Am terminat astăzi de scris review-ul Samsung Galaxy S9+, modelul de top al sud-coreenilor, cel mai puternic smartphone Android la ora actuală. Am testat detaliat fiecare element al noului smartphone, am făcut comparația cu Samsung Galaxy S8+ și am decis: o să trec la noul model.


Dați și un play la video, chiar dacă sonorul nu e perfect și încadrarea nu e extraordinară, spun niște lucruri interesante acolo. Am testat Samsung Galaxy S9+ în cadrul programului Orange Smartphone Testers, unde vă puteți înscrie și voi. Telefonul este la precomandă în magazinul operatorului.

Sumarul capitolelor

  1. Pro și contra Galaxy S9+
  2. Experiența în utilizare
  3. Teste hardware
  4. Camera foto
  5. Audio/video
  6. Comparație cu S8
  7. Concluzii
  8. Galerie foto

Detaliile tehnice pentru cei care nu le cunosc deja:

DetaliiGalaxy S9Galaxy S9+
Ecran5.8 inch (2960X1440 px)6.4 inch (2960X1440 px)
ProcesorExynos 9810 / Snapdragon 845Exynos 9810 / Snapdragon 845
RAM4 GB 6 GB
GPUMali-G72MP18 GPU / Adreno 630Mali-G72MP18 GPU / Adreno 630
Stocare64 GB64 / 128 GB
MicroSDpe SIM 2 / pina la 256GBpe SIM 2 / pina la 256GB
Camera foto12 mpx (f/1.5, 26mm, 1/2.5", 1.4 µm) duală 12 mpx ((f/1.5, 26mm, 1/2.55", 1.4 µm) + 12mpx (f/2.4, 52mm, 1/3.6", 1 µm)
Camera selfie8 mpx , f/1.78 mpx , f/1.7
Bateria3000 mAh3500 mAh
Android8.0 Oreo8.0 Oreo
Pret849 euro949 euro

Găsiți totul despre noul telefon pe site-ul Samsung.

Pro și contra Samsung Galaxy S9+

Mergi sus

Mi-a plăcut foarte mult:
– procesorul puternic face diferența, este peste generația de anul trecut;
– camera foto este excelentă, cel mai important atuu;
– autonomia este bună;
– sunet stereo excelent;
– încărcare rapidă și wireless;
– abia aștept noul Dex Pad;

Rămâne să discutăm:
– prețul rămâne măricel;
– Galaxy S8+ și Note 8 devin atractive pentru că au un preț foarte bun;
– design-ul este neschimbat;

Experiența cu Samsung Galaxy S9+

Mergi sus

Ca utilizator de Samsung Galaxy S8+ și ca blogger care a avut ocazia să testeze majoritatea terminalelor de top disponibile pe piață pot să vă spun că la ora actuală este imposibil să găsești un terminal mai performant cu Android. Da, este adevărat, iPhone X are capitole la care este mai performant, dar are ecranul ciudat și din cauza asta este destul de mic, spațiul de vizualizare fiind limitat. Huawei P20 va avea și el acest moț/breton, în plus niciunul nu are card de memorie MicroSD. Singurul terminal nou care la ora asta concurază S9+ este Xperia XZ2, iar brandul nefiind acum printre favoritele publicului va avea dificultăți în a convinge cumpărătorii.

Sigur, putem discuta că OnePlus 5T este grozav, Google Pixel 2 XL e foarte tare, dar deja sunt depășite. Pînă vor veni noile modele cu Snapdragon 845 avem aici un câștigător. Chiar dacă este un terminal scump, Samsung Galaxy S9+ rămâne un flagship pentru cei care vor să aibă tot timpul cel mai modern smartphone. Cel pe care pot face cu adevărat orice. La prima vedere terminalul seamănă foarte tare cu Samsung Galaxy S8+ sau cu Note 8, dar există diferențe semnificative.

Este adevărat, una dintre principalele diferențe o face noul procesor Exynos 9810 (Snapdragon 845 în SUA). Cele două sunt comparabile, în cazul Samsung vorbim despre un octa-core cu 4 nuclee modificate de Samsung care pot atinge 2.9 GHz, plus 4 nuclee Cortex-A55 care ating 1.8GHz. Construit pe 10 nanometri, noul procesor aduce performanță mai mare decât modelul de anul trecut, la pachet cu un consum redus de energie. Practic însă, diferențele sunt în teste de performanță și în jocuri video, puține aplicații Android au nevoie cu adevărat de astfel de putere. Modelul S9+ vine cu 6GB de RAM, ceea ce crește scorurile de performanță de asemenea, dar practic nu prea ai nevoie de așa ceva. Doar cei care au aplicații complexe, jocuri video sau filmări 4K vor vedea diferențe reale între un model de anul trecut precum S8+ sau Note 8 și un model nou precum S9+. Însă așa cum alegem mașinile după specificații clare, alegem computerele să fie cât mai puternice, așa putem spune că atuul Galaxy S9+ îl reprezintă performanța. Discutăm mai jos despre scoruri.

Cea mai mare problemă pentru S9+ este că seamănă foarte tare cu modelul de anul trecut. Din față nu se vede nicio diferență și zvonul că au scăzut marginile s-a dovedit doar un zvon. Este identic și raportul dintre ecran și margine este același. Ecranul are aceeași dimensiune și aceleași specificații precum anul trecut. Cu alte cuvinte, la acest capitol nu există nicio schimbare. Unii vor spune că nu găsesc motive pentru achiziție.

Apoi observi pe spate camera foto. Noua cameră foto duală este cu adevărat interesantă. Unele aspecte amintesc de camera duală de la Note 8, dar există diferențe majore. Lentilele sunt mai luminoase și avem prima cameră cu apertură variabilă pe un smartphone. Avem primul senzor capabil să surprindă imagini Super Slow Motion cu 720p, de asemenea înregistrează 4K la 60fps cu HDR. Discutăm despre asta la capitolul foto.

Dincolo de testele de performanță, camera foto și video, am rulat testele de autonomie, unde S9 stă destul de bine. De asemenea, am testat noile speakere stereo. Una peste alta, pot spune acum că voi trece de la Galaxy S8+ la noul Galaxy S9+.

Teste de performanță

Mergi sus

Am rulat pe telefon majoritatea testelor de performanță importante astăzi. Vedeți aici toate testele, acum o să discutăm despre rezultate și testele de autonomie pe care nu le-am încărcat încă. Samsung Galaxy S9+ s-a dovedit cel mai puternic smartphone cu Android. Scorurile sunt peste orice competiție, uneori aproape egalează consola de jocuri video Nvidia Shield, alteori concurează tabletele iPad Pro, dar este adevărat, pe alocuri iPhone X are scor mai mare. Da, procesorul Apple A11 Bionic este foarte puternic. Dar iPhone X pierde din cauza moțului care micșorează ecranul. Poate că un nou model, fără moț și fără buton de Home, dar cu cameră foto duală, ar putea depăși S9+. Însă pînă când apare acest model, eu aleg telefonul Samsung.

Este adevărat, testele de performanță devin irelevante, pe de o parte atât producători de top precum Samsung, Google sau Motorola, pe de altă parte branduri precum OnePlus sau Xiaomi au crescut trișând la teste. Cum făceau asta? Simplu, detectau că e un test și creșteau puterea procesorului pentru a obține scoruri mari. Acele scoruri nu se regăseau în experiența utilizatorului și practic acesta rămânea doar cu ideea că are cel mai performant telefon. Apoi, trebuie spus că Android a devenit super-optimizat, că practic nu ai nevoie de toată puterea aia decât în jocuri sau câteva aplicații intensive, în rest, toate terminalele stau pe nucleele economice pentru a reduce consumul de energie. În fine, diferă modul de utilizare. Am recomandat telefoane performante unor oameni și s-au supărat că nu ținea bateria o săptămână. Preferau să meargă mai prost, dar să aibă autonomie mai mare.

În Antutu a scos aproape 230.000 de puncte, adică peste iPhone X, iar scorurile sunt mai mari în Geekbench 4, dar la capitolului single-core. La multi-core câștigă iar Apple, probabil și cu ajutorul sistemului de operare diferit. În rest, în celelalte teste are scoruri masive, vedeți mai jos capturile de ecran.

Autonomia Samsung Galaxy S9+ a fost bună dacă am scăzut rezoluția ecranului la 1480×720 pixeli. Se poate face asta din setări, la Ecran și Schimbă rezoluția. Bineînțeles că am scăzut și luminozitatea și am activat Power Saving. Astfel, am ținut telefonul deschis 12,5 ore, o perioadă excelentă pentru un flagship. Ar putea ține o zi întreagă astfel, dar încă nu pot să bag mâna în foc, pentru că nu l-am folosit decât pe post de telefon secundar și nu principal. Am să revin cu un test după ce schimb S8+, spre finalul lunii. Cu ecranul FHD+, respectiv 2220×1080 pixeli, a ținut cam 7 ore, dar fără Power Saving. Probabil 10 ore cu Power Saving activat. Iar la WQHD+, adică 2960×1440 pixeli, a ținut doar 6 ore cu ecranul activ. Adică de la 7 dimineața ar rezista probabil pînă la 7 seara, dar nu toată ziua.

În orice caz, deja bateria externă a devenit cu adevărat singura soluție pentru flagship-uri, alături de încărcătorul auto și încărcătorul la birou. Nimeni nu vrea să rezolve problema, iar telefoanele cu baterie foarte mare devin foarte grele și dificil de manevrat. Și se pare că bateria cu cât este mai mare se golește mai rapid. Adică una de 6000 mAh nu ține cât două telefoane identice cu baterie de 3.000 mAh. Se consumă energia mai rapid.

Teste de cameră foto/video

Mergi sus

Am testat camera foto pe lumină slabă, pe soare, am filmat și am încercat noul mod super-slow motion. Și aici găsiți testele foto aici, nu mai reiau toată discuția. Este o cameră foto foarte bună, imaginile ies foarte clare, chiar excelente pe lumina zilei, dar sunt bune și pe lumină slabă. Stabilizarea e foarte bună pentru foto, funcția de zoom optic este binevenită, iar celelalte moduri speciale Samsung sunt bine realizate. Există de asemenea și modul Pro unde cei care se pricep la fotografie pot regla cât mai bine setările pentru a realiza imagini exact ca pe camera foto cu care lucrează.

Camera foto Samsung Galaxy S9+ are acum cea mai mare notă pe DXOMark (99 de puncte) și nu cred că va apărea prea curând o cameră foto mai bună pentru telefon. Legat de filmare, Super Slow Motion ar trebui să aibă rezoluția 720p, dar specialiștii în domeniu spun că imaginile au de fapt rezoluție mai slabă și sunt îmbunătățite software, cu problemele inerente. Mie personal mi se pare foarte distractiv modul, mai ales în anumite situații. Totuși, nu poți controla voi exact când să facă efectul Super Slow Motion, el se declanșează automat când detectează o anumită mișcare.

Filmarea 4K HDR la 60 fps este foarte bună, doar că stabilizarea nu este neapărat bună și se vede că nu am ținut mâinile nemișcat și nici nu am folosit trepied pentru acest test. Chiar am vrut să văd cum iese din mână. Data viitoare o să știu mai bine 🙂

Senzorii foto au format 4:3, deci dacă vreți rezoluție maximă trebuie să folosiți acest format, pentru 16:9 camera foto de pe spate scade la 9 megapixeli, iar cea frontală la 6 megapixeli. La fel, dacă vreți formatul similar ecranului Samsung (18.5:9) atunci va merge la 7.9 megapixeli pe spate, respectiv 5 megapixeli cea frontală. Vestea bună este că se pot face imaginile RAW pentru a oferi cea mai bună captură a imaginii, capabilă să fie editată perfect în Photoshop.

Teste audio/video

Mergi sus

Am făcut un test cu noile speakere stereo puse de AKG pe telefonul Samsung. Este bine că se întâmplă asta, au un sunet mai bun pentru filme și jocuri video, totuși, pentru o experiență perfectă de ascultare tot ai nevoie de căști. Sunetul a fost un pic peste cel de la S8+ și desigur că efectele stereo dau o impresie mai bună pentru divertisment.

Am rulat de asemenea filme, atât Full HD, 2K și 4K pe noul terminal și am fost surprins cât de fluent rulează, fără probleme. Dar din păcate nu au mers cu playerul video de la Samsung, trebuie să luați din Google Play playerul video VLC pentru a avea o experiență cu adevărat bună. Cert este că are un ecran foarte bun, cu rezoluție mare și densitate foarte bună, cu culori puternice și care arată perfect. Doar că este similar cu cel de anul trecut și nu cred că este nicio deosebire între cele două.

De altfel este foarte adevărat ce se spune, nu prea ai nevoie de rezoluție crescută pe telefon. Chiar dacă vezi un film sau un clip special, Full HD oferă o calitate vizuală perfectă și nici nu pune probleme că ar consuma prea multe date mobile. Rezoluția maximă oferită de Samsung Galaxy S9+ rămâne 2960×1440 pixeli, dar cum spuneam mai sus folosind rezoluția maximă scade dramatic autonomia, aproape la jumătate. Deci este plăcut să ai așa ceva, dar util este mai puțin.

Comparație cu Galaxy S8

Mergi sus

Am făcut de asemenea o comparație extinsă între Galaxy S8+ și Galaxy S9+, o puteți citi aici. Design-ul frontal este similar, pe spate se văd diferențele, S8+ are camera foto de 12 megapixeli care deja face 2-3 ani, dar S9+ are camera foto duală care este nouă pentru Samsung. Apoi, diferență mare la puterea de procesare, plus mici diferențe software. S8 este și acum un telefon bun și cred că se va vinde bine pentru că are preț bun în continuare. Dar S8 este deja depășit și nu cred că trebuie să vă explic eu că puterea de procesare și viteza contează pentru toată lumea.

Noul S9+ are pe lângă procesor și camera foto nouă și speakere stereo, dar și o serie de aplicații. AR Emoji este una dintre ele, care te transformă într-un avataj digital. Nu prea merge ea cum spunea reclama, dar pe de altă parte este distractivă și îți permite să comunici într-un mod nou. Diferența de preț între S8 și S9 este de vreo 200 de euro, deci va trebui să puneți asta în balanță.

M-a mai întrebat cineva despre Note 8. Sigur, avem un smartphone foarte bun și Note 8 chiar are camera foto duală, chiar dacă este altfel decât la S9+. Pe de altă parte, procesorul rămâne cel de anul trecut. Deci tot avem un avantaj pentru S9+, la fel cu partea de software.

Huse și accesorii Samsung Galaxy S9+

Dacă vorbim despre un smartphone de 1000 de euro este esențial să îl puteți proteja corespunzător. Sigur, puteți avea asigurare, că e mai bună decât toate, dar tot așteptați pînă când telefonul stricat este înlocuit. Așa că o husă poate să vă scape de multe probleme. Pe mine m-a scăpat, a ferit telefonul în zeci de ocazii. Odată însă a căzut fără husă și deși a ajuns pe gresie, Galaxy S8+ a rezistat cu bine. Și sper că și S9+ este la fel de rezistent.

Am testat la MobileDirect.ro noile huse Galaxy S9 și S9+. Sunt foarte ok, o să țin una dintre ele permanent pe telefon și stau liniștit că nu va avea nicio problemă. Și sunt disponibile la prețuri foarte bune, așa că nu aveți de ce să vă faceți probleme cu asta. Când dai atâția bani pe un telefon chiar este bine să ai grijă de el.

Concluzii finale

Mergi sus

Am testat Samsung Galaxy S9+ în paralel cu propriul Galaxy S8+. Sunt încântat de noul model, are foarte multe atuuri, merită cumpărat chiar dacă este un terminal scump. Procesorul nou face toată diferența, iar camera foto nouă este foarte bună, are multe funcții interesante și te poate ajuta în multe situații. De asemenea, are speakere stereo și are îmbunătățiri software importante. Dacă nu îți place oferta cu buyback prezentă (poți duce un telefon vechi la schimb), atunci poți foarte bine să vinzi telefonul vechi pe OLX sau pe alt site de anunțuri și să obții astfel S9+ la un preț mai bun. Dacă nu e bine nici așa, există întotdeauna ofertele cu abonament sau chiar cu rate direct în magazin.

Galerie foto

Mergi sus