Samsung Ativ S este primul smartphone cu Windows Phone 8 al sud-coreenilor care s-ar putea să facă și vânzări. Are dotări tehnice și un design demn de Galaxy S3, dar materialele folosite și atenția la finisaje fac din el un terminal premium. Este exact răspunsul Samsung pentru cei care criticau “plasticul ieftin” folosit la S3. Nu că ăsta n-ar fi tot plastic, sau, mă rog, policarbonat. Dar măcar arată foarte bine.

Samsung Ativ S
Samsung Ativ S

Samsung Ativ S arată extraordinar. Platforma s-a maturizat. Ar putea avea un succes la fel de mare ca HTC 8X. Dar nu l-am găsit oficial în România, adică în oferta vreunui operator sau retailer cunoscut.

Samsung Ativ S
Samsung Ativ S

Samsung Ativ S

Samsung a dezvăluit telefonul Ativ S la IFA, dar am petrecut o grămadă de timp la standul lor unde nu am găsit decât Ativ Tab, smartphone-ul cu Windows Phone 8 nu era acolo. Arăta bine la prezentarea oficială, dar eram sceptic, mi s-a părut că e “încă un model Windows Phone 8” și atât. În decembrie, am avut ocazia să-l testez. Dar mi-a crăpat hard-discul la un moment-dat, apoi nu găseam pozele, dar am reușit să rezolv problema 🙂

Ativ S este impresionant de când îl scoți din cutie. N-am avut un ambalaj oficial, era un sample și nu versiunea finală, dar cu toate funcțiile, inclusiv cea de telefon. Per-total mi-a plăcut și cred că m-aș descurca cu el ca smartphone de zi cu zi. M-am obișnuit cu Windows Phone 8. Ecranul este incredibil și este de asemenea protejat de un strat special anti-zgârieturi și anti-amprente.

Dar să vă reamintesc un pic detaliile Samsung Ativ S.

Detalii tehnice Samsung Ativ S

Samsung Ativ SDetalii tehnice
Procesor:Qualcomm S4 Krait dual-core la 1,5 GHz
RAM:1GB
Stocare:16 sau 32 GB
Display:4,8" Super AMOLED, 720 x 1280 pixels, 306 ppi
GPU:Adreno 225
Rețea:HSPA+ la 42 Mbps
Wireless:Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
Camera foto:8 MP, 3264x2448 pixeli
Filmare:Full HD 1080p@30fps
OS:Microsoft Windows Phone 8
SIM:Micro SIM
Altele:NFC, Bluetooth, micro USB, GPS, Glonass, accelerometru, giroscop, busolă digitală, senzor de proximitate
Baterie:Li-Ion 2300 mAh

Este unul dintre cele mai echilibrate terminale smartphone de top. N-avea nevoie de quad-core pentru că Windows Phone 8 abia a fost adaptat la dual-core. Au ales cea mai performantă versiune disponibilă. Bateria nu ține extraordinar de mult, dar trece ziua de lucru, iar seara o poți reîncărca full iar.

Pro și contra Samsung Ativ S

Mi-a plăcut foarte mult:
– ecranul bine realizat și design-ul exterior excelent;
– faptul că nu e foarte greu și este destul de subțire;
– Windows Phone 8 este o platformă ok;
– camera foto a fost ok;
– totul a funcționat fără probleme;
– are slot pentru carduri MicroSD;

Rămâne de discutat:

– lipsa aplicațiilor pentru Windows Phone 8;
– dotările sunt relativ similare cu un Android, iar majoritatea ar alege această platformă;

Sper să fie lansat oficial la un preț apropiat de 450 de euro, nu de 600.

Ativ S – experiență de utilizare

Am schimbat în ultimele zile cam 10 terminale smartphone premium și vreau să subliniez iar două idei. Windows Phone 8 este ok, îmi place. Iar telefoanele WP8 au un design mai bun, cu atenție la toate detaliile, au stat Microsoft și Steve Ballmer “cu biciul” pe parteneri. Mai mult, am văzut puține bug-uri. Dar este la fel de adevărat că sunt puține aplicații, chiar și jocurile lipsesc, deși Angry Birds este peste tot. Sunt multe avantaje pe care Android le oferă, iar grafica iOS rămâne de neegalat (din aplicații sau jocuri). Dar merită să încercați și ceva nou, mai ales dacă v-ați săturat de cele clasice.

Samsung Ativ S este la fel ca orice din terminalele smartphone de top, Galaxy S3 sau Note 2, doar platforma software diferă. Am găsit aplicații alternative pentru tot ce nu exista oficial. Am folosit Instacam, pe care o am și pe 8X, ca alternativă la Instagram, pînă fac ei versiunea oficială. Aplicații de Facebook sau Twitter există, ce nu ai poți accesa în browserul mobil. Internet Explorer este foarte ok, deși aștept Chrome și pe WP8 sau măcar Firefox.

Îmi plac ecranele mari – pe lângă faptul că vezi mai bine atât în browser, cât și în aplicații sau jocuri, poze sau filme – poți fi sigur că scrii mai bine. Eu NU scriu cu o mână, iar experiența de scris pe un ecran mare este mult mai bună. Da, ecranul mare consumă energie, dar există soluții și pentru asta. În primul rând un management mai bun al consumului, există aplicații pentru asta sau setări pe care le poți face tu.

Mi-a plăcut camera foto, chiar am făcut poze decente cu ea. Deja terminalele de top includ tehnologie foto avansată, iar filmarea e foarte bună. Nu știu ce-ar mai putea pune în 2013.

Dacă ar veni cu un preț sub Android, ar fi alegerea perfectă.

Galerie foto