedicate realizate de alți entuziaști.

Qnap TS-469 Pro

Qnap TS-469 Pro TurboNas ate procesor Intel Atom dual-core la 2,13 GHz, vine cu 1GB de RAM, dar suportă 3GB la nevoie. Are patru suporturi pentru hard-disc-uri, porturi USB 3.0 și 2.0, port HDMI, Gigabit Ethernet și porturi eSATA. Se pot pune hard-discuri de 3,5 inch, 2,5 inch sau SSD-uri. Nu sunt incluse discurile în pachet. În schimb se pot schimba (scoate sau adăuga) discuri în timp real. Are de asemenea multe funcții interesante, precum servicii de back-up automat.

Design-ul este ok, serverul are o carcasă din aluminiu, rezistentă, dar care arată bine. Partea frontală are și HDD-urile care pot fi instalate imediat și sunt blocate cu un sistem pentru a nu ieși accidental.

Qnap - hard-discuri
Qnap – hard-discuri

Produsul este gândit pentru medii de lucru business, este compatibil cu Windows, Mac sau Linux/Unix. De asemenea este certificat pentru virtualizare VMware, Citrix sau Hyper-V. De asemenea este compatibil cu MySQL sau PHPMyadmin, adică poate fi folosit pentru baze de date sau pagini web de bază. Serverul include soluții privind restricționarea accesului pe bază de IP, suportă conexiuni HTTPS, FTP securizat, backup criptat, dar și VPN Server.

Concluzii

Mi se pare o alternativă bună pentru cei care vor să aibă flexibilitate și control. Este pentru companii mici și medii, sau pentru anumite departamente din companiile mari. Prețul nu este foarte mic, pe la 3.500 de lei, plus HDD-urile. Însă beneficiile sunt mari, ai control asupra produsului, asupra serviciilor, asupra accesului. Ai totul la îndemână, poți accesa fișierele de la distanță, ai aplicații smartphone… Este foarte bun și ca mediacenter pentru acasă. Merită luat.

Galerie foto