Am testat Samsung Galaxy A10, cel mai ieftin smartphone din generația nouă a sud-coreenilor, practic un smartphone ieftin decent, cu care te descurci în orice situație. Sigur, nu este avion, dar merge bine. Iar prețurile sunt de la 600 de lei.



Dați un play la video și subscribe pe canal.

Pro și contra Samsung Galaxy A10

Atuurile acestui model

  • prețul foarte bun;
  • ecran mare;
  • procesor decent;
  • autonomie bună;
  • se descurcă în orice situație;

Dezavantaje

  • se mișcă mai greu;
  • camerele foto sunt mediocre;

Detalii tehnice Samsung Galaxy A10

Display: 6.2 inch IPS LCD, 1520×720 pixeli
Procesor: Exynos 7884 octa-core (2×1.6 GHz Cortex-A73 & 6×1.35 GHz Cortex-A53)
GPU: ARM Mali-G71 MP2
RAM: 2 GB
Stocare: 32 GB + card
Camera foto: 13 megapixeli
Camera selfie: 5 megapixeli
OS: Android 9 Pie
Baterie: 3.400 mAh
Preț: 600 lei

Experiența cu Samsung Galaxy A10

Cel mai ieftin model din seria A este un terminal destul de bun, din punctul meu de vedere este peste ceea ce oferea Samsung cu Galaxy A3/J3 anii trecuți. Atât procesorul este mai performant și tehnologiile sunt actualizate, dar în primul rând design-ul este mult mai bun. Telefonul are același design cu moderna serie A, un ecran mare întrerupt doar de o mică cameră pentru selfie. Un display care își face treaba mai ales pe zona multimedia. Să ne înțelegem, nu este vreun telefon performant, ci un model ieftin pentru cei care nu au buget pentru noul Samsung Galaxy A10. Cei care iau un telefon de nevoie, nu era planificaă acum achiziția și apare necesitatea unui model bun, dar ieftin. Desigur, puteți lua ceva la oferta operatorului, cu prelungire de abonament, dar vă complicați inutil.

Samsung Galaxy A10 păstrează toate elementele noii serii A, nu doar design-ul. Are un procesor bun, mai bun decât telefoanele ieftine de anul trecut sau de acum doi ani. Are stocare internă ok, dar au mai tăiat din memoria RAM (doar 2GB). Totuși, nu am simțit să aibă vreo problemă. Camerele foto sunt mediocre, dar pe lumină bună ies pozele ok, o să vedeți la rubrica foto. Bateria este suficient de mare pentru acest gen de telefon/phablet. Galaxy A10 are cam toate tehnologiile de care aveți nevoie și cum spuneam se descurcă aproape în orice situație.

Procesorul este Exynos 7884, are două nuclee de putere ARM Cortex-A73, tactate însă la 1.6Ghz, iar alte șase nuclee economice ARM Cortex-A53 sunt la 1.35 GHz. Ele își fac treaba ok, se descurcă mai bine decât telefoanele care aveau Cortex-A53 exclusiv, dar i-ar fi prins excelent o frecvență mai ridicată, probabil la 2.0GHz ar fi fost un hit.

Mi-a plăcut că au lăsat slotul de carduri microSD, începe să devină ceva de lux, tot mai mulți jucători scot acest modul, iar nevoia de stocare a utilizatorilor crește de la an la an. Desigur, putem stoca în cloud, putem folosi transferul pe un PC sau alt dispozitiv de stocare (HDD extern, NAS și așa mai departe). Dar cardul microSD rămâne important pentru orice utilizator.

Autonomia a fost decentă, ai ore bune de utilizare, mai ales că ecranul Samsung Galaxy A10 este HD și procesorul economic. Sincer, aș fi preferat o baterie un pic mai mare chiar dacă creștea greutatea aparatului. Părea mai serios și ar fi avut o și mai bună autonomie, deci un atuu pentru achiziție. Însă practic se descurcă bine și așa.

În rest trebuie notat că are Bluetooth 5.0, cea mai nouă variantă, care suportă două căști simultan, are WiFi b/g/n pentru viteze mari de transfer a datelor, are 4G deci va merge bine pe net și unde nu e WiFi, dispune de mufă de căști 3.5 mm jack, boxă integrată, radio FM, dar încărcarea este pe mufă microUSB clasic, nu au trecut la Type-C.

Performanța Galaxy A10

Am rulat pe acest model toate testele obișnuite și am făcut și testul de autonomie cu Youtube pe care îl folosesc acum. Pentru testul audio vă rog să dați play la video. Oricum, nefiind model de top, vă asigur că nu concurează la niciun capitol cu telefoanele scumpe. Toate sunt ok, dar în limite. Testul Antutu nu vroia să meargă, așa că a trebuit să găsesc un APK online și să mă chinui să-l instalez, dar pînă la urmă a mers, iar scorul este de circa 90.000, cum spuneam aproape dublu față de telefoanele ieftine Samsung de anul trecut.

A avut parte și de o actualizare de la Samsung, totul a mers foarte rapid și ușor, fără probleme.

Camera foto Samsung Galaxy A10

Am apucat să testez și camera foto, la acest nivel de preț nu trebuie să vă așteptați la minuni. Dar trebuie spus că deși sunt camere mediocre, în condiții de lumină bună se descurcă foarte bine. Deci merg pozele din vacanțe, din călătorii, din oraș, de la evenimente. Totul este să fiți atenți la mișcarea telefonului și a mâinilor, să nu apuce să facă pozele mișcate. Cu puțină atenție cred că se rezolvă.

Camera principală are senzorul clasic de 13 megapixeli, cu F/1.9, pe vremuri era o apertură de telefon premium. Lentila este echivalent 28mm, iar terminalul are autofocus destul de ok. Dacă scade lumina însă veți avea probleme. Camera frontală de 5 megapixeli este prezetă mai mult pentru aplicații de chat decât pentru poze selfie, nu o să fiți prea încântați de ea.

Huse Galaxy A10

Deși Samsung Galaxy A10 este un telefon ieftin, recomandarea mea este să mergeți să luați huse pentru el. Tot la Mobiledirect am găsit cele mai variante și ieftine huse Galaxy A10, am testat mai multe modele. Acum sunt ok și cele din silicon sau cauciuc doar pe spate, ele protejează telefonul și atunci când cade. Dar uneori suprafața pe care cade poate să fie ondulată sau să fie obiecte pe jos, pietre, garduri sau altele, iar ecranul în cădere dacă atinge un astfel de obiect tot se sparge. De aceea, eu prefer husele de tip flip, care acoperă ecranul de tot, iar telefonul este protejat. Mai bine să ai terminalul ferit de zgârieturi și urme de lovituri, astfel îl poți vinde mai ușor ulterior.

Concluzii

Samsung Galaxy A10 este un smartphone ieftin, dar care se descurcă decent în orice situație. Procesorul peste medie face ca acest telefon să merite banii. Autonomia e bună, ecranul mare este relativ ok, iar telefonul arată modern. Totuși, este un telefon accesibil, așa că nu trebuie să vă aștepați la multe de la el. Însă este cu mult peste telefoanele ieftine Samsung din anii trecuți, modele precum Galaxy A, Galaxy J și alte modele ieftine. Așa că merită cei 600 de lei.

Galerie foto