Am testat săptămâna asta și Galaxy A14 5G, fratele cel mic al lui A34 și A54. Pentru acest telefon Samsung a făcut trei ediții diferite și cu o mulțime de opțiuni, dar numai două sunt disponibile la noi în total în patru variante. Este model de bază, fără pretenții. Arată bine și se descurcă bine. Dar e greu de recomandat, fiind depășit de principalii competitori.
Sumarul articolului:
Pro și contra Samsung Galaxy A14 5G
Avantaje:
- design modern și culori interesante;
- autonomie foarte mare;
- camere foto ok;
- are mufă de căști și microSD;
Dezavantaje:
- pare mai gros, nerafinat;
- ecranul are margini groase;
- procesor lent;
Detalii tehnice Samsung Galaxy A14 5G
Ecran: 6.6 inch, PLS LCD, 90Hz, 2408×1080 pixeli, 400 ppi
Procesor: Mediatek Dimensity 700
GPU: Mali-G57 MC2
Memorie: 4 GB RAM
Stocare: 64 / 128 GB UFS 2.1
Camere foto: 50 + 2 + 2 megapixeli
Selfie: 13 megapixeli
Dimensiuni: 167.7 x 78 x 9.1 mm
Greutate: 202 g
Baterie: 5000 mAh + 15W
OS: Android 13, One UI Core 5
Tehnologii: Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2, USB Type-C 2.0, microSD, 3.5 mm jack, NFC
Preț: 1.099,99 / 1.199,99 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Samsung Galaxy A14 5G are două versiuni principale, 4G mai ieftină și mai lentă, 5G este de preferat. Varianta 5G are și ea două opțiuni, una cu procesor Exynos 1330, iar cea care vine în România are Mediatek Dimensity 700. Acuma versiunile de bază sunt cu 4GB RAM și 64GB de stocare, iar la noi vin doar acestea, plus variantele cu 128GB. Nu vin nici cu 6, nici cu 8GB de RAM sau cu stocare mai mare.
Varianta de bază, 4G, are un procesor arhaic, Mediatek Helio G80, nu este recomandabil. Dar costă 999,99 lei (4GB RAM / 64GB stocare). Varianta cu 128GB de stocare costă 1049,99 lei. Versiunea 5G de bază (4GB RAM / 64GB stocare) costă 1.099,99 lei, iar cea cu 128GB stocare costă 1.199,99 lei.
Telefonul arată bine, preia linia de design de la Galaxy S, dar are spatele din plastic, iar ecranul LCD are margini groase, de 5 milimetri. Nu are folie de protecție pe ecran, este primul lucru care trebuie făcut, pentru că acest model nu are sticlă Gorilla deloc.
Procesorul versiunii 5G din România este Mediatek Dimensity 700. Este un SoC de gamă medie cu un modem 5G integrat. Include două nuclee ARM Cortex-A76 rapide de până la 2,2 GHz și șase nuclee Cortex-A55 eficiente din punct de vedere energetic la până la 2 GHz. Cipul integrează un GPU ARM Mali-G57 MC2 cu 2 nuclee, un modem Wi-Fi 5, un controler de memorie LPDDR4x-2133, o unitate de procesare AI și decodare video. Dimensity 700 este fabricat în procesul modern de 7 nm și e mai eficient din punct de vedere energetic.
Stocarea pare să fie UFS 2.2 ca la A34, dar nu am informații concrete în acest sens. Doar păreri. Nu știu de ce au ales variantele cu 4GB de RAM, dar cred că are legătură cu funcția RAM Plus, care permite adăugarea de memorie virtuală. Și pentru că sunt mai ieftine așa.
Telefoanele au o cameră foto utilă, cea principală, de 50 de megapixeli. Dar cred că este un senzor mai mic decât la A54. Pozele ies mai slab, mai întunecate, cu zone neclare și alte asemenea probleme. Camera de macro de 2 megapixeli și senzorul de adâncime de câmp de 2 megapixeli ar fi trebuit înlocuite.
Ecranul este LCD, dar e bine că este Full HD și permite rate de refresh de 90 Hz. Nu este însă foarte luminos, la soare o să aveți probleme cu el. Măcar celelalte au Super AMOLED și A54 are luminozitate chiar bună.
Bateria este de 5.000 mAh, dar încărcarea este de doar 15W. Speram să fi actualizat măcar la 25, dar aici nu este cazul. Rivalii au telefoane cu 33W.
La nivelul de preț de 1.000 de lei nu prea ai pretenții. Totuși se pot găsi și telefoane mai performante, dar și telefoane cu camere foto mai bune. Însă cred că A14 5G arată cel mai bine ca design.
Teste benchmark
Am rulat pe acest model principalele teste obișnuite. Faptul că procesorul are două nuclee de putere schimbă situația din anii anteriori. Se mișcă bine, nu are lag, are scoruri decente. Da, este mai slab decât Dimensity 1080 la A34 sau Exynos 1380 la A54. Puțin sub nivelul lor. Însă este suficient pentru orice utilizator. Scorul din Antutu a fost de 300.000, iar în Geekbench 6 coboară la 650 de puncte single-core și 1700 multi-core. Nu este un telefon de gaming și nici nu va concura la vreun concurs de jocuri video. Dar se descurcă destul de decent cu orice aplicație.
Autonomia a fost foarte mare și fără orice Power Saving. Ecranul LCD se simte imediat și procesorul lent reduce din consum automat. A ținut 19 ore și 40 fără nicio setare specială. Și-a distrus astfel concurenții din seria A și concurează cu telefoanele Motorola, cunoscute pentru autonomie mare. Cu Power Saving și ecran pe 60Hz telefonul a ținut 24 de ore, un adevărat record.
Vedeți mai jos o parte dintre testele realizate.
Camere foto
Camera foto de 50 de megapixeli este ok, probabil este un senzor de 1/2.76 inch, dar nu am specificații clare în acest sens. Imaginile ies bine, dar nu face față pe lumină slabă. Iar dacă lumina este puternică, unele lucruri strălucesc și nu ies corect în poză. Are diverse alte mici scăpări de procesare. Camera foto de selfie este de 13 megapixeli, ca la A34, se descurcă ok.
Credeam că vremea senzorilor de 2 megapixeli a trecut. Ei dispăruseră pe A34 și A54, dar aici se pare că nu. Are și macro de 2 megapixeli, dar și un senzor de adâncime de câmp de 2 megapixeli.
Vedeți mai jos o parte din fotografiile realizate.
Accesorii mobile
Cu un astfel de telefon, primul lucru care trebuie făcut, înainte de a-l folosi chiar, este aplicarea unei folii de protecție. Altfel se va zgâria ecranul și apoi când veți dori să îl vindeți mai luați sub 50% din prețul inițial.
Evident, vă recomand să mergeți să luați instant o husă. Apoi trebuie încărcător nou, pentru că nu are în cutie.
Concluzii
Samsung Galaxy A14 5G este deocamdată cel mai ieftin model din seria A. Are design-ul emblematic și artă chiar bine. Are cameră foto destul de decentă la acest nivel de preț. Autonomia a fost record și nici nu are nevoie de măsuri de Power Saving pentru a ține mult și bine. Iar prețul bun este un atu important. Mai mult, a păstrat mufa de căști 3,5 mm jack și slotul de carduri de memorie.
Dar ecranul este destul de întunecos, procesorul este mai slab. Nu este vreun campion de gaming. Găsiți alternative interesante de la principalii rivali.
Pentru pretul sau pare un telefon destul de decent. Pe segmentul de telefoane low-buget mereu Samsung a excelat.
 
Ce smartphone e cel mai bun la un buget de 1000 lei?
 
Poco M5s sau ceva de gen. Depinde ce vrei exact de la el.
 
Pentru calitatea foto/ video (fără jocuri), pentru funcționarea bună a aplicațiilor, pentru autonomia bateriei. Să aibă sunetul bun și să fie potrivit pentru mâna unei femei. Mulțumesc!
 
Atunci mai bine un Moto G71, are și autonomie, dar și camere foto, ecran mai compact.