MadMike a testat și vă recomandă Prestigio Data Safe I.
Astăzi am onoarea și plăcerea de a vă prezenta un nou hard disk extern din gama de lux Prestigio, ce poate veni în ajutorul vostru în situația în care doriți să extindeți spațiul de stocare intern al portabilului vostru sau de ce nu, îl puteți utiliza ca suport multimedia pentru TV-ul vostru, asemeni mie, în cazul în care suport USB 2.0.
Încă de la bun început, trebuie să precizez că până în prezent am mai interacționat cu suficient de multe produse din gama Prestigio, astfel încât să-mi fac o impresie generală referitoare la acest brand. Sunteți curioși la ce concluzie am ajuns? Brandul Prestigio a reușit să-și câștige simpatizanții prin originalitatea design-ului și prin atenția la detalii, folosite pentru produsele comercializate și mai puțin prin performanțe, capitol la care nici nu excelează, să fiu sincer cu voi, dar cel puțin se păstrează deasupra liniei de plutire astfel încât produsele lor să fie considerate „decente”, pentru a echilibra balanța „Calitate – Preț”. Dacă au și reușit acest lucru, veți vedea în cele ce urmează.
Prezentare Prestigio Data Safe I 250GB
Începând cu inspecția ambalajului și terminând cu analizarea conținutuului propriu-zis al pachetului, veți putea observa cu ușurință atenția pentru detalii, pe care Prestigio o acordă fiecărui produs în parte, pentru ca într-un final să contribuie la acel „user experience”. Eu am rămas impresionat la acest capitol și consider că ăsta este și punctul forte al acestui brand.
HardDisk-ul în sine m-a impresionat încă de la prima vedere prin design-ul său, fiind îmbrăcat într-o piele fină de culoare neagră, cusută manual cu un fir auriu. Nu poate să nu te impresioneze un asemenea lucru. În plus, pielea reușește să estompeze absolut orice sunete din interiorul hard disk-ului.
Dar acum, haideți să vedem și partea mai puțin plăcută. În ciuda faptului că arată excepțional la capitolul design datorită pielii în care este îmbrăcat, aceasta atrage un minus la capitolul performanțe. Cum așa? Pielea este un foarte bun izolator și mai mult de atât, spre deosebire de aluminium, aceasta reține căldura degajată de hard disk pe o perioadă mult mai îndelungată, lucru care nu este tocmai un plus. Acum, nu ar trebui să aveți totuși motive serioase de îngrijorare, deoarece o temperatură medie în urma a aproximativ 3 ore de funcționare este de circa 40-41°C. Temperatura maximă atinsă în urma suprasolicitării cu ajutorul unui benchmark, pentru o perioadă de 5 ore (în continuu, ca harddisk pentru file sharing) a fost de 47-48°C.
Bineînțeles, HardDisk-ul se încălzește mai mult decât un harddisk clasic a cărui carcasă este realizată din aluminium, un astfel de harddisk operând în mod normal la 35-36°C însă atât timp cât nu păstrați harddisk-ul într-un mediu izolat sau într-o încăpere cu temperaturi foarte ridicate, nu aveți motive de îngrijorare.
Interfața de conectare a harddisk-ului este USB 2.0, însă pentru a-l alimenta va trebui să îl conectații la două porturi USB 2.0. Personal, am încercat să-l utilizez folosind o singură intrare USB. Funcționează, dar uneori apar erori la scriere sau vă treziți că harddisk-ul este respins de către sistemul de operare. În schimb, la TV merge conectat fără nicio problemă numai printr-un singur port (Nici nu am mai multe). Nu știu care ar fi problema deoarece și TV-ul tot 5V/1A scoate. Poate o altă tehnologie.. cine știe. Mă depășește. Ce vă pot spune clar este că funcționează.
Ce mi-a atras atenția în schimb a fost softul antivirus gratuit cu care hard disk-ul vine însoțit, și anume: AVG Internet Security 9. Acum, nu cred că este cazul să spun că nu sunt un utilizator AVG sau că nu l-am folosit niciodată ori că nu am de gând să-l folosesc prea curând, însă, sunt încă persoane ce nu au un antivirus decent pentru sistemul lor. Acum, dacă ar fi să aleg între o soluție antivirus gratuită și AVG InternetSecurity, aș alege aplicația antivirus cu care vine însoțit hard disk-ul.
Ca și performanțe, HardDisk-ul se descurcă foarte bine având în vedere că suportul de conectare este USB 2.0, este slim de 2.5’’ și rulează la 5400RPM ca majoritatea hard disk-urilor externe de altfel, ceea ce înseamnă că îi limitează viteza de transfer la maximum 30mb/s. La proba practică, am obținut viteze constante de scriere/citire, cuprinse între 23 și 26mb/s, cu un maxim de 27.7mb/s, și cu o medie de aproximativ 25mb/s. Asta este cam limita superioară suportată de USB 2.0. Din păcate, nu am avut la dispoziție un USB 3.0 pentru a-i testa viteza de reacție, însă promit că săptămâna viitoare voi veni cu o actualizare a review-ului.
Păreri PRO și CONTRA
+Design atrăgător, dimensiuni mici de 2.5 inch și foarte silențios.
+Performanțe ridicate având în vedere suportul de conectare USB 2.0
+Software-ul antivirus inclus: AVG Internet Security 9
-Se cam încălzește.
-Necesită 2 alimentări USB 2.0 în cazul în care îl folosiți pentru un laptop/desktop.
Concluzii
Prestigio Data Safe I este un hard disk performant, micuț, cu un design impresionant ce-l fac un mediu de stocare ce poate fi încadrat în categoria Business. Cum USB 3.0 încă nu este un stardard implementat de toate portabile, nu am putut să-i ofer un minus din acest motiv, lipsa suportului USB 3.0, dacă vă întrebați.
Mulțam, Dan.
Așteptăm și părerea cititorilor ce au interacționat deja cu HardDisk-urile din gama Prestigio sau pur și simplu, poate sunt interesați să achiziționeze unul 🙂 Vă stau la dispoziție cu răspunsuri la întrebările voastre, în limita timpului disponibil.
 
e excelent hdd-ul asta. Am unul de 160GB pe care il folosesc de ceva timp si se misca excelent. N-am avut deloc probleme cu el.
Plusuri: – arata excelent imbracat in piele
– fiabilitate mare
Minusuri
– vine cu o husa din imitatie de piele, care arata ieftin rau de tot