Am testat Realme 12 Pro Plus 5G, modelul de top din gama anunțată oficial astăzi. Sunt telefoane midrange premium, care aduc tehnologii de nivel bun împreună cu un design premium. Sunt două variante, pe lângă Pro+ există și un model 12 Pro, ceva mai slab dotat, dar cu preț mai atractiv. Cred că merită luat în calcul și ăla. Modelul testat s-a descurcat excelent, are autonomie bună, se descurcă la fotografie, performanța este însă de nivel mediu. Aflați mai multe pe parcursul acestui review.

Pro și contra Realme 12 Pro+ 5G

Avantaje:

  • un design excelent are concurează terminalele flagship;
  • este protejat la apă/praf cu IP65;
  • prețul este atractiv;
  • autonomia rămâne peste medie;
  • camere foto decente;

Dezavantaje:

ads
  • performanța este limitată;
  • există competitori puternici la acest preț;

Detalii tehnice Realme 12 Pro Plus 5G

Ecran: 6.7 inch, 2412×1080 pixel, 394 ppi, 120Hz, 950 nits
Procesor: Snapdragon 7s Gen 2
GPU: Adreno 710 GPU
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 512 GB UFS 2.2
Camere foto: 50 + 64 + 8 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 161.5 x 74 x 8.8 mm
Greutate: 196 g
Baterie: 5.000 mAh + 67W
OS: Android 14, Realme UI 5.0
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, USB Type-C 2.0, NFC, IP65
Preț: 2.499 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 5 Media: 4.6]

Lansare în România alături de Realme 12 Pro

Seria pune mare accent pe design, care este comun. Dar și pe camerele foto, care sunt mai bune la 12 Pro+ comparat cu modelul de bază. Realme 12 Pro+ vine în România alături de Realme 12 Pro, fratele mai mic. Vor fi disponibile la finalul lunii aprilie. Modelul de bază vine la preț de 1.999 lei, iar Pro Plus 5G va costa în România 2.499 lei.

Realme 12 Pro are un procesor un pic mai modest. Platforma mobilă Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 (SM6450) a fost proiectată pentru smartphone-uri și tablete bazate pe Android și a fost lansată în septembrie 2022. Este în clasa entry-level, cu nuclee mai vechi, deși este bazat pe procesul de producție de 4 nanometri.

Are patru nuclee de performanță ARM Cortex-A78 cu frecvențe de ceas de până la 2,2 GHz și un cluster de eficiență format din patru nuclee Cortex-A55 cu o frecvență de tact de 1,8 GHz. Acceleratorul grafic este Adreno 710. Soc-ul integrează, de asemenea, un ISP Spectra, un controler de memorie LPDDR 2750 MHz pe 16 biți, un modem X62 5G, un Fastconnect 6700 Wi- Modem Fi 6E / Bluetooth 5.2 și Hexagon.

Realme 12 Pro Plus are procesorul mai capabil Snapdragon 7s Gen 2 (4 nm). Nucleele de putere merg la 2,40 GHz și cele economice urcă la 1,95 GHz.

Există diferențe și la camere foto. Pe senzorul principal Pro+ 5G stă mai bine, cu un senzor mai mare de 1/1.56 inch, iar modelul Pro are un senzor de 1/2 inch. La telefoto 12 Pro are 32 de megapixeli, iar Pro+ are un senzor de 64 de megapixeli, de asemenea mai mare. Diferența este și la camera selfie, unde cel de bază are 16 megapixeli și Pro Plus vine cu 32 de megapixeli. În rest au cam aceleași specificații.

Impresii după testare

Realme 12 Pro+ 5G arată cu adevărat premium, ca un telefon flagship. Păstrează și ecranul cu margini curbate și are un design special pe spate. Însă din momentul în care l-ai luat în mână îți dai seama destul de rapid că este un telefon mai modest. Nu are calitatea aia oferită de materiale premium și greutatea oferită de un șasiu metalic. Este ușurel, spatele arată interesant, dar probabil se va murdări fără husă. Ecranul are nevoie de folie de protecție, eventual una rezistentă. Dar trecând peste prima impresie, telefonul este mai mult decât un model accesibil ca preț.

Ecranul este un AMOLED destul de performant, cu culori foarte bune. Desigur, este FHD+, nu de mare rezoluție, dar asta nu contează foarte tare. Are 950 de nits luminozitate, se va vedea în soare, destul de bine.

odelul testat are un procesor Snapdragon 7S Gen 2. Povestesc despre el la capitolul teste, dar este un model bun, cam la fel de performant cu 7 Gen 1. A venit la mine cu 12GB de RAM și 512 GB de stocare, ceea ce ajută, este o variantă tocmai bună, dar probabil mai scumpă decât prețul anunțat.

Bateria rămâne de 5.000, dar au încărcare rapidă de 67W, ceea ce se poate dovedi util. Modelele vor aduce 2 ani de Android nou și trei ani de actualizări de securitate, sub media competitorilor.

Senzorul principal de pe Pro+ 5G este un Sony IMX 890, un model foarte lăudat. Este bun pe lumină slabă și are stabilizare optică integrată. Camera telefoto este prezentată drept “periscop”, dar de fapt noutatea este că alături zoom-ul 3x poți face un zoom in-senzor de 6X. Poate fi util uneori, deși nu este tocmai zoom optic. Poate face zoom digital 120x, deși vă imaginați și voi cum arată.

La acest nivel de preț există și Redmi Note 12 Pro, cu cameră de 200 de megapixeli. Dar și noul model Samsung Galaxy A55, care este de asemenea foarte atractiv. Greu de spus care să fie alegerea perfectă.

Teste benchmark

Terminalul s-a descurcat excelent în testele de performanță, pe nivelul mediu. Desigur, puteau folosi un procesor mai puternic. Cred că fanii și-ar fi dorit măcar un 7+ Gen 2 care este mult mai performant. Dar au făcut economie la putere. Procesorul de anul trecut urca la 2,6 GHz, iar acum abia 2,4GHz.

Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 (SM7435-AB) este un SoC din segmentul mediu superior. Integrează un total de 8 nuclee împărțite în două clustere. Clusterul ARM Cortex-A78 pentru performanță ridicată oferă patru nuclee cu până la 2,4 GHz. Cele 4 nuclee economice se bazează pe arhitectura A55 sunt tactate la 1,95 GHz. Este similar cu Snapdragon 7 Gen 1, care oferă un cluster de eficiență cu frecvențe reduse și un GPU cu nume diferit. Snapdragon 7+ Gen 2 este în mod clar mai rapid, cu nuclee CPU mai noi. Deși denumirea sugerează acest lucru, nu a existat Snapdragon 7s Gen 1.

Vedeți mai jos rezultatele din teste.

Camere foto

Senzorul Sony este clar bun și performant, dar anul trecut aveau cameră de 200 megapixeli și acum au trecut la 50. Nu pare la prima vedere o evoluție pozitivă. Sigur, camera telefoto este foarte bună. Era necesar un senzor mare, de 64 de megapixeli, pentru a face lucruri interesante. Dar camera ultrawide rămâne de 8 megapixeli. Față de anul trecut este bine că au renunțat la camerele de macro de 2 megapixeli, absolut inutile.

Cum spuneam, camera cu zoom 3X poate face și un zoom în senzor de 6x, care poate fi util. Merge cu zoom digital mult mai departe. Pus pe un dispozitiv de stabilizare ar putea face imagini interesante la distanță.

Camera de selfie este destul de standard, nu știu când o să mai vedem ceva interesant pe partea asta.

Vedeți mai jos cum au ieșit imaginile să vă faceți o idee.

Accesorii

Chiar dacă pun ei husă în cutie și încărcătorul este prezent, vă pot recomanda accesorii. De exemplu, ar fi bine să căutați în magazin folie Realme și să o aplicați pe ecran înainte de utilizare. Mi s-a întâmplat să scap telefonul la scurt timp după ce l-am scos din cutie, chiar dacă am promis că am grijă de el. Evident, ar fi util și un încărcător auto 67W să se potrivească cu încărcarea rapidă. Și găsiți de asemenea suporți auto, baterii externe și multe altele, care se pot dovedi foarte utile.

Concluzii

Realme 12 Pro+ 5G este un jucător puternic pe zona midrange, cu un design imbatabil. Este destul de bine dotat, are și ceva performanță, ecran bun, camere foto peste medie și autonomie bună. Prețul la lansare este destul de măricel, dar sunt convins că se va ieftini în timp. Și este un telefon bun cu care vă puteți descurca câțiva ani. Modelul 12 Pro este mai atractiv ca preț, dar are și procesor ceva mai slab, dar și camerele foto mai modeste.

Galerie foto